ЗАЛОЖНИЦИ НА СОБСТВЕНИТЕ СИ КОШМАРИ

0
424

Критиките на американския президент Доналд Тръмп към европейските партньори стават все по-остри. Преди срещата на НАТО в Брюксел на 11 и 12 юли т.г. той упрекна Германия, че е станала „заложник“, даже „пленник“ на  руския газ и пълни джоба на Русия  с милиарди. Германия има своя независима политика и взема самостоятелно решенията си, отвърна твърдо германската канцлерка Ангела Меркел. Причина за недоволството на Вашингтон са не само руско-германските енергийни проекти /„Северен поток-2“/, които и сега осигуряват близо 70 % от вноса на природен газ в Германия, но и отказа на Берлин да увеличи разходите си за отбрана от 1.24 % на 2 %. Меркел напомни, че Германия поддържа втората най-голяма армия в НАТО и Берлин е на второ място по вноските си в бюджета на НАТО. Официален представител на Белия дом обясни стартовата позиция  на американския президент, че САЩ повече не искат да бъдат „прасенце-касичка“ за целия свят. Само осем от членовете на НАТО изпълняват новото условие за  военни разходи в размер на 2 % от брутния национален продукт и затова през юни Белгия, Германия, Канада и Норвегия получиха писма с напомняне от Белия дом. Белгийският премиер Шарл Мишел заяви, че не е „особено впечатлен“  от това писмо и може би това е едно от обясненията защо никой от официалните власти в Белгия не се втурна да посрещне Тръмп на летището в Брюксел. Премиерът е на мач на националите в един от кантоните, а крал Филип с външния министър са на световното футболно първенство в Санкт-Петербург.

Впрочем президентът Тръмп не  подмина в критиките си и най-близкия съюзник – Великобритания. В Лондон цари хаос, обясни президентът Тръмп, като напомни, че подалия оставка външен министър Борис Джонсън му е приятел.

На новия свят президентът Доналд Тръмп гледа като бизнесмен – кое за бизнеса и сигурността на Америка е изгодно и кое не. Търговските войни за него са възстановяване на справедливостта, а новият световен ред – път към справедливостта. САЩ трябва мислят повече за себе  си, а партньорите да свикват да поемат собствените отговорности. Тръмп не приема съвети как да се отнася с Русия. Вероятно американският президент има своя версия  какво трябва да се случи или да получи по време на диалога му с Владимир Путин в Хелзинки – старата столица на разведряването и сътрудничеството. Срещата е планирана за 16 юли, веднага след срещата на НАТО в Брюксел. Ако Тръмп смята Китай за по-големия враг, нормално е да се опита да балансира с другия противник – Русия.

Преди срещата си с руския президент Владимир Путин, американският президент очевидно бърза да изпревари и критиките за „меко отношение“ към Москва. Европейците непрекъснато вдигат шум за заплахата от Русия, но не правят достатъчно за засилване на отбраната си, смята Тръмп, който поиска от партньорите в НАТО вече да отделят не 2 %, а 4 % от БВП за военни разходи. Или сънувайте по-малко кошмари, или се грижете повече за себе си, призовава той.

Една от водещите теми на срещата на НАТО е новата линия на възпиране на Русия. Диалогът  с Москва е признак на сила, а не на слабост, защото ние не търсим конфронтация, подчертава генералният директор Йенс Столтенберг. Брюксел остава отворени каналите за връзка, за да понижи напрежението и риска от недоразбиране и възникване на инциденти. Източната политика е на силно сдържане и усилване на отбраната на фона на съдържателен диалог с Кремъл. На срещата  в Брюксел НАТО ще утвърди инициативата 4х30 – към 2020 г. да подготви за 30-дневна готовност 30 мотострелкови батальона, 30 ескадрили и 30 бойни кораба. Ще бъде учреден център за кибероперации. Запазва се политиката на отворени врати и започват преговорите с Македония, която е пред перспективата да стане 30-ят член на НАТО. Столтенберг ще направи съвместни заявления  с президентите на Грузия и Украйна, които ще участват и в заседанието на висшия Съвет на НАТО. Ще бъде взето решение за сформиране на две нови командвания на алианса – в Норфолк /САЩ/ и за военната мобилност в Европа в Германия. Алиансът решително не приема да бъде затворен като регионална сила и глобалният диалог за сигурността да се изтегля извън Европа.

Американският президент Доналд Тръмп оцени резултатите от срещата в Брюксел като лична победа, защото е убедил съюзниците  да увеличат военните си разходи. За два дни алиансът е станал по-силен и определи НАТО като най-мощният съюз, сздаван някога. Диалогът на срещата бе признат за откровен.

Май само Русия остана недоволна от срещата, като обяви, че Македония насила е дърпана към НАТО.

Коментари

comments