КОЙ ЩЕ УПРАВЛЯВА РУСИЯ?

0
360

Владимир Путин, разбира  се, който в петък, 18 май 2018 г. назначи новото правителство. Министър-председател остана Дмитрий Медведев, чието назначение   някои от наблюдателите определиха като „напред към миналото“. Против Медведев в Държавната дума бяха комунистите /КПРФ/ и фракцията на „Справедлива Русия“ на бившия председател на Съвета на федерацията Сергей Миронов.
От 21 министерствата  в руското правителство стават  22,  защото министерството на образованието и науката беше разделено на две – министерство на просветата и министерство на науката и висшето образование. Първото министерство поема досегашния министър Олга Василева.  Министерството на комуникациите и съобщенията е преименувано в Министерство на цифровото развитие, съобщенията и масовите комуникации.

Постовете си съхраняват министърът на външните работи Сергей Лавров, за когото имаше слухове, че може да бъде освободен, министърът на отбраната  Сергей Шойгу, който дълго време беше министър на извънредните ситуации, министърът на промишлеността и търговията Денис Мансуров, министърът на вътрешните работи Владимир Колоколцев и министърът на културата Владимир Мединский, чиято оставка бе предсказвана неведнъж, министърът на правосъдието Александър Коновалов. Запазват постовете си и министрите на енергетиката Александър Новак, на спорта Павел Колобков, на икономическото развитие Максим Орешкин, на  социалното развитие Максим Топилин,  на труда и здравеопазването Вероника Скворцова . Министерството на извънредните ситуации поема Евгений Зиничев, който от 2016 г. беше заместник-директор на Федералната служба за сигурност, бивш телохранител на Владимир Путин. Дмитрий Патрушев, син на бившия директор на Федералната служба за сигурност, сега секретар на Съвета за сигурност Николай Патрушев, бе назначен  за министър на селското стопанство. Досега той беше председател на управителния съвет на Руската селскостопанска банка /Росселхозбанк/, преди това в Руската външнотърговска банка /ВТБ/, а от 2016 г. е и член на управителния съвет на Газпром.

Администрацията  на правителството ще ръководи Константин Чуйченко, досега ръководител на Контролното управление на Кремъл, смятан за близък до премиера Дмитрий Медведев. Негов пръв заместник ще бъде досегашният вицепремиер  Сергей Приходко. Досегашният вицепремиер Алексей Кудрин, смятан за част от либералното крило в предишното правителство, става председател на Сметната палата,  а досегашният председател на Сметната палата Татяна Голикова е вицепремиер. Тя е едно от новите лица и може би най-популярната личност в правителството. От десетте вицепремиери, петима са нови. Голикова стана известна с разобличаването на корупция по високите етажи. Непотопяемият Виталий Мутко, който като министър на спорта се прочу със злоупотребите при строителствот на олимпийските обекти в Сочи, сега като вицепремиер поема строителството. Той пък е най-непопулярната фигура в правителстото. Вицепремиер по селското стопанство става Александър Гордеев, който е бивш министър на селското стопанство, досега беше  представител на президента в Централния федерален окръг. От регионите в правителството се завръщат и други доверени лица на президента Владмир Путин. Бвшият заместник на Сергей  Шойгу –  Юрий  Борисов, поема отбранителната промишленост, която досега беше поверена на Дмитрий Рогозин, бивш представител на Русия в НАТО.

Запазват постовете си вицепремиерите Олга Голодец и Дмитрий Козак, но сменят ресорите си. Голодец, която по-рано отговаряше за социалната политика, образованието, културата, здравеопазването, науката, демографията и туризма,      сега поема културата и  спорта, а Козак, доверено лице на президента Путин, бивш президентски представител в Северен Кавказ, вместо регионалното развитие и жилищно-комуналното стопанство, поема енергетиката и  промишлеността. Юрий Трутнев запазва поста си на вицепремиер и представител на президента в Далекоизточния федерален окръг.

Баланса в правителството ще  поддържа досегашният министър на финансите Антон Силуанов, който запазва поста си министър на финансите, като става и първи вицепремиер. Това е прецедент в руското правителство. Досега двете длъжности са съвместявали през рразалични периоди само бившият премиер Михаил Касянов и Алексей Кудрин. Но по тяхно време имаше по няколко първи вицепремиери. Първи вицепремиер досега беше Игор Шувалов, който преди  това беше на ключов пост в кремълската администрация.

Новото правителство се  състои от технократи и  доверени лица на президента Владимир Путин. Някои от тях досега изчакваха на важни постове в регионите. Според някои вътрешни прогнози, това е преходно правителство, което ще се запази до следващите парламентарни избори.

Валери ТОДОРОВ

Коментари

comments