МАКЕДОНИЯ – МЕЖДУ ЦЕЗАР И ВАПЦАРОВ

0
678

Успех или провал?  Всяка от спорещите страни в Македония има своя версия за резултата от референдума.

Снимка:БГНЕЗ, Зоран Заев гласува със сина си в Струмица в у-ще „Н.Й. Вапцаров“

От една страна, нито едно гласуване досега не е събирало толкова избиратели. Достатъчни ли са над 600 хиляди гласа от 1.8 млн. избиратели? Всъщност колко са избирателите в страната никой не може да каже, защото от 20 години преброяване не е извършвано. Според някои оценки, над 500 хиляди от потенциалните избиратели са извън БЮР Македония.

При под 33 % активност, над 92 % от гласувалите казаха „да“. На какво обаче казаха „да“?  Подкрепяте ли членство в  ЕС и НАТО чрез приемане на споразумението между Гърция и Македония?

Така погледнат въпросът не е един, а са три. За националистите македонисти въпросът изглежда като избор между Родината и Европа. Съгласни ли сте да се откажате от името на страната за сметка на влизане в ЕС и НАТО. Естествено, за Родината те са готови на всичко. Дори да си присвоят безцеремонно чужда история. Някои от тях са готови даже с български паспорти да шарят из Европа.

Зле подготвеният референдум постави повече въпроси  отколкото реши. Той постави още една разделителна граница между албанци и  македонци. За албанците пътят към Европа е ясен. Настойчивите визити на европейските лидери за останалата част от населението приличаха повече на подтикване, отколкото на покана. Референдумът беше консултативен и мнозинството избиратели предпочете да изчака. И без това нищо  не зависи от мен, решиха умерените избиратели, за които пътят към Европа не е фатално необходим.

Опозицията, която бойкотира референдума, сега ще спори със себе си. Иска ли  в ЕС или ще стои под знамето на Коминтерна с митовете за македонската история,  македонската нация и македонския език. Ще опита ли трезво и хладнокръвно да оцени историята  си чрез достойно бъдеще или ще свири под свирката на футболните фенове и под сянката на македонистката идеология. И ще изчисти ли идеологизиранната омраза към България.

Всеки  гражданин прие свое решение, заяви премиерът Зоран Заев. Но държавата не направи своя избор. На управляващите ще са им необходими 81 от 120 гласа в парламента. Сега Заев може да разчита на не повече от 69 гласове.  Необходим е обществен и политически консенсус. Ще се присъедини ли част от парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ? Зад бойкота надничат разногласия. Искат ли националистите да влязат в ЕС и НАТО? Само в ЕС, без НАТО? Ще приемат ли компромиса за Горна Македония или ще си останат сами със и в своята Македония?

България  прояви достатъчно тактичност, като остави въпроса на македонските и гръцките националисти. Които си присвояват поотделно различни части от българската история. Ние оставаме само с бъдещето,  където въпросът за македонската нация и македонският език ще ни боде очите и ще къса от българската история.

Един референдум, много истории, нито един отговор….

Коментари

comments