ЗАСЕДНАЛА МЕЖДУ ИЗТОКА И ЗАПАДА

0
1750

Беларус до неотдавна приличаше на малък съветски оазис от 70-те години. Несменяемият две десетилетия и половина бивш  председател на совхоз Александър Лукашенок управляваше стрната по старото съветско правило, че началникът е винаги прав. Зад външното благополучие, гарнирано с мълчаливо мнозинство, обаче от доста време бушуват силни страсти. Икономиката започва да прегрява, а опонентите на Лукашенко го заподозряха в азиатски вариант на предаване на властта. Навсякъде с него се движи малкият му син. Явно обаче беларуският президент е избрал по-сигурния вариант – победа на всички избори докрай.

Да наречем Лукашенко диктатор е, според мен, малко пресилено. Но пък да го определим като либерал или демократ би било абсурдно.Тай не признава опоненти и опозиция и езикът му е доста цветист с обидни квалификации към опонентите и протестиращите.

Санкциите на Запада от 2004 г. бяха компенсирани с масирано навлизане на китайски инвестиции. Разногласията с Русия, с която Беларус е свързана съюзен договор, позволяват на Александър Лукашенко да се заиграва даже с  някои западни лидери. Но илюзиите в този дух са малко. Москва неведнъж се е опитвала да вразуми буйния си партньор, намеквала му е да се оттегли, но Лукашенко не е човек на компромисите. Той е готов да се оттегли от президентския пост само ако стане председател на общ орган на съюзната държава. Което пък Кремъл и Москва не биха искали да сънуват даже в най-кошмарния си сън. Така малкият беларуски диктатор (ако приемем това компромисно определение) продължава да царува и даже си позволява да изнудва отвреме-навреме големия руски брат.

Заеднала между Изтока и Запада, между миналото и настоящето, Беларус обаче не е малка карта на голямата геополитичческа дъска. За европейските държави тя не е и малка страна – над 9.5 милиона жители. Тя граничи с Русия, Полша, Украйна, Литва и Латвия. Спомените й от някои съседи в миналото не са най-добри. Така че тя с известна предпазливост гледа на загрижеността на някои от съседите си, например Полша, която е най-активна в исканията си ЕС да предприеме по-решителни мерки срещу властите в Беларус. Но например германският канцлер Ангела Меркел, често спрягана като възможен посредник в кризата около Минск, реагира сдържано. Никой не ме е канил за такава роля, обяснява тя, а и едва ли би искала да се пъхне под носа на Москва особено сега, когато с Русия са съюзник срещу САЩ в битката за Северен поток-2. Още повече че Кремъл предупреди, че е неприемлива намеса отвън в ситуацията в Беларус.

Лидерката на протестите – Светлана Тихановская, предпочете да намери убежище в Литва, където са децата й, докато другата опозиционна лидерка – Вероника Цепкало, избра още  преди изборите да потърси закрила в Москва, където е и мъжат й Валерий Цепкало. Съпругът на Тихановска – Сергей Тихановски, известен блогър и непримирим опонент на беларуския президент, пък лежи в затвора, което явно сковава действията й. Тихановски, заедно с бившия банкер (Белгазпромбанк) Виктор Бабарико, който лежи в затвора, бяха смятани за възможни претенденти за президентския пост. Предупреден навреме за сходна съдба, Цепкало предпочете да потърси убежище в Москва. ЦИК отказа да регистрира кандидатурите и на  двамата. Така принудително се образува предизборното трио със съпругите на Цепкало – Вероника и на Тихановски – Светлана. Третата смела опозиционерка от „женското трио“ – Мария Колесникова, ръководителка на щаба на Бабарико, влезе в 7-членния президиум на Координационния съвет на опозицията, състоящ се от 70 души. В президиума са и носителката на Набелова награда за литература Светлана Алексиевич, подалият оставка бивш директор на Националния театър „Ян Купала“ Павел Латушко, довереното лице на Светлана Тихановская за изборите Олга Ковалкова. Опозицията готви национална стачка. Към нея се очаква да се присъединят и работни от държавните предприятия в страната.

Валерий Цепкало, който е в Москва, изключи вероятността от „украински сценарий“ в Беларус. Той препоръча Москва и НАТО да се въздържат от военни сценарии. Присъствие на войски на НАТО ще бъде пряка заплаха за Русия, а руско военно присъствие ще бъде сметнато за заплаха за Украйна, заяви Цепкало.

ЕС обеща да отпусне 53 млн. евро помощ за Беларус, които ще бъдат предоставени на неправителствени организации в помощ на гражданското общество в страната. Държавите-членки на ЕС, които не признават президентските избори в Беларус, призовават за нови европейски санкции.

Александър Лукашенко нарече протестиращите „нацисти“ и ги призова да отглеждат кокошки и крави, вместо да протестират. Впрочем, Беларус е един от най-големите световни износители на мляко в  света на глава от населението. Предприятието Белаз е сред най-големите износители на минно оборудване и тежкотоварни камиони, а държавната рафинерия Белнефтехим изнася нефтопродукти за над 7 млрд. долара годишно в повече от 70 страни. Беларус дава и 20 % от световното производство на калиев карбонат, който се използва за производство на торове. Държавните предприятия са близо 70 % от икономиката

САЩ обещаха да не бързат да изпращат нов посланик в Минск. Слушанията в конгреса трябва да са в края на август.

Светлана Тихановская заяви, че се готви да се върне в Беларус, което може да даде допълнителен тласък на протестите. Опозицията отхвърли твърденията на президента Лукашенко за антируски нагласи сред протестиращите.

Кремъл е в трудна ситуация. Проблемите с Александър Лукашенко не са от вчера, но нито Москва, нито Западът могат да рискуват с крайни действия. Нови президентски избори биха били също сложно решение. Все пак при 26 години управление и 80 % подкрепа, при 10 % за опозицията, ново гласуване също може да поднесе изненади. Енергичността на съседна Полша често пъти е контрапродуктивна, а и в Западен Беларус нямат добра памет от съвместното минало. Литва, също обвързана с Беларус в миналото, предпочита да бъде по-предпазлива. Яков Кедми, бивш шеф на една от израелските спецслужби, твърди за намеса на украинските специални служби. Кремъл също заяви, че вижда активност на сили, които са държави. Да не забравяме, че освен политическия спонсор – Москва, Лукашенко разчита и на инвестициите и подкрепата на Китай. А това също е знак, че беларуската криза е нещо повече от цветните революции в постсъветското пространство. Заседнала между  Изтока и Запада, между миналото и настоящето, управляваната от автократичен лидер Беларус, ще създаде доста тревоги около себе  си.

Коментари

comments