„ГОРЕЩИ“ ОБИДИ, СТУДЕНА ВОЙНА? БАЙДЪН ЗА ПУТИН: УБИЕЦ. ПУТИН КЪМ БАЙДЪН: БЪДИ ЗДРАВ

0
1801

„Сред американския народ, като цяло, има много честни, порядчни, духовни хора, които искат да живеят с нас в мир и дружба – знаем това, ценим го и в бъдеще ще се опираме на него“, заяви руският президент Владимир Путин в отговор на безпрецедентната вербална атака на американския президент Джо Байдън. В интервю за телевизонната компания Ей Би Си (АВС) той нарече Путин „убиец“. Съзнанието на  американската управляваща класа се е оформяло при известни и доста сложни условия, отвърна Путин. Той припомни, че усвояването на американския континент  е свързано с изтребването на местното население – индианците, а после е последвал голям, тежък и много жесток период на робовладелство. Тъмнокожите и сега са подложени на изтребление,  вметна той. Руският президент припомни и колко безсмислена от военна гледна точка и безмилостна  за  мирното население е била американската ядрената атака над Хирошима и Нагасаки в края на Втората световна война.

В интервюто си за Ей Би Си (АВС) на въпроса дали се познават лично с и смята ли Владимир Путин за убиец, Джо Байдън отвърна „Мммм, да“. Репликата накара Жак Шулер от „Ди Велт“ да попита дали наистина Байдън е опитен политик, за какъвто досега го смяташе почти половината свят. Дали той си дава сметка кого точно е нарекъл убиец и къде може да завърши такава словесна атака. Става дума за световен лидер, президент на държава – ядрена сила в момент, когато диалогът с Русия е повече от необходим, напомня журналистът.

В отговора си по държавната телевизия „Россия-24“ на тази драстична нападка, Путин отбеляза: „Когато оценяваме другите хора или други държави, други народи, винаги сме пред огледало, винаги виждаме себе си. Винаги прехвърляме на другия човек това, което самите ние представляваме, начина, по който живеем. В детството ми двора, като спорехме, казвахме: Каквото повикало, такова се обадило (Който обижда и той самият е такъв)“. Руският президент поясни, че в поговорката има психологически смисъл, защото в другия човек виждаш себе си. Мислиш, че той е като теб, затова по същия начин го оценяващ.

Според Владимир Путин, руснаците и американците имат различен културно-нравствен и генетичен код. САЩ ще трябва да свикнат с това, че Русия ще защитава своите интереси независимо от санкциите и оскърбленията. Такъв тип обиди, според руски президент, обслужват вътрешни задачи и външнополитически проблеми.

Германският „Ди Велт“ обръща наопаки думите на Клаус фон Клаузевиц, че войната е продължение на политиката с други средства и посочва, че  външната политика на никоя държава не би следвало да изглежда като размяна на обиди на пазара. Как след тези думи американският президент ще седне на една маса да преговаря с руския президент, се пита изданието. Поразително е да наблюдаваш как дърржавата, която се смята за победител в студената война, е забравила законите и правилата й. Джон Ф. Кенеди и Хенри Кисинджър, Роналд Рейгън и Джордж Буш винаги са имали ясна представа за смъртоносната роля на Съветския съюз, но от Карибската криза (1962 г.) насам никога не са прекъсвали диалога с Кремъл. Дали не е добре 78-годишния Джо Байдън да посети 97-годишния Хенри Кисинджър, си пита „Ди Велт“.

Русия вече отзова посланика си Анатолий Антонов за консултации, за да бъдат оценени „перспективите на отношениата със САЩ“. Руските служби за сигурност са били предупредени за очаквана кибератака от американска страна, както и за организирането на мащабна информацшонна кампания от страна на Съединените щати и техните съюзници за дискредитиране на руската ваксина Спутник-V. Руски анализатори прогнозират, че САЩ вероятно ще използват прокси сървъри за атака на банковия и енергийния сектор или частни компании като например интернет гиганта Яндекс, който предоставя услуги като електронна поща и приложения за навигация.

Вашингтон вече въведе поредната порция санкции срещу руски длъжностни лица, замесени в случая с ареста на Алексей Навални.

През 2018 г. САЩ експулсираха 60 руски дипломати след случая с отравянето на Сергей Скрипал във Великобритания и в отговор на твърденията за руска намеса в президентските избори през 2016 г., което послужи като сигнал и други страни-съюзници от западния свят да изгонят руски дипломати. Белият дом вече смени тактиката си в санкциите, тъй като те предизвикаха антиамерикански настроения в някои страни. Сега по закона Магницки се налагат санкции на отделни лица, а не на търговски и банкови позиции и компании. Любопитно е, че въпреки прогнозите, от последните санкции не бяха засегнати олигарси, смятани за близки до Путин, но живеещи в Лондон. Някои американски анализатори обаче гледат скептично на санкциите срещу Русия. Според тях те вече предизвикват безразличие не само сред елита, но и сред самите руснаци.

Причина за нападките на Байдън срещу Путин всъщност са твърдения на американските специални служби, че Русия се е намесвала и в последните президентски избори в полза на съперника му Доналд Тръмп. Това обяснява острата реакция на Джо Байдън, който беше обвиняван по време на кампанията в корупция (за случай в Украйна) и за връзки с Китай. Поведението му сега обаче едва ли ще съдейства политиката на демократите да се превърна в стратегия, отбелязва „Ди Велт“ и едва ли ще е продуктивна линия в диалога с Кремъл по проблемите на ядреното разоръжаване и глобалната сигурност. Вашингтон вече диференцира заплахите отвън, като определи Русия за „враг“, а Китай за „глобално предизвикателство“. Опитите обаче да бъде откъснат Китай от руската прегръдка изглеждат тромави и неубедителни, особено когато Белият дом засяга чувствителните за Пекин  теми за човешките права на уйгурското малцинство или отношенията с Тайван. Все пак, демократите на Байдън избягват да третират Китай като военна заплаха.

Джо Байдън се закани, че Путин „ще си плати“ и съвсем скоро Русия ще почувства последиците от намесата си в президентските избори и вълната от дезинформаця, която според него е предизвикала  щурма срещу сградата на Конгреса. Според „The Times“ обаче крайни мерки може да предизвикат остра реакция от Москва и ескалация на напрежението в тежък момент за световната политика.

Според Владимир Путин, Съединените щати имат нагласата да поддържат определени отношенияс Русия, на само по въпроси, които са от техен интерес и при техни условия. Ние ще отстояваме своите интереси и ще  сътрдничим в онези области, където имаме интерес и при условия, които считаме изгодни за нас, подчерта руският президент. Той потвърди казаното от Байдън, че се познават лично и на въпроса какво би му  отговорил, отвърна:“Бъди здрав“. Някои наблюдатели  даже са изненадани от меката реакция на Кремъл.

Явно световната политика върви към нови кодове и решения, които ще прехвърчат като думи и искри между Москва и Вашингтон. А и САЩ все по-трудно ще преглъщат политиката на Кремъл, която спокойно и упорито заобикаля Белия дом.

 

Коментари

comments