ДВАМА СЪБЕСЕДНИЦИ В СИБИР. 50 ГОДИНИ ПО-КЪСНО

0
1959
Йордан Радичков и Георги Гачев в Сибир

«Бог е един, каза шаманът, кръстосал ръце на гърдите си. Бог е един, религиите са различни: може и да го има, може и да го няма – не трябва да говорим. Трябва да живеем, все едно, че има бог. Вярата е като кладенеца, различни хора пият от нея, а водата в кладенеца си остава една и съща.»
Й. Радичков

Българският културен институт в Москва представи изложбата «Неосветени дворове», която е своего рода пътуване във времето, някъде в средата на 60-те години. Тогава Йордан Радичков и Георги Гачев, културолог и литературовед от български произход, обикалят няколко месеца сибирските земи. След завръщането им – Радичков пише знаменития си пътепис «Неосветени дворове», а Гачев нееднократно се позовава на  времето в Сибир чрез бележки в дневници, в които личната му история е свързана с неговите философски размисли.


Снимки: Анна Толстикова

Специално за изложбата в Москва пристигна внукът на Радичков – Йордан Д. Радичков. Той не само представи новия том от серията Събрани съчинения на писателя в който са публикувани пътеписите «Неосветени дворове» и «Малка северна сага» (издателство «Нике»), a разкри своето виждане за тези книги и как той преоткрива образа на дядо си чрез текстовете му. На представянето дойде дъщерята на Георги Гачев – Анастасия Гачева, филолог, старши научен сътрудник в Руската академия на науките с принос в тълкуването на поетиката на Достоевски и Фьодоров. Тя предложи фрагменти от дневниците на баща й да се издадат заедно с мисли от “Неосветени дворове” и да се илюстрират с така неочаквано откритите фотографии от пътешествието на двамата мислители в Сибир.

Идеята намери подкрепа сред аудиторията, която бе обединила хора по един или друг начин близки до творчеството на Радичков: редактирали неговите издания, учили за него в Московския държавен или Софийския университет, гледали постановките  и филмите му или по един или друг начин допринесли за появата на тази изложба. Сред гостите бе и операторът Иван Чертов, който преди няколко години подтиква внука на писателя да потърси стари ленти и така се откриват тези забравени фотографии, реставрирани от фотографа Иван Сертев.

Любопитен момент бе, когато се съпоставиха снимки от архива на Гачев, донесени от Анастасия Гачева със снимките от архива на Радичков – една и съща композиция от хора, но в центъра е ту Гачев, ту Радичков, двете страни на една история, която се събра през февруарската вечер, за да предизвика още много нови идеи и презентации, първата от които ще е през  април  в  Библиотеката-музей «Н. Фьодоров» в рамките на «Нощта на библиотеките».

 

 

Коментари

comments