ТРЪМП И ПУТИН ЩЕ СИ МЕРЯТ И … САМОЛЕТИТЕ

0
683

34 милиона долара е похарчил Пентагонът за интериорно освежаване на двата резервни самолета Боинг 757 на президента Доналд Тръмп.На 14 август Военно-въздушните сили на САЩ са сключили сделка с  концерна Боинг на сума от 16 млн. долара за пребоядисване на самолета с военен код С-32 и за интериорно преоборудване на салона, включващо замяна на тройните седалки с двойни, смяна на килимите и централно почистване. Миналата година за подмяна на интериора на другия Бинг 757 ВВС похарчиха 18 млн. долара.

През юли т.г. британският вестник „Дейли Мейл“ по време на срещата в Хелзинки на президентите Доналд Тръмп и Владимир Путин сравни екстрите в самолетите на руския и американския лидер. Оказа се, че самолетът Ил-96  на президента Путин е с 500 млн. долара или два пъти по-евтин от модифицирания Boeing 747-200 В на Тръмп, който струва един милиард долара. Двата сравнявани самолета се отличават и по скоростта, която развиват, и по размерите си. Руският Ил-96 лети с максимална скорост 900 км/час, а американският  Boeing 747-200 В – с 1000 км/час. Първият е дълъг 65 метра, а вторият – 70 метра. Американският борд номер едно обаче се оказа с по-скромен интериор от руския. Той разполага с офис, звуконепроницаема конферентна зала, трапезария и кухня, но без луксозна вана и спортна зала, с каквито е оборудван руският президентски самолет Ил-96. Ваната  в руския самолет при това е позлатена.  Любопитно е, че на предишната среща между руския президент Борис Елцин и американския президент Бил Клинтът в Хелзинки през март 1997 г., руският лидер пристигна със специална президентска модификация на Ил-62, който още се използва. В Хелзинки през 1990 г. се срещнаха техните предшественници Джордж Буш и Михаил Горбачов,  а преди това през 1975 г. Джералд Форд и Леонид Брежнев подписаха знаменитите Хелзинкски споразумения, които изиграха историческа роля за разведряването и периода след края на Втората световна война.

Преди срещата си с Тръмп обаче Путин показа и новата руска президентска лимузина от серията  Аурус по проекта Кортеж и наречена Сенат. За първи път бронираната машина бе демонстрирана на инагурацията на Владимир Путин в Кремъл. Новата лимузина е сглобена изцяло от руски части, като по този намин Кремъл се отказа от използването на Мерцедеси. Новият автомобил е дълъг 6.62 м, висок – 1.695 и с 20 см разстояние от дъното до земята, снабден с 4.4-литров двигател. От модифицираната серия Аурус са разработени също седан и микроавтобус. Типовите разработки ще бъдат пуснати и за свободна продажба.

Коментари

comments