КОЙ ПОБЕДИ? КОИ СА ПОБЕДИТЕЛИТЕ?

0
561

У нас или сме пред избори, или сме след избори, а най-шумно е когато сме на избори. И постоянно някой преправя избирателния закон според своя вкус и цвят. И започват едни оправдания, гарнирани с неловки обещания. Казвам неловки, защото всички сме сконфузени. Ние знаем, че те няма да ги изпълнят. А и на тях им е неудобно, че ние знаем. Сещате ли се за онзи кандидат,  който обяснява на електората си:  Аз мога да ви обещая толкова, колкото никой не може да изпълни. Така става на всички избори. Толкова обещават, че после няколко правителства не могат да го изпълнят.

Първи извод: Скъпи избиратели, вие не сте просто електорат, а и вече сте на възраст – не вярвайте в Дядо Мраз, защото иначе вие ще трябва да развържете  торбата.Но ако сами си го търсите, никой не може да ви помогне.

Тези дни купих в магазина пластмасова опаковка с 10 яйца. Вътре обаче, се оказаха 9. Дано машинното преброяване на гласовете не прилича на машинното преброяване на яйцата.Стават грешки, но има един проблем.Ако бях получил в опаковка за 10 яйца 11, щях да съм доволен.Но и в политиката така става – каквото и да ви обещават, в опаковка от 10 яйца, няма да получите 11.

Втори извод: Контролирайте яйцата, които ви продават.

Трети извод: Българинът не се доверява на машинното гласуване по логиката, че ако е машина, ще се счупи. Но ако не въведем машинното гласуване за сънародниците ни в чужбина, доверието им наистина ще се счупи.

От първия  тур на президентските избори имаме много добра новина. Има личности в България, които могат да дадат лице на политическата класа.Сред добрите новини е и тази, че не ни се наложи да избираме меду кон и магаре например. Защото един посочил кон, друг магаре, а на нас ни трябва трактор например… Гледах случайно участниците във ВИП брадър сутринта след гласуването на първи тур. Те не знаеха нищо за предварителните резултати. Но без един бяха убедени, че е спечелила Цецка Цачева. Защо? Ей на този въпрос ще си отговорите вие. Аз знам и дежурния отговор – медиите са виновни. И социолозите, разбира се.  Добре е, че социолозите не са сапьори. Защото както минират изходите, ще се образуват опашки и на входа.

Имаме много лоша новина. Гласуването унижи сънародниците ни в чужбина.
Обаче: Задължителното гласуване събуди част от българите и ние най-сетне можем да предполагаме какво мислят. Референдумът показа това, което очаквахме – масовият избирател не е готов да рискува  със свое мнение.Той чака да му бъде сдъвкана от раз- познаваеми лица храната, която и да погълне, няма да му хареса.Балотажът ще покаже кой колко струва.Цената ще се види на парламентарните избори – все едно дали ще са извънредни или редовни.

Кой победи и кои са победителите?
Изненада е, че негативният вот събраха ГЕРБ, а не са сами в управлението. Останалите са победители. Всъщност, победи инстинктът ни за съхранение. Ние не сложихме всички яйца в една кошница. Видяхме, че излюпването вече не зависи само от това коя партия мъти.

И генералният извод: Най-хубавото винаги предстои, скъпи избиратели. Заредете се с търпение.

Валери ТОДОРОВ

Коментари

comments