КАЗУСЪТ „ДЖЕРЪМИ КЛАРКСЪН“: „ЗВЕЗДИТЕ“ ИЛИ ПРИНЦИПИТЕ

0
658

BBC   доказа, че „няма предаване или личност по-важни от медията“. Уволни най-доходоносния си водещ на предаването Top gear. Историята е поучителна, обаче.
На 10 март се разбра, че един от най-популярните водещи на BBC – Джеръми Кларксън, е отстранен.  Заради fracas.
„What did that mean?”

Думата праща към справка в речника където разбираме, че е от италиански произход /fracassare/ което значи шумна кавга.В италиански смисъл.В превод на английски: вид физически конфликт, който, Оксфордският речник обяснява на британците че е повече от вербален спор и се употребява в случай на по-мащабни стълкновения. Думата не е много популярна за самите британци,щом и те прибягват до тълковни справки- блога  Vocabulary.com, съобщава, че озадачени за смисъла й са не само такива като мене, но и редакцията на Daily Mirror, която в търсенето на отговор какво е докарало до отстраняването на Кларксън, според смисъла, съдържащ се в думата, прибягва до експерт лексиколог, за да разбере,нанесъл ли е физически удар на продуцента си, или само го е хокал. Специалистът пояснява: „Да, Кларксън е ударил някого.“
Джеръми Кларксън е звезда на BBC, журналист, писател и автомобилен експерт, водещ на предаването „Топ гиър“ заедно с Ричърд Хамънд и Джеймс Мей. Предаването е външна продукция за автомобили и носи много пари, излъчва се в прайм тайма в неделя, разпространява се в 214 страни, има награди EMMY, BAFTA . Сдруги думи, е на върха на славата.
Популярността си обаче на водещ,  Джеръми Кларксън печели не само с качеството на предаването, което е много атрактивно, води без сценарий, но и с разкрепостения си безпардонен език и дебелашки хумор. Всъщност,според коментатори, в поведението си той покрива идеалния образ на претенциозен, недоволен от всичко англичанин , който не пропуска да жегне всекиго, изпречил му се на пътя.
За обидни и расистки изказвания от рода на“ мексиканските коли са същите, като мексиканците- мързеливи и безотговорни …“по нататък трябва червена точка, ръководството на BBC вече му е налагало санкция „последно предупреждение“.
Въпросът е, колко може да се играе на ръба на бръснача- хем да задоволяваш публиката, която иска още и още груби шеги и закачки за да ти се качва рейтингът нагоре, и кога ще се окажеш във fracas, от която губещият си ти?
BBC  дълго  не подаваше  информация за изхода от ситуацията. „Провежда се разследване“- твърдеше генералният директор на медията, Тони Хол без да не дава вид да се огъва пред оказваната публична подкрепа дори от Министър председателя, Дейвид Камерън:  „Той е мой приятел, той е голям талант, надявам се случая да се преразгледа“ . Междувременно тече подписка в Интернет сред милионните фенове на водещия.
Кое всъщност бе докарало нещата до fracas? Очевидци проговариха. След дълъг снимачен ден eдин от продуцентите на предаването, ОйсинТаймъс, се връща с поръчка  в хотела, като вместо сочен стек, поднася на великия водещ сухоежбина и супа. Гневен от неизпълнението на заръката, Кларксън избухва, облива продуцента с неприлични думи и явно го цапардосва. Когато всичко стига до ушите на ръководството, fracas е думата, зад чийто параван смятат да обмислят вземането на решение. Типично по английски.
„Докато чакам решението, си пия бирата“- съобщава на Daily Mirror скандалният водещ. Но явно притеснен, добавя, че уволнението му може и да предстои.
Въпросът дали  BBC ще излезе от ситуацията или ще се поддаде на страха, че ще загуби аудитория а конкурентната ITV  ще спечели рейтингов водиещ, вече има отговор. BBC доказа принципите на BBC  и избра зада запази имиджа на медията, в която „няма предаване или личност,  по-важна от самата нея “ /Т.Хол/,  неподкупна и неподвластна на манипулативни игри.
Струва си да се замислим заслужава ли си цената, която плащат медиите за да притежават звезди и звездни предавания, и каква е цената, която плаща обществото, когато обществените медии сами не спазват правилата?

Коментари

comments