ДИЗАЙНЕРСКО СТУДИО „ФРАГМЕНТИ”-КАК ДА НАПРАВИМ СВЕТА ОКОЛО СЕБЕ СИ ПО-КРАСИВ И ЕСТЕСТВЕН. СЪВЕТИ ЗА КОЛЕДА

0
453

Съдбата свързва неслучайно л.арх. Христо Ангелов и д-р Марта Маджарова. Отдадени на любовта към красотата на природната среда, както и на красотата в човешките взаимоотношения и семейните ценности, те намират път не само един към друг, но и търсят общ път в изкуството на дизайна, работят за създаването на такава естетика на средата в която живеем, която да  е подчинена на хармонията между  човек и природа. 

Как избрахте наименованието на студиото си?
Христо: –Дълго търсене беше. На нещо, което подхожда на мулти- дисциплинарната дизайн сфера, която предлагаме:  занимаваме се с ландшафтна архитекрура, с интериор, с продуктов дизайн..
Марта: – с графичен дизайн, с фотография, с аскесоари и декорация, с пространствен дизайн.  И решихме, че „фрагменти” отговаря точно на многообразието от услуги в  сферата на дизайна, които предлагаме.
– А може би това е и част от философията на вашата работа- вглеждането в детайла, във фрагмента?
Христо:
Така е,  „фрагмент” е част от нещо по-голямо, откъс от поредица общо свързани елементи. Фрагментът предполага по-специално внимание, което освен към проектите е насочено и към отношението ми спрямо нашите клиенти.

С какво най-вече ще ги спечелите, каква е концепцията, която ви различава от други дизайнерски студия, доколко в нея е намерило отражение това, което  е характерно за вас двамата , това, което ви свързва и като двойка и дава отпечатък на общата работа?

Марта:-  Това, което ни различава от всички останали студия е, че ние не приемаме поръчка на всяка цена. Подбираме своите клиенти и предпочитаме да работим известно време само върху един проект. Избираме да отделим нужното внимание, за да опознаем  човека отсреща и това, което излезе от нас, вдъхновено от него, да бъде на възможно най-високо  ниво. Затова предпочитаме да отделяме вниманието си само на един клиент и след това да тръгваме към друг.
Христо:- Наистина много обичаме това, което правим. Предпочитаме да не се разкъсваме, а да фокусираме вниманието си и въображението си върху една конкретна задача за определен период.

– Мисълта ми беше, какво е онова харакрено нещо, което въпреки многопосочните дейности и услуги, които  предлагате, е свързващото звено за вашия тип работа?  
Христо:- Вдъхновението от природата. Въображението което е инспирирано от цялото творение божие около нас.

-Напоследък е мода всичко да е еко, превръща се в нещо като белег на днешното ,  но при вас като че ли е същност?
Марта:
 – В момента определено еко и био теченията се очертават като популярна тенденция. Всъщност ние творим в тази посока отдавна и смятаме, че природосъобразният стил на живот е израз на човешката ни същност. Например миналата година ни потърсиха от емблематичен столичен ресторант за сезонна кухня. Имахме удоволствието да изработим за тях ръчно направени осветителните тела в комбинация с естествени материали и декорация от сушени плодове и зеленчуци. Другата ни задача отново вдъхновена от природата, беше огромно декоративно пано от скандинавски полярен мъх в съчетание с мотиви от традиционна българската шевица. Това е друга тема, която намира място в нашето творчество, а именно българската история и фолклор.
Последният ни проект също е подчинен на природосъобразната идея: „Травел Коктейл бар”, в който отново сме интегрирали полярен мъх, проектирахме целият интериор и ръчно изработихме осветителните тела. Това е първата пътуваща коктейл бар – каравана в България и се радваме, че имахме възможността да участваме в този проект.

 

Христо:
 –  Като ландшафтен архитект съм дълбоко свързан с идеята за зеления дизайн като задължителен елемент на градската среда. Природната среда, като елемент на градския дизайн, трябва да се развива в по-голяма степен.

 Нямаме друга алтернатива по отношение на борбата с климатичните промени и влошаване на микроклимата в градовете. Именно за това естествените материали и тази концепция намират логично отражение в екстериорния, интериорния  и продуктовият дизайн, който реализираме. Подкрепяме и идеята за рециклиране и повторно използване на предмети.  В продуктовия дизайн използваме теченията от съвременното изкуство като ready- made и re-design –  това са похвати, чрез които се използват налични материали, които изменят напълно или частично първоначалното си функционално предназначение. Например една рамка за картина може да се превърне в часовник…

 Марта:
 Имаме серия осветителни тела, които са  направени от употребявани опаковъчни материали. Идеята се роди по време на създаването на моя дисертационен труд, свързан с графичния дизайн и конструкцията при опаковката за детски стоки. По този начин на пръв поглед на ненужните вещи може да се вдъхне втори живот, а отпадъците да се превърнат в нов продукт. Повечето от декорациите, които предлагаме, както и при част от осветителните тела сме приложили на практика тези принципи на устойчив дизайн.

Това е нещо непрекъсната игра с предметите- разместването  на техните функции и значение? Вие сте едни щастливи хора. Това ли ви събра заедно, любовта да претворявате нещата?
Христо: – Със сигурност това да използваме въображението си и да творим заедно е ключово в общия ни път.
Марта:- А и двамата сме художници и това беше нещото, което ни сближи в началото. А след това, да, много точно го казахте – „играта”. Всеки път ни е безкрайно интересно като започнем да работим заедно.
– Да дадете малко съвети за Коледа, за провокиране на въображението, как да украсим дома за празниците нестандартно?
Христо:- Ами, както казахме може от всичко да се направи нещо различно.   Можем  да вдъхнем нов живот на старите вещи намерени в мазето или на тавана.
Марта:- Или пък стари вестници. Можем да ги превърнем в топка за украса с малко канап или цветни панделки. На принципа на шапките от хартия също може да направим коледни звезди, да ги окачим на стената и да ги комбинираме с коледни лампички.
Реално всичко може да ни вдъхнови, за да изработим една прекрасна украса, не е нужно да купуваме, а просто да се разходим сред природата. Достатъчни са няколко шишарки или по-интересни клонки и пръчки, камъчета, да отидем и в мазето или да отворим дрешника, или чекмедже, в което отдавна не сме надзъртали и да открием онова, което въображението ни подскаже… Например може да видите една от нашите обществени декорации – елха направена от брезови клонки, вестници, шишарки и плодове.

А освен това, когато сам правиш нещо, подбираш предмети, фрагменти от предмети, които имат своя история,  които носят спомени, сами по себе си са знаци, ти разказваш, продължаваш тази история. Това не е просто празнично украсяване с купешки украси. Ето тези ноти..музиката е в този дом.
 Христо:
-Така е. Тапетите в нашия дом са направени от истински нотни тетрадки с история. Тази идея кореспондира добре и с моето друго любимо занимание – музиката.

-Какви са ви плановете за развитие на  студио“Фрагменти“?
Марта:
– Началото на следващата година планираме да пуснем нашия сайт, който ще представя идеите ни в продуктовия и интериорен дизайн, ландшафтната архитектура, графичния и уеб дизайн, декоратицията и фотографията. Там ще предлагаме и много вдъхновяващи идеи и полезни съвети за креативните, търсещи хора. Към този момент можете да видите някои от нашите идеи и реализирани проекти във фейсбук страницата ни:
http://www.facebook.com/fragmentidesignstudio

Пожелаваме на целия  всички читатели благословена и вдъхновяваща 2018-а!

Коментари

comments