ЗВЕЗДЕН ТВОРЧЕСКИ ЕКИП В „ОТЕЛО“ НА OPERA OPEN В ПЛОВДИВ

0
655

Световноизвестният тенор Хосе Кура пристига в България, за да изпълни на 26 юли в Античния театър една от най-знаменитите си роли – тази на Отело, в спектакъла на Опера Пловдив. Вердиевата интерпретация на трагичния разказ на Шекспир с отмъщение и убийство ще бъде представена в рамките на фестивала OPERA OPEN.

В ролята на Дездемона е Таня Иванова, а Яго е гост-баритонът Пиеро Теранова. Останалите партии се изпълняват от Елена Чавдарова – Иса, Марк Фаулър, Александър Баранов, Александър Носиков, Евгений Арабаджиев и Август Методиев.

Диригент на една от най-известните музикални драми в оперната литература е маестро Диан Чобанов. Режисурата е на Нина Найденова, директор на Опера Пловдив. Спектакълът балансира върху противоречията и променящата се двойственост в отношенията между героите, като надниква в най-мрачните дълбини на човешкото сърце. В подготовката на спектакъла участва и специалистът по сценични бойни изкуства Камен Иванов, който помага на солистите да овладеят тънкостите на фехтовката.

Античният театър е преобразен в средновековен Кипър от сценографа Светослав Кокалов (награди „Аскеер” за „Бурята” и „Дон Кихот” на Александър Морфов). Костюмите са авторска разработка  на художничката Цветанка Петкова – Стойнова. Хореограф на танците е Боряна Сечанова, ръководител на трупата на балет „Арабеск“. Хорът е под диригентството на Драгомир Йосифов, а начело на оркестъра на Опера Пловдив е  концертмайсторът Мичо Димитров.

ХОСЕ КУРА е известен като диригент, режисьор и продуцент на оперни спектакли. Той има забележителна певческа кариера. В Метрополитън опера Хосе Кура с почит е наречен „четвърти тенор“ след легендарното трио Павароти-Доминго-Карерас. Пял е на най-големите оперни сцени, а Отело e изпълнявал стотици пъти, включително на Фестивала в Залцбург, в Театър Лисеу Барселона, Театро Реджо ди Торино, Театро Колон в Буенос Айрес, Операта в Мадрид и много други.

Билети за премиерата на „Отело” се продават на касите на Опера Пловдив и в системата на Ивентим.

OPERA OPEN е част от програмата на Пловдив  – Европейска столица на културата 2019.

Коментари

comments