НАМЕРЕНИ В МРЕЖАТА: ЕДИН УСПЯЛ БЪЛГАРИН:  АТАНАС МИХАЛЧЕВ

0
3046

Основател и художествен ръководител на фирмата „Хартиени Играчки“  Hartiatoys® КАНАДА
Светът става все по-малък В МРЕЖАТА. Непрекъснато откриваш свои познати и приятели от години, научаваш за техните постижения и успехи. Вече не може да се говори за емигрантство, а за мобилност,  всички сякаш сме в една Голяма България без граници, затова е добре да научаваме и споделяме успешните си истории, за да си помагаме в общия успех.

Нашите продукти не са играчки с буквалния смисъл, а семейно занимание – родителите могат да помогнат с изрязването например, а по-малките деца могат да залепват. Всъщност това е философията на нашия продукт – да съберат забързаните съвременни родители и децата им за няколко незабравими мигове.”  

Всичко започна преди 40 години в Пражката художествено-промишлена академия. Във втори курс, професор Милослав Ягър ни даде като семестриална задача разработката на хартиена играчка представяща професия. Аз избрах пожарникарската. Така се роди набор за изрязване и залепяне Пожарникари.

След няколко години, вече в Студия за анимационни филми “София”, моят приятел Тачо Дуков видя хартиените пожарникари и ме прати при незабравимия Минчо Кацевски от Ателие художествен печат при Фонда на съюза на художниците. Пожарникарите облякоха български униформи и зачакаха да бъдат отпечатани. Минчо ми поръча още два набора – Тропически и Полярни животни. Макар и одобрени никоя от тези играчки не стигна до децата поради липса на хартия.
В България все пак успях да реализирам три хатиени играчки – клоун, слон и лъв, притурки към програмите на трите ни цирка тогава.
През 1991 емигрирах във Франция. Там показах хартиените фигурки в Bayard Presse – издателство за деца. Много се впечатлиха и ми поръчаха набор динозаври. Уви, той не се получи – бях направил фигуките много сложни за залепване.
После цялата хартиена менажерия се премести в Канада. Започнах да преподавам графичен дизайн в Académie des arts et du design през 1997, та чак до днес. В 2001 организираха изложба с работи на преподавателите от Академията. Представих хартиените фигурки и колегите вкупом почнаха да ме убеждават, че трябва да започна да ги продавам. Така, през 2003 се роди фирмата ми Jouets Hartiatoys.

Пожарникарите облякоха нови канадски униформи, към наборите се прибави нова колекция – Ферма. Сега предлагаме общо 18 колекции. Към повечето набори добавихме допълнителна страница за конструкцията на мобил с няколко от фигуките. Предлагаме хартиените играчки като пощенски картички.

От две години продавам изключително по Интернет – Amazon, Etsy и на нашия онлайн бутик.
През последните няколко години родителите започнаха да си дават сметка, че видео игрите имат невротизиращо влияние и започнаха отново да търсят позабравените ръчни занимания. За да сглобиш хартиените фигурки се изисква  сръчност при изрязването, триизмерно мислене и търпение при залепването.

Фирмата е основана през 2001 г. основава Hartiatoys® с Мария Вълкова; Няколко години по-късно колекцията от хартиени играчки  печели награда в конкурса за дизайн на Квебек Графика. Марката се разпространява в Канада, Съединените щати, Япония, Австралия и Европа. 


„Нашите продукти не са играчки с буквалния смисъл, а семейно занимание – родителите могат да помогнат с изрязването например, а по-малките деца могат да залепват. Всъщност това е философията на нашия продукт – да съберат забързаните съвременни родители и децата им за няколко незабравими мигове.” 

Обучавам моите ученици, че в графичния дизайн и изобщо във всички области на живота има много начини за постигане на добри  резултати. Аз насърчавам елегантния и икономичен метод на работа.
Наскоро Атанас Михалчев бе представен в
https://www.baronmag.com/2017/10/hartiatoys/  
Ето и интервюто, което дава за медията:
Какви инструменти са от съществено значение за вашия живот (приложение, софтуер)?
-Creative Suite от Adobe, Instagram, Facebook, Etsy.
Как изглежда вашето офис пространство?
-В мазето на тийнейджър. Това е бунт в движение, но аз се чувствам перфектно.
Какво слушате като музика, докато работите?Леонард Коен, Марк Кнопфлър, Arcade Fire, Barr Brothers, Band of Horses, Kraftwerk, Lou Doillon, Lana Del Rey, Адамо, Бейрут, Пиратско сърце ..
.Имате ли начин да организирате дните си, за да оптимизирате работата си?
На сутринта пия кафе и давам списък на задачите за деня.Два пъти седмично тренирам в Aikibudo, за да се отделя от работата и да намаля стреса. Наричам това „презареждане на батериите“.
Какви съвети бихте дали за подобряване на производителността?
-Избягвайте многото задачи. Концентрирайте се върху една задача.
Вие сте по-добри от вашите колеги за:Представете си как да изрежете и сгънете хартията, така че плоската повърхност да се превърне в 3D обект.
Какъв е най-добрият съвет, който ви е даден?
-По време на обучението си, моят учител (великият илюстратор Чехия Милослав Ягър)казваше: „По-малкото, означава повече.“ Аз продължавам  да се прилага този съвет, тъй като и това ми помага да създавам продукти, без излишни подробности.
Какъв е най-добрият начин да спестите време?
-Започвам деня си с кратка медитация.  Медитацията помага да изчистите ума на паразитни мисли и решенията идват при вас като с магия.Харесва ми спокойствието на нощта.https://hartiatoys.ecwid.com 

Коментари

comments