СТАРЕЦЪТ И ТРИТЕ МОРЕТА

0
1833

Любен Зидаров. Акварели
3-19 ноември 2016   
Ул. Иван Денкоглу No 42
Галерия Нюанс ни събира, за да ни разкаже история. Историята за моретата на художника. За неговите изкушения и предизвикателства, за съкровените му пристанища, за победите и разделите. Разказва ни и за моретата вътре в нас- за приливите и отливите, за клетвите и причастията, с които различните ни морета са ни дарявали. Изложбата ни събира  на брега на спомените, на брега на мечтите и въображението.

img_6301Самият Любен Зидаров е майстор на разказа. Не случайно всички сме пътешествали в света на фантазията  по страниците на любимите си детски книги: „Том Сойер”, „Островът на съкровищата” приказките на Андерсен и Николай Райнов, приказките на Шехерезада  с образите, изписани от неговата ръка. Забавлявали сме се с неговите комикси,  създали традиция на този жанр у нас.
В неговото творчество поезията и хумора са неразривно свързани. Затова и препратката към   Хемингуей е с усмивка и намигане.”Старецът” на Любен Зидаров има не едно море и не една борба, а  цели  три. Затова и в променливите   настроения не техните стихии драматизмът размива своите очертания и изкристализира усмивката, светлината и ведростта.

lyuben-zidarov

„Позволих си една разходка из Северното Западното и Източното и всичко около тях. Синята безкрайност на морето, безкрайните му лица, неспирното движение и игра на вълнение с всички цветове на дъгата за мен бяха магия.

img_6302img_6304
Морето е живот.Но хуморът винаги е бил терен на моите изложби, а с морето шега не бива. Затова я стоварих
върху самия старец…..старият моряк, нагизден  по морски, но и с четка.”
Казва със самоирония 92 годишният художник.

img_6296img_6295

В задаващите се студени зимни дни, заредете  сърцата и душите си  с меката и топла  светлина  на морските приказки, разказани от Любен Зидаров*.

img_6286 img_6293 img_6290

*Любен Зидаров е роден през 1923г. Илюстратор, живописец, график и приложник. Завършва живопис в Художествената академия в София през 1948 г. при проф. Илия Петров. Илюстрирал е над 200 литературни произведения от български и световни автори.  През 2016 е номиниран за най-престижната награда за детска литература в света-Мемориална награда „Астрид Линдгрен”

Коментари

comments