НЕПОБЕДИМИ ЛИ СА САЩ И РУСИЯ?

0
698

Пет са страните в света, които никой не може да победи: САЩ, Русия, Афганистан и Индия. Това твърди интернет изданието We Are The Mighty. Да порасъждаваме заедно с редакторите му.

Всички империи рано или късно са падали или попадали под чужда власт. Има обаче държави, които не са империи, но могат да демонстриират сила извън границите си – в цял свят, като САЩ например или в своя регион, като например Иран. Самите те обаче трудно могат да бъдат завладяни. Може би именно в това се крият мощта и влиянието им.

  1. САЩ

Евентуален агресор няма шанс срещу съвременната мощ на американската армия. Освен това, срещу завоевателя  ще се изправят 330 млн. граждани, които свободно боравят с оръжие. Огомната  територия и разнообразният климат и релеф с планини, пустини, сложна инфраструктура, също ще се окажат сложно препятствие.  We are The Mighty дава и още един любопитен аргумент  – многобройните улични банди в американските градове, които в битките срещу завоевателя и помежду си също ще усложнят и без това нелеката окупация на мегаполисите. Американците са патриотично настрени, а армията е една от най-добре снабдените и обучените. Четири часови  и седем климатични зони, планини, пустини, гъсто населени градове и райони, големи пълноводни реки, мостове – всичко това изисква огромен ресурс и солидна подготовка, което не е по силите на нито един потенциален агресор. Кой би могъл да удържи градове като Оклахома, Детройт, Ню Йорк, кито са в топ 10 нае мегаполисите в света, пита изданието?

  1. Русия

Тази държава е непобедима не само заради „Генерал  Зима /или  Студ/“, макар че за агресорите именно руската зима и климат са се е оказвали наай-фаталното  препятствие. Да нахлуеш в Русия  е изключително сложно, това го знае всеки студент-историк. Когато през 1812 г. Наполеон влиза в Русия, напомня изданието, руснаците разрушавали при отстъплението си градовете и инфраструктурата. Руснаците  по-скоро ще унищожат страната си, отколкото да я предадат в чужди ръце. Всеки окупатор трябва да знае, че това е най-голямата държава в света с 11 часови пояса и разнообразни климатични условия – от полярни до субтропични. Да не забравяме, че повечето от близките  съседи на Русия, където живее рускоезично население,  са готови да грабнат оръжие,  за да я защитят. Така че нахлуването трябва да се съобразява и със зааплахата откъм  казахстанските степи, планините на Кавказ… Освен това, руснаците са издръжливи и умели войни. Тях няма нужда да ги принуждавате да воюват със завоевателите – те са израснали с разказите за Великата отечествена война, която са спечелили дедите им.

  1. Афганистан

Тайната на непобедимостта на Афганистан е сложният релеф. Страната е нариана още „Гробището на империите“. Нито една от империите, в това число и Британската, както и две свръхдържави – СССР и САЩ, така и не успяха да покорят тази страна. Пустинната „чаша“, заобиколена от  високи хребети, в случай на война  се превръща в непреодолимо препятствие. След битка афганистанците винаги могат да се скрият  в планините, за да се възстановят и подготвят за следващо настъпление. При това планините неутрализират предимствата на танковете и бронираната техника. Важен фактор е и етническият състав на страната. Той включва няколко десетки етнически групи, сред които пущуни, туркмени, узбеки, таджики и др. Афганистанците са предани на своите племена, шейхове, родове, полеви командири, на страната, религията си. При завземане на територията завоевателят трябва да подчини 34 млн. души.

  1. Китай

Готови ли сте да се сражавате с 1 милиард китайци? А те вече са 1.3 млрд. Не всички са въоръжени и добре обучени, но на правителството няма да му трябва много време, за да им раздаде оръжие. Да добавим сложните климатични условия и дългите китайски граници. Ако агресорът не бъде унищожен от най-многочислената армия в света, го очакват тропическите болести и проблемите с пренаселените градове и райони. Китайците умеят майсторски да копират чуждите технологии. Затова няма да имат проблем със снабдяването и екипирането на армията.

  1. Индия

Включването на Индия в списъка на непобедимите страни може да изглежда неочаквано. Но суровите планински върхове клисури на север и изток в страната и обширните пустинни райони на север и запад могат да се превърнат в непреодолимо препятствие.  Плажовете на югоизток може да са удобни са десант. Суровият тропически клшмат обаче могат да причинят много неприятности. Освен това, индийските териториални води се контролират от  подводници, които  могат да потапят както бойни, така и десантни кораби. Откакто през 1947 г. британците напуснаха Индия, страната  неведнъж е воювала  с близките си съседи – Пакистан и Китай. Военната й стратегия е изградена за война на два фронта и армията  е подготвена за такова нападение от две страни. Към всичко това да добавим огромният човешки ресурс и  работна ръка,  религиозният плам и милиардното население. Дори само тези фактори превръщат Индия в непобедим противник, пише интернет изданието The Mighti.

Да напомним, че Китай и Индия са смятани за две от най-бързо развиващите се икономики в света. А ако две или няколко от изброените държави се съюзят помежду си и нахлуят в трета? Нека да спрем дотук с апокалиптичните въпроси.

 

Коментари

comments