ЗАБРАВЕНИТЕ НЕЗАБРАВИМИ: БЕЛИЯТ АНГЕЛ

0
2878

Певицата и композитор с германско-холандски произход АННА ГЕРМАН има уникална и трагична съдба. Песента й „Гори, гори моя звезда“ и до днес е естраден хит, а с песента „Надежа“ на композитора Александра Пахмутова и поета  Николай Добронравов, в изпълнение на Анна Герман,  и до днес руските космонавти тръгват в полет. На името на Анна е кръстена звезда – астероид 2519, открита от съветски астроном.

Анна Герман  /Хьорман/ е родена на 14 февруари 1936 г. в Узбекистан в семейството на  Евгений Герман и Ирма Мартенс. Бащата на Анна – Ойген Хьорман /Евгений  Герман/, е син на германски преселници и  е арестуван по време на сталинските репресии като враг на народа. Разстрелян е същата година в Ташкент, реабилитиран е през 1957 г. Майка й – Ирма Бернер /с моминска фамилия Мартенс/, е потомка на холандски преселници в Германия, които се преселват по-късно в Русия. Родена е в Кубан – Ставрополския край, но бягат при разкулачването на семейството в Казахстан, после в Узбекистан, където е родена Анна. През 1942 г. майка й се жени се жени фиктивно за полския офицер Герман Гернер и заминават с Анна за Полша.

В семейството се говори предимно на немско-холандски, но Анна Герман говори руски, полски, немски, италиански и английски език. Мечтае да стане художник, но завършва геология във Вроцлавския университет.Артистичната й кариера започва в самодеен театър, но след прослушване през 1961 г. получава квалификация на професионална  певица. Със стипендия  от италианското правителство начинаещата певица учи няколко месеца в Рим. През 1964 г.  на фестивала в Сопот /Полша/ Анна печели първата си голяма /втора тогава/ награда с песента „Плачещите Евридики“. / Под това име сега се организира ежегодният музикален  фестивал в Зельона Гура – Полша/.

Уникалният  глас и талант на Анна Герман са разпознати  бързо. Тя е сопрано, с много висок, прозрачен тембър, с лиричен маниер на изпълнение и с усещането за неограничен висок регистър. Това й позволява да изпълнява песни в различни жанрове. Започват да я канят на фестивали и записи в чужбина. Печели награди на фестивалите в Монте Карло, Сан Ремо, Неапол, Воиареджо, Кан, Сопот. През 1965 г. за първи път гастролира в СССР, където прави записи за фирмата „Мелодия“, а през 1966 г. сключва даговор с италианска звукозаписваща компания и става първата певица отвъд „желязната завеса“ с такъв договор. През 1967 г. се появява на фестивала  в Сан Ремо с песента  „Gi“, записва телевизонна програма с Доменико  Модуньо. Тя вече има кариара на звезда. Същата година,  на път от Форли към  Милано през нощта, попада в тежка автомобилна катастрофа, шофьорът заспива  на волана. Най-напред откриват импресариото. За съжаление, тя е изхвърлена от автомобила в гъсти храсти и не я намират веднага с пристигането на помощта  сутринта. Анна Герман  има 49 счупвания, включително на гръбнака, както и многобройни други травми. Седмица е в кома. Благодарение на силната си воля успява да оцелее и да се изправи на крака, въпреки мрачната прогноза на лекарите. Шест месеца прекарва неподвижна в гипсово корито. До края на краткия си 48-годишен живот живее с последствията от катастрофата.  С неимоверна воля поддържа концертната си дейност, въпреки отрицателната препоръка на лекарите. Прекарва няколко инцидента на сцена.

Въпреки забраната на лекарите, тя ражда син през  1975 г., когото нарича на името на мъжа си – Збигнев. Умира от рак във военна болница  Варшава на 25 август 1982 г.  Въпреки невероятната й популярност В СССР, Анна Герман  отказва да се върне в някогашната си родина. Майка й умира на 97 години на 30 януари  2007 г.   За нея докрай се грижи мъжът на Анна – Збигнев Тухолски. С него се запознават през 1960 г. на плаж във Вроцлав и се женят 12 годино по-късно. Той не се жени повторно след смъртта на Анна.

Повечето от песните на Анна Герман  на различни езици /основно полски и руски/ и днес се радват на невероятна популярност. За нея пишат песни най-големоте съветски и руски композитори – Арно Бабаджанян, Евгений Птичкин, Александра Пахмутова, Ян Френкел, Оскар Фелцман, Владимир Шаинский, Матвей Блантер и др. Сред най-популярните й песни  са „Надежда“, „Когато цветята цъфтяха /“Когда цвели цветы“/, „Ехото на любовта“ /“Эхо любви“/, „А той ми харесва“ /“А он мне нравиться“/, „Случайность“,  „Гори, гори, моя звезда“ и др.

На нейно име има международен фестивал в Зельона гура /Полша/,учредени са  международна награда от Международния съюз на германската култура /Москва/, друга  международна музикална награда от 2018 г., улици, паметни плочи в Узбекистан, Казахстан и Москва.

През 2012 г. на екран се появява 10-серийният филм „Анна Герман. Тайната на белия ангел“, в който ролята на певицата изпълнява полската актриса Йоанна Морро. Зрителите на БНТ имат възможност да проследят във филма уникалната и трагична съдба на една от големите естрадни звезди на миналия век с многомилионни плочи и записи.

Валери ТОДОРОВ

И от филма „Ана Герман.Белият ангел“.

Коментари

comments