ЗА „СИНЯТА ПТИЦА” НА НАДЕЖДАТА В ЖИВОТА И В МЕДИЦИНАТА

0
1224

Снощи,  на 23-и юни,  със спектакъла на Мариус Куркински по Морис Метерлинк в Народния театър „Иван Вазов”, бе сложено началото на  благотворителна кампания,  посветена на болните от колоректален рак.
Неин вдъхновител е доцент Радосвет Горнев, посветил се на каузата за лечението на болестта и убеден, че     „СИНЯТА ПТИЦА” на изкуството може да запали последователи за СИНЯТА  ИДЕЯ в медицината. Идеята, че обществената подкрепа също лекува. Както и че  доброто здравеопазване означава заедност, съпричастие, доверие .

Доцент Радосвет Горнев е част е от екипа по трансплантационна хирургия в УБ „Лозенец” при чернодробни трансплантации, специализациите му са в областите коремна хирургия, стомах, черен дроб, млечни жлези, спешна хирургия, лапароскопска хирургия   във водещи клиники в САЩ, Швейцария, Словения, Израел и Испания.
За идеята на кампанията,за нейната реализация, както и за посланието, отправено  към обществото, разговаряме с д-р Радосвет Горнев.

IMG_5197Идеята се роди съвсем спонтанно. Имах удоволствието да присъствам на предпремиерата на „Синята птица” и когато видях постановката, която за мене и като литературен материал, и като реализация от Мариус Куркински и трупата на Народния театър е просто невероятна, усетих как съвпада  с идеята за отваряне на обществото към проблемите на хората с колоректален рак. В Америка, например, има общество, което е свързано с тази интеграция на хората и то се нарича „синьо” общество. Като синият цвят е асоцииран с идеята за подпомагане на тези хора. И аз именно в „Синяна птица” видях   олицетворение на стремежа за щастие, на  надеждата за спасение,видях връзката със съдбите на тези хора.
Вижте, когато човек се сблъска с този проблем –колоректалния карценом, става ясно,че той не се нуждае само и единствено от медицински грижи- да не влизаме в подробности какви са тези грижи, дали са адекватни, дали са съвременни, дали са всеобхватни, но голям проблем е и това, че тези хора се оказват в голяма степен изолирани и лека полека се изтласкват в периферията на обществото, защото не получават според мене адекватна подкрепа от тези концентрични кръгове около тях. Изключвам семейството и най-близките приятели, но те сами по себе си не са достатъчни.

– Това ли е смисълът на девиза  „Ние”-това е повeче от „ти” и „аз”?

IMG_5194-Да , това е по идея на художника Марин Мерекьов, който създаде тази птичка, като символ на нашата кампания да можем да приобщим колкото се може повече хора, да създадем общност.
-Значи, не е случайно съвпадението на синята птица със синята идея?

– Colon Cancer Alliance  е общество, което е насочено да подпомага хората, които са се сблъсквали с проблема и работи върху това, да насочи вниманието към превенция и ранното откриване на тези заболявания. Защото те, когато да рано открити, са напълно лечими. Това е големият парадокс, че ние, в България за съжаление, поради това че нямаме система за масов  скрийнинг,  се сблъскваме с него в стадий, когато то е или нелечимо или много по трудно за лечение. Тези хора, обикновено това са хора в активна  възраст, това са хора, които са извървели голямата част от житейския си път и са се отдали на обществото в максимална степен и когато те трябва да получат най-доброто за себе си като здраве, реално се оказват изолирани   И нашата идея е първо, да се насочим към подпомагане на тези хора като подкрепа, и  не става въпрос конкретно за парите, защото парите при тяхното лечение трябва да се осигуряват от държавата, защото са здравно осигурени и заслужават да получат най-доброто за своето лечение.. Но извън това лечение тази  обществената подкрепа според мен, е много важна.
– Всъщност, как реализирате идеята- всеки с билетчето за спектакъла ли да допринесе, или има общ спонсор?
-Слава, богу , намерихме спонсори, които откупиха целия салон, но идеята е всеки с билетчето да даде своя принос. Средствата  ще бъдат вложени в кампания, която ще подпомогне ранното откриване  на това заболяване. Защото, съгласете се, че колкото и пари да се съберат, те не могат да стигнат за всички и няма да решат проблема. Затова аз поставям фокуса  върху обществената подкрепа и солидарност. За възприемане и осъществяване на идеята за  откриване в ранен стадий на болестта и въвеждане на скрийнинга, като задължителна част от в системата.
– Струва ми се, че в тази кампания, чието начало почва в Народния театър със спектакъла „Синята”птица”, има и по-общо послание към състоянието на цялото ни здравеопазване в момента . Че може би ние всички заедно можем  да променим нещо в системата на здравеопазването ?

-Когато става въпрос за промяна, когато става въпрос за реформа-колкото и да са изъркани тези думи, трябва да си дадем сметка за следното: всеки казва, че е съгласен с промяната, с реформата, но  когато стигне до него самия, казва- не е, това не е за мене.
Ако аз съм готов да променя, да реформирам аз самият и тогава това ще стане със цялата система. Промяната и реформата  са неизбежни, но трябва да има пердсказуемост на нещата. Съвременната медицина без устойчивост и сигурност не може да съществува. Ние трябва да знаем какво предстои. Спешните  проблеми за решаване са спешната медицина, младите лекари-специализантите, детското здравеопазване, онкологичните заболявания.Това са основните проблеми. Ако не се решат тези проблеми, нищо хубаво не ни чака..Без млади лекари бъдещето е обречено .
-Как можем да им дадем шанс за развитие
-Младите лекари осигуряването на доброто им заплащане не е толкова голям ресурс на фона на 3 милиарда и половина средства за здравеопазването. Ако се отделят средства за петгодишнто им обучение тоест-те да разполагат с един приличен доход, ще се види, че парите вложени в тях-10, 15 млиона, ще се върнат стократно след това.
-Къде се разпадат нещата, има ли воля за осъществяване на  здравната реформа, какви са начините да се оздрави тази система?
-Според мен, в момента има воля, може би трябвало да има по-голяма съпричастност, защото налагането  по административен път няма перспектива.
-Като че или им и едни дълбоко вкоренени практики, които също оказват съпротива?
-Защото има наложени схеми, които заместват чисто медицинските подходи и правила. Говоря за заместването на медицината с търговията. Дори оттова, че повечето болници са търговски дружества, а когато едно търговско дружество се бори за печалба, по силата на своето съществуване,   болницата влиза в противоречие : между мениджмънта  и лекарите, които трябва де лекуват по правила, а не според меркантилния интерес.
– Вие не  веднъж сте се изказвали  против практиката на избор на екип, против заплащането на консумативите .
-Абсолютно. Изборът  на екип в сегашния вариант се превръща в рекет за болните. Заплащането на консумативите от болните-така наречените скъпо струващи консумативи, е дълбоко несправедливо, защото това ограничава хората, които нямат доход, ограничава техния достъп до високо технологична медицина и ги прави неравнопоставени. А по Конституция българските граждани са равнопоставени. Не може от това, дали човек ще извади хиляди левове за консумативи, да зависи неговото здраве и бъдеще.  Аз, като лекар, не  мога да разбера и се учудвам, как досега институции или неправителствени организации не са подели поне някаква активност в тази посока.
Да, разбирам, че цялата система е така обвързана, че тези финансови потоци са установени и доста хора имат изгода, но пак казвам, че това е най-малкото несправедливо, да не говорим, че не е морално.
Защото, ако в областта на колоректалния рак  например, се извърши дадена операция без тези скъпи консумативи, които са неизбежна част от лечението, пациентът е изложен н риск. И не хирургът е виновен.
Вижте, в една Словения, която е най-близо до нас, хирургът влиза в операционната и избира най-доброто за пациента. Така че, ние не откриваме топлата  вода, в България също има такава възможност. Доколкото знам, чрез Министерството на здравеопазването може да се осигурят средства по европейски програми, за  да се започне такъв скрийнинг и трябва да организират така нещата, че  и институциите, и общественото мнение да задействат тези механизми . Скрийнингът трябва да стане правило, да влезе като част от здравно осигурителната програма да влезе в дневния ред на общопрактикуващите лекари, да се знае кои са рисковите групи, на какъв интервал трябва  и  изследвания да се правят и, просто това да с случи.
-В този смисъл  вашето послание  е много по-широко и добре е да проследим и след началото на кампанията, след падането на завесата на спектакъла в Народния театър, как ще протекат нещата. Да продължим заедно да търсим синята птица на надеждата за по-добро здраве и здравеопазване.
-Смятаме за в бъдеще да  ползваме и други възможности за продължаване на тази  идея, като включим  повече хора и ги правим съпричастни.
IMG_5192

Коментари

comments