УКРАЙНА. ШОУТО ПРОДЪЛЖАВА…

0
1395

Бъдещият премиер на Украйна ще бъде професионален икономист, който няма да е обвързан политически, заяви президентът Володимир Зеленский при гласуването на извънредните парламентарни избори на 21 юли ( неделя) в  Украйна.  Партията „Слуга на народа“ на президента е категоричният победител при гласуването. Социологическата група „Рейтинг“ му предрече 49.5 % , но в хода на гласуването повечето социолози се придържаха към по-умерен резултат от 42 %. Като следващата партия с най-много гласове бе класирана проруската партия на Юрий Бойко и Виктор Медведчук – „Опозиционна платформа – За живот“. Според „Рейтинг“, тя ще спечели около 10.5 % от гласовете, но повечето социолози  предсказваха по-висок резултат  – 15.1 %. Сходни бяха обаче оценките за следващите ги партии – „Европейска солидарност“ на бившия президент Петро Порошенко – 7.7 %, „Баткившчина“ („Отчество“)на бившия премиер Юлия Тимошенко – 6.9 %. Изненада на изборите е очакваният добър резултат за партия „Голос“ (“Глас“) на лидера  на рок-гупата „Океан Ельзы“ Святослав Вакарчук.  Явно шоу-ефектът от президентските избори продължава да работи. Сатиричният артист Володимир  Зеленски тогава повтори съдбата на един от героите си от сериала „Слуга на народа“, като даде същото име и на своята партия.

Партията на Зеленский вече може да разчита на мнозинство във Върховната рада.  Убедителната победа позволява на президента да посочи бъдещия премиер и бъдещия председател на Върховната рада. Относно бъдещата  коалиция той  бе категоричен – само нови лица. С никого от старата власт не виждам коалиция, заяви Зеленский, като поясни че това може да не се хареса на някои политици. Вероятно той адресира това послание не толкова към бившия президент Петро Порошенко,колкото към Виктор Медведчук/Юрий Бойко и Юлия Тимошенко. Въпреки че му бяха партийни съперници на президентските избори през април т.г., двамата негласно го подкрепяха  в битката му с Порошенко. Явно обаче няма да могат да разчитат на дивидент от предишната си политическа лоялност.

Председателят на Върховната рада също вече се очертава като фигура. Той вероятно ще е председателят на президентската партия „Слуга на народа“ , 36-годишният Дмитрий Разумков. Той водеше и парламентарната  кампания на партията. Интересен детайл от биографията му е, че преди е бил в Партията на регионите на бившия президент Виктор Янукович.

В стилистиката на вече направените изявления на президента Володимир Зеленский евентуална коалиция с Виктор Медведчук, бивш председател на Социалдемократическата партия на Украйна и ръководител на Службата за сигурност на Украйна, не се очертава. Той  активно подкрепяше Зеленский в предизборната битка за президентския пост срещу  Петро Порошенко. Медведчук е кръстник на руския президент Владимир Путин и вероятно държи част от ключа към бъдещите отношения с Русия. Путин вече показа благосклонност към бъдещ диалог със Зеленский, вероятно за да го насърчи към сближаване с проруското лоби в Украйна, но не е ясно как бъдещата коалиция може да се отрази на нервите на Кремъл и руския президент.

 

В изборите участваха над 34 милиона украински граждани. Извън избирателните списъци останаха 3 милиона жители на Донбас и приблизително толкова украинци, живеещи в Русия, където не бяха открити изборни секции. Не се гласува и в Крим.  Това са последните избори в Украйна по мажоритарно-пропорционалната система. В съответствие със започналата политическа реформа, следващите депутати вече ще бъдат избирани по партийни листи.

5 партии преодоляха 5-процентната бариера при сравнително по-ниска активност от 49.84 %. Президентската партия „Слуга на народа“при преброяването на над 35 % от гласовете води с 42.19 %, „Опозиционната пратформа – За живот“ на Юрий Бойко и Виктор Медведчук получава12.75 %, „Европейска солидарност“ на бившия президент Петро Порошенко – 8.71 %, следвана от „Батькившчина“ на Юлшя Тимошенко с 8.15 % и „Голос“ на Святослав Вакарчук с 6.39 %. Вероятно „Голос“ ще е един от коалиционните партньори на „Слуга на народа“, но победилата партия има гласове да състави и самостоятелно правителство. Друг, по-малко вероятен  вероятен партньор може да бъде „Батькившчина“. Макар че коалиция с „Опозиционна платформа – За  живот“ бе отхвърлена в хода на изборите, все пак Юрий Бойко изрази подкрепа за президента Зеленски и неговите усилия за мир в Донбас. Зеленски заяви, че ще се стреми към прекратяване на войната там и връщане в родината на пленените украински моряци при инцидента в Керченския залив. Вадим Рабинович от Опозиционната платформа заяви, че неговата  партия ще подкрепя усилията за мир, но няма да сътрудничи с проевропейските партии, които бутат Украйна към НАТО, Международния валутен фонд и къде ли не.

Като вероятен кандидат на поста министър-председател се появи и името на секретаря на Съвета за сигурност Александър Данилюк. Фамилията на следващшия генерален прокурор няма да започва с „Лу“, заяви президентът Володимир Зеленски, който вече поиска от генералния прокурор Юрий Луценко да подаде оставка.

Вероятно първото заседание на новата Върховна рада ще бъде свикано още през август, предполагат наблюдателите. Нови лица, нови очаквания – това е следизборната картина в Украйна. На въпрос кои ще са новите депутати от управляващата партия, ръководителят на предизборния щаб се пошегува, че  ще се запознаят на първото заседание. Шегата не е далеч от истината.

 

Коментари

comments