ОТИДЕ СИ СЪЗДАТЕЛЯТ НА „МОСКВА НЕ ВЯРВА НА СЪЛЗИ“

0
349

На 81 години от усложнения от Ковид-19 почина Владимир Меншов, актьор, сценарист, продуцент  и режисьор, оставил ярка и дълга следа в съветското и руското кино. Той е създателят на хитовия филм „Москва не вярва на сълзи“, който през 1981 г. печели „Оскар“ за най-добър чуждоезичен филм. Сценарият е на Валентин Черних, но режисьорът Владимир Меншов го преработва основно, като въвежда нови герои и епизоди.

През последните години Владимир Меншов  беше и депутат в Държавната дума (долната камара на руския парламент). В края на юни той бе регистриран сред първите петима кандидати на партията „Справедлива Русия“ за парламентарните избори през септември. Меншов е народен артист на Руската федерация, заслужил деятел на изкуството на  Русия, носител на ордени и други държавни отличия на Русия.

Създава актьорско семейство. Неговата съпруга – Вера Алентова, е също известна актриса, както и  дъщеря му – актрисата и режисьор Юлия Меншова. Вера Алентова е изпълнителката на главната роля във филма „Москва не вярва на сълзи“ (1979 г.), гледан от над 90 млн. зрители. Тя е народна артистка на РФ, театрален педагог и  от 2009 г.  ръководеше заедно с Владимир Меншов театрално-режисьорска  школа във Общоруския държавен университет по кинематография (ВГИК). За известно време двамата се разделят, играят в различни трупи, но след като се събират през 70-те години повече не се разделят. На златната си сватба сключват църковен брак,а Меншов се кръщава.  Вера Алентова, според руски медии, също боледува в момента  от Ковид-19.

Владимир Меншов е роден е на 17 септември 1939 г. в Баку и е изиграл над 100 роли в киното, сред които във филмите „Любов и гълъби“, „Каква бъркотия“, „Завистта на  боговете“, „Великият валс“ и др. Ще бъде погребан на Новодевическото гробище в Москва, където са гробовете на знаменити съветски и руски актьори и режисьори.

Коментари

comments