САЩ – РУСИЯ: ПОМИРЕНИЕ ИЛИ ЛИЦЕМЕРИЕ

0
1370

Прилича на помирително лицемерие. Нито един от спорните въпроси между двете страни не бе придвижен на срещата на Г-20 между американския президент Доналд Тръмп и руския президент Владимир Путин. Тръмп избягваше да гледа Путин в очите, за да не разпознае някой от ясните отговори. Не се месете в нашите избори, напъти го Тръмп, с което изми следите от руското „нашествие“ в американската избирателна система. Всъщност Тръмп оправдаваше повече себе си, отколкото Путин. Руският президент се усмихваше дяволито. Кремъл смята, че истерията около „намесата“ служи повече на вътрешните борби, отколкото на стратегическите отношения.

Всъщност САЩ са се намесвали не по-малко в руските избори. Във Вашингтон и сега  смятат, че ако  сменят сегашния руски лидер,  ще дойде по-добър. Истината е, че по-често се случва тъкмо обратното. Или пък отначало той изглежда добър, пък после се оказва лош. За американските представи, разбира се . Ястребите в американския конгрес тъгуват по управляемия Борис Елцин или по самовлюбения Михаил Горбачов. Горчивата истина е че Русия е била империя, но вече не е. А САЩ биха искали да са, но няма как.

Колкото и да е неприемливо, но сега Русия е по-малкият враг, отколкото Китай и Иран. Въпросът е дали в момента САЩ могат да поемат толкова силни врагове наведнъж. Европа вече не е същият съюзник, а и в самата Америка са неуверени в модела Тръмп.

Европа мина през очистителните избори за парламент. Съотношението на силите се сменя, както и конюнктурата в отделните страни. Либералният модел, крепен от отиващо си мнозинство, започва да се задъхва. Глобализация и мултикултура на клетки не става, а мощниат натиск на западните демокрации към новите територии след краха на студената война започва да се топи под напора на нови ветрове.

Тръмп подаде на Путин едната си ръка. Другата остана зад гърба му. Коя ще приеме Путин за вярната? Вероятно Тръмп като търговец смята, че ако купи Кремъл с помирението, руснаците ще продадат новите си съюзници Иран и Китай. В търговията обаче интерсите са повече под тезгяха.

Валери ТОДОРОВ

 

Коментари

comments