„Горещите“ дигитални теми на 2022 г.

0
339

Тъй като заплахата от Covid-19 отшумява, правителствата започнаха да се насочват към проактивни законодателни програми – особено в контекста на бързо развиващите се технологии, икономическите проблеми и изменението на климата. Jeremy White от сайта Lexology  коментира кои теми ще привличат основно читателите през настоящата година.

Крипто става мейнстрийм

2021 г. отбеляза нарастващ интерес към въпроси, свързани с криптоактиви; 2022 г. може да бъде годината, в която крипто наистина става мейнстрийм. Много юрисдикции досега са регулирали крипто транзакциите, но се очаква повече да въведат отделни режими по поръчка – предимно за борба с прането на пари и защитата на потребителите.  Приложенията DeFi използват блокчейн за улесняване на автоматизирани транзакции на финансови услуги, привидно без централен посредник. Това ясно ги поставя в регулативна сива зона, тъй като повечето съществуващи режими се фокусират върху регулирането на посредниците. Следователно увеличаването на ограниченията за DeFi изглежда вероятно.

Борсите за криптовалути ще бъдат под засилен надзор. Председателят на SEC (Securities and Exchange Commission) на САЩ Гари Генслер изрази желанието си за по-голямо регулиране на много токени като ценни книжа, докато Регламентът на ЕС за пазарите на криптоактиви (MiCA) ще напредне чрез законодателния процес тази година. Цифровите валути на централните банки в крайна сметка могат да бъдат основният двигател към мейнстрийма, тъй като десетки страни продължават с проекти, базирани на блокчейн, свързани с техните твърди валути.

Овладени ли  са Big Tech?

Ще бъде ли 2022 година годината, в която Big Tech платформите са принудени да променят своите бизнес модели? Изглежда възможно, тъй като регулаторите прилагат все по-интервенционистки подход към това, което виждат като практики, вредни както за конкуренцията, така и за потребителите.

Трансграничното сътрудничество в областта на правоприлагането ще се разраства, тъй като антитръстовите органи на Г-7 наскоро обещаха да работят заедно за справяне с проблемите на конкуренцията на цифровите пазари.

Ще бъдат признати нови основания за вреди и видове злоупотреби (вероятно „самопредпочитането“ от доминиращите платформи на собствените им продукти пред тези на трети страни). Тези въпроси ще бъдат решени от висящия Закон за цифровите пазари на ЕС.

Жалбата на Федералната търговска комисия (FTC) на САЩ срещу Facebook за монополизиране на пазара на социални мрежи беше успешно подадена отново с по-солидни доказателства и сега ще премине към съдебен процес. Ако е успешно, делото може дори да доведе до продажбата на Instagram и WhatsApp от Facebook.

Изискванията на ESG (екологичното, социалното и корпоративното управление като  оценка на колективната отговорност на фирмата относно социалните и екологичните фактори ) започват „да хапят“.

Бизнесът може да очаква по-голям натиск върху себе си, свързан с околната среда, социалния и управленския подход. Изискванията за оповестяване, подобни на тези в Регламента на ЕС за оповестяване на устойчиви финанси, вероятно ще се разпространят в световен мащаб, не на последно място след споразумението на страните от Г-7 от 2021 г. за налагане на финансови оповестявания, свързани с климата.

Кампаниите срещу „зелените заблуди“ (greenwashing) ще се разрастват. Например Органът за конкуренцията и пазарите на Обединеното кралство обяви пълно разследване на твърдения за корпоративна устойчивост през 2022 г., тъй като изчисли, че 40% от онлайн твърденията могат да бъдат подвеждащи.

Съдебните спорове за климата ще ескалират бързо. След холандския случай Milieudefensie срещу Royal Dutch Shell – който нареди на петролния гигант да намали емисиите си – подобни дела се появяват в цяла Европа и извън нея. Твърденията на акционерите  активисти  ще помогнат за това нарастване и много от тях ще търсят отговорност от директорите. Следователно едно солидно застрахователно покритие на D&O (застраховка, която покрива разходите за искове за компенсации, предявени срещу директорите на даден  бизнес и ключовите мениджъри (служители) за предполагаеми техни неправомерни действия) ще бъде приоритет за управителните съвети.

Сайтът Lexology  кани свои читатели с опит по гореспоменатите теми да споделят повече информация, за да  може да бъде използвана пред аудиторията.

Линк https://www.lexology.com/library/detail.aspx?g=c5e44729-52c0-419a-9684-7013a4e2a6fb

 

Коментари

comments