ЕНЦИКЛОПЕДИЯ ПО ИНТЕГРАТИВНА МЕДИЦИНА: НАУКАТА И ОПИТЪТ РЪКА ЗА РЪКА

0
3061

Автор: проф. Връбка Орбецова дмн,
Виолета Замфирова

Професор Връбка Орбецова е доктор на медицинските науки. Председател на сдружението за алтернативна медицина, патобиохимик, член на Научното д-во на Балканския съюз по клинична лаборатория и онкология, член на Американската асоциация по клинична химия. Преподавател по лабораторна диагностика и патобиохимия в Медицинския университет
Специалист по лабораторна диагностика, консултация по епикризи, лабораторни изследвания и анализи терапия с конвенционални и неконвенционални медицински методи. Специални изследвания в областта на алергиите, аутизма,  невротерапията. На базата на този ценен и богат опит, издава 12- томна Енциклопедия по алтернативна медицина. В която съчетава науката с опита. Книги, както казва тя,„писани със сърцето.”

integrativna-medintegr-medПоводът да се срещнем е предстоящото завършване на 12 томната  Енциклопедия по интегративна медицина,  от която вече има  5 тома, през лятото е довършвала и последните, които  чакат в печатницата. Изживяла е и шоков инцидент, вследствие на вирусна инфекция, състояние в полу- кома, който проф Орбецова нарича „енергиен удар”, и заговаряме за причините за болестите на човека, както и за здравната диагноза  на обществото , която тя нарича Депресията на залеза.

-„Обществото ни сега е крайно объркано.Слушам такива глупави дискусии и постъпки и смятам, че това не е нормално. Непрекъснато се плюят. Като че ли има една масова психоза. Хората сякаш нямат никаква памет. Късата памет е заболяване на цялото общество. Навсякъде виждаш само намръщени физиономии.Това е масова депресия. А депресията на никого не прощава. Бандитското заболяване , така го наричам-раковите клетки. Алчни, егоистични бандити. Въросът е коя е причината- стресът. Вместо човек да е  да е в хармония със себе си, с околните, всеки  е срещу всеки. Докато човечеството не излезе от тази хипотеза-че всичко е противопоставяне, няма да се излекува. Човечеството от ума си пати.
Това е депресията  на един вътрешен стаен страх.
И какъв ужасен тон се пое срещу бежанците? Никакво съчувствие. В края на краищата, тези хора с деца бягат от войната.  А  къде са нашите деца ? В чужбина. И колко родители се изхранват зад граница. Трябва да се научим да възприемаме света чрез сърцето.
-Вие имате такава фондация „Човещина”?
-Аз съм един от създателите на движение „Човещина”,   преди да стане фондация.
-Помагат ли такива организации за разширяване на кръгозора на българина за събуждането на човещината в нас ?
-Навремето заедно направихме  в програма „Христо Ботев”на БНР предаването „Човещина”. Знаете ли, колко още хора ми се обаждат още?  Хора болни, отчаяни самотни. Те са като членове на семейството ми.  Има истински хора, но са притисни от обстоятелствата. Не може такова общество да е добро и хубаво.Не може да има толкова нямащи хора.
По повод Енциклопедията участвах наскоро в „Нощен Хоризонт”. И  се обади един човек от някакво габровско село и казва- моля ви, изпратете ми книгите с наложен платеж.  От радиото му ги пратили  и той за благодарност изпратил в една кутия за обувки в пликченце малко сушени сливки, малко сушени ябълки. И пише-„Миналата година ми изгоря къщата и ние  живеем във фургон. И аз и жена ми сме с онкологични заболявания. Тук беше празник в махалата като получихме книгите и сега се събираме във фургона да си ги четем на глас.”
Готови ли са вече всички томове?
-Последната книга дописвам -алергологията. До пети том са излезли. Сърдечно-съдова, онкология, нефрология, пулмология и гастроентерология. Чакат  хематологията, ревматологията, ендокринологията   и  енергийната медицина. Това са разделите на интерната-на  вътрешните болести Това са разделите, това са и специалностите. Ако имам още време пред себе си време, имам желание и за някои от т.н. „малки дисциплини”- уши, нос, гърло, очните болести, психиатрията . Аз съм работила във всеки един раздел, по един или друг начин съм била и в  практиката. Като патобиохимик аз не мога да не съм в теорията.
– При тази  Ваша   специализация-патобиохимия, лабораторна диагностика-, как стигнахте до интегративната медицина?
– Ами аз мисля, че именно моята основна специалност-патобиохимията, която е фундамента на цялата медицинска наука ми е дала онзи изнчален подтик да мисля за човека и човешкото здраве като едно цяло. Не органно специфично, а интегративно. И мисля, че в основата, ако трябва да има научна обосновка, то е именно моята специалност-патобиохимия. Но мисля, че по начало това е заложено в мене като личност. Защото аз обичам да търся връзката, обединението на нещата. Затова много се дразня, когато медиите налагат противопоставянето, сблъсъка, конфронтацията. Аз съм човек, интегративен по мислене. Винаги съм търсила съгласието. Обединението. Затова и мисля, че е вредно разделянето на емпиричната медицина- народната медицина,медицината на опита,  и научната.
Фактически  където има интегративен подход, обединителен, и в живота е така, там има успех. По същество  това, което е заложено в томовете-е този модел на интегративно медикобиологично мислене , обединяването на емпиричната медицина, която изхожда от традициите. Защото  опитът, натрупан от хората от векове и  хилядолетия изкристализирайки е  предизвиквал великите  умове и е давал тласък на най-великите открития в медицинската наука.
Ние сме създадени така, че да можем да просъществуваме. На самата медицина  корените са в умението човек сам да защищава себе си. А нашата съвременна медицина се отдалечава от това изконно нещо. Смята го за ерес.
Ние така правим всички хора зависими. Ако щете от медицинските институции. Една майка, като види детето си със силна температура или спазъм,  ако не неправи нещо в този  най-остър момент- възможностите за добър изход  могат  силно да намалеят.
Трябва да се даде възможност на хората в тези първи, решителни моменти да знаят за какво става дума да могат да си помогнат.
Тоест, тези томове съдържат и традиционната диагностика и алтернативните методи.
-Ето, ще ви покажа.Всеки том започваме с анатомия и физиология на системата методи за изследване, обаче  аз съм лабораторен специалист и знам, че като кажат, ама   направиха му пълна кръвна картина, това означава,    да ти преброят клетките нищо повече. Така че книгата предлага възможност човек да обогати познанията си, да види, какво може да очаква.Примерно ако човек е получил остра сърдечна, бъбречна или чернодробна криза- да разпознае симптомите.  С което може да насочи Бързата помощ какъв вид лекар  да дойде..Така че може да прочете:  Основни  синдроми и нарушения на сответната система, след това, основните  методи за профилактика и лечение и тогава следва алтернативната медицина. След основната. Аз съм лекар не мога да пренебрегна това, което научната медицина е натрупала . Това е познание.
Алтернативната медицина не е еднородно  понятие. Тя си има същите тия раздели- научната медицина ги е заимствала. Включила съм българската народна медицина ,, Петър Димков, китайската индийската, индианската маорската. Като във всеки том  има развит по-пълно някакъв раздел .  Основите на китайската диагностика, която е безкрайно полезна обръща много голямо внимание на  това, което болният дава като информация –пръсти, език, кожа, очи..лингва диагностиката, фитотерапията, медицината на кристалите, минералотерапията, медолечението, славянските техники със „живата” вода…Така че, едновременно съм се старала да има да се обхванат различни раздели на алтернативната медицина и директното им приложение към съответната система. Изобщо, използването на природните фактори. Медицината без лекарства.
-И последният том е посветен на енергийната диагностика?
– Много мои колеги ще сметнат че съм се  увлякла.Но в основата на цялата човешка физиология и патология е обмяната на енергията. Ние цялата  патология  я пренасяме на материално, физическо ниво, но  като патобиохимик не мога да пренебрегна тази  хипотеза на бъдещето, че   преди да се развият теи симптоми в материалната същност на човека, те се развиват в неговите енергийни нива.  И пак съм се базирала на една школа, която в целия свят е приета, на един китайски учен -Суа Чок. Аз съм много чувствителна на тема всякакви шарлатани, но науката се развива.
Хипотезата е, че всичко идва отвън навътре към енергийните ни тела. Ние имаме енергийно тяло така както и физическо. Там има специален раздел за защитата. Енергийната защита, която човек може сам да си направи. Ние , лекарите, го наричаме соматично и функционално. Но то е аналог на физическо и енергийно състояние.
Във всеки том наблягам на превенцията, на предпазването. Особено на раковите заболявания.Предпазване  и от негативната енергия.  От   невидимите въздействия. Ако нямаш сензори, не можеш да се предпазиш. Затова например  молитвата е много важна. Банята вечер, също-снема енергийтоно въздействие, освежава защитните тела. Особено важно нещо е четенето на приказки вечер. Чрез четенето майката предава обичта си. Затова се пеят люлчините песни и е хубаво майката да прегърне и люлее детето в ръце. А най-голямата защитна енергия е енергията на Любовта. Затова и вечер всички хора трябва да се събират около масата. Оттам е и поговорката: пред хляба хората не се карат. Разговорите, споделянето, това е един вид  предпазна профилактика- затваряш портата срещу лошото. Твоята защитна енергия чрез разбирателството, прошката, любовта, се усилва.

Как се отнасяте към модата на „здравословния начин на живот“?
-Митовете съм ги описала в първия том за храненето и билките.   Старото българско хранене е много здравословно хранене, то е най-близко до съвременната средиземноморска диета. Трябва да се знае, че от
чисто биохимична гледна точка не може  да е полезно крайното вегетарианство. Защо, защото се наблюдават много фосфати  в  разградните  продукти на   растителните храни. И се блокира енергообразуването. Фактически намалява се резервът и  уж се храниш за здраве , но си намаляваш енергоподукцията. И следва ниско кръвно и болести.

Коментари

comments