НОВОСТИ В НАУКАТА ЗА ЗДРАВЕТО: КОЖАТА, КАТО ОГЛЕДАЛО НА ВСИЧКИ ПРОЦЕСИ В ОРГАНИЗМА

0
1098

Интервю с доц. д-р  Жана Кзанджиева за акцентите в научните дискусии на проведения през май месец 12-и Световен Конгрес по дерматологична козметика в Бангалор, Индия и за активното българско участие в него.

(Доц. Д-р Жана Казанджиева е член на Борда на Европейската Академия по Дерматология и венерология(EADV), член на Етичната комисия към Борда на ЕADV,  член на Борда на Българското Дерматологично дружество,  ръководител на секцията по Дермато-алергология към Българското Дерматологично дружество, член на Немско-българското дерматологично дружество (секретар 2001- 2012 г), член на Европейската организация за превенция на професионалните кожни алергии (EPOS)), Специалист по Кожни и венерически болести в Александровска болница.

-Доц. Казанджиева, дали е случаен изборът на място за провеждането на Конгреса в Индия и има ли общо тематиката, определила акцентите,страна, която традиционно свързваме с алтернативни форми на терапия и лечение?

-Не. Като цяло, по принцип Конгресът се провежда на различни места, за да могат в него да участват максимален брой специалисти. Това е
научен конгрес, в който тази година взеха участие 4 хиляди дерматолози ..  Единственото, което подчерта спецификата на страната бе, че до Бангалор се намира един от най-големите ашрами, и на откриването оттам дойде един известен гуру: гуруДжи Шри Шри рави Шанкар. Който,както установих с очудване,  е идвал и в България и много мои приятели и познати го знаят. И понеже приходите от конгреса се даряваха за засаждане на дървета в една околност на Банголор, той доиде привлечен от тази кауза и  се опита да направи едно упражнеие по медитация.
Както знаете, лекарите сме много скептични в тая посока, но така или иначе, беше приятно като цяло да се види един по-особн подход.
-Въпросът ми бе доколко се появяват алтернативни форми в дерматологията, които изместват традиционните?
-Не бих казала. Алтернативни форми е имало винаги, те носят характера и блясъка на звездата, която изгрява за миг и пада. През годините имаше какво ли не: хрущяли от акули, екстрат от жлези на охлюви и какво ли още не..това са си алтернативни методи. Има си едни моди по за една две години, които скоро се оттеглят безшумно, не мисля, че са проблем на сериозната дерматологична козметика. По-скоро са  проблем на потребителя, защото идвайки, те влизат с една широка реклама, според която се оказвате без бръчки за десет дни и се подмладявате с 20 години и след това всичко това изчезва от пазара, за да се появи нова вълна чудодейни препарати.
-Да кажем тогава кои  бяха сериозните акценти тази година на Конгреса и доколко са свързани със заболявания, породени от начина ни на живот?
– Да, ако приемем, че имаше  някаквви особености мястото на събитието- Индия, това бяха няколко сесии, посветени на лечението на пигментните петна.  Във връзка с географската ширина и начина на живот на индийците, това  е голям проблем и разбира се, световен проблем. Със съдовете като че ли се справяме по-добре, но със пигментните петна, с отлагането на меланин е изключително трудно. Предложиха се доста нови методи, но всички са още с неубедителни доказателства за крайната си клинична ефективност. Но, нали за това е научния конгрес, за да може да се обобщи опита, да се зададат  новите насоки и да видим какво ще стане.
А що се касае до начина на живот, понеже говорим за козметична дерматология,  разбира се, че има ново развитие в тази област. Да кажем, че мъжете сериозно се интересуват от козметиката и запонаха да си правят процедури и това доведе до цял един бранд в тази насока, за подмладяване на мъжете.
Голямо внимание бе обърнато на всички странични въздействия от козметичните процедури. Защото там бяха представени  една голяма база данни от цял свят, които бяха обсъждани.. Така че, независимо каква процедура си правите, дали са лазери, пилинги, филъри, дерматологът трябва да е достатъчно компетентен, да успее да избегне страничните ефекти.
-Доколко възрастовото акне и атопичните дерматити, също  акценти в обсъжданията, са свързани с начина на живот?
-Безстпорно много. Възрастовото акне е на пъро място. Аз имам много пациенти, като, разбира се, обикновено говорим за женския пол. Защото това се дължи на световните тенденции на отлагането на майчинството за по-късна възраст, на вземането на по-дълго време на противозачатъчни средства, на стреса, на който са подложени младите жени и всички тези условия както и редица хормонални проблеми,  яйчникови кисти водят до хормонално неравновесие в организма. То се посилва от тежкия работен ритъм на тази възрастова група, от преумората, от стреса, който на свой ред вдига тестостерона, минавайки през редица преобразования. Този хормон води до хиперсекреция на мастните жлези и това резултира в едно акне на къстната възраст. Характерно за него е, че е предимно в долната половина на лицето, кожните промени не са много, но са дълбоки с възли и искат сериозно системно лечение. Въобще, за сериозните дерматолози, които се интересуват от науката дерматология е ясно, че дерматологичните заболявания са системни. Не можем да вземем кожата и като някоя дреха с ципче или копчета, да я съблечем и облечем. Кожата е огледало всъщност, на всички процеси, които се случват в организма. И специално това възрастово акне е категорично системно заболяване. Защото то се дължи на хормонални проблеми в организма, както правилно питате ,свързани с работния ни ритъм, с околната среда. Например много често студентите,  които заминават да учат в чужбина, се връщат с тежки проблеми и разбира се има значение стреса, промяната в храната, промяната в чистотата на въздуха, във водата, в общте хигиенни грижи.. Това е едно обяснение, да го наречем, на това следтинейджърско студентско акне, на всички тези, които са по чужбина…
Изследванията на микробиома, какви врати отваря?
-Микробиома, микробиота..Това е едно голямо научно откритие на последните десет години, което някак си дойде да ни покаже, че ние се разхождаме заедно със куп микроорганизми, които са в кожата и в стомаха.  Промяната в микробиома има отношение към всички кожни заболявания, в много голяма степен има отношение към атопичния дерматит. При атопичния дерматит поради влошената кожна бариера , поради сухотата на кожата и понякога поради неправилни грижи за нея , се отчита разлика в количественото и качественото съотношение на редица бактерии, които иначе нормално си съжителстват с нашата кожа. Така че, там имаме много сериозни опити да се работи в тази насока, да се създадат безвредни щамове, които да се преборят с патогенните микроорганизми.
и тепърва  предстоят големи и интересни открития.
-Вие   стебили ръководител на специализирана сесия, посветена на   детските хемангиоми (съдови тумори при бебета и деца) –област, в която имате собствени  разработки, но лечението все още не е напълно достъпно за нашите деца?
-Локалните лечения са достъпни.С  д-р Христина Сампова, която работи в момента в St. Ghone’s Hоpiital  в Лондон и аз, вече седем- осем години сме един много хубав екип, към който се присъединяват и други колеги . Работим върху локалното лечение на хемангиома. И както всичко у нас,   няма  пари   за системното лечение- препаратът, не е наличен в България, Здравната каса не го реимбурсира, въпреки борбата на пациентските организации на майките, на дерматолозите, на педиатрите.
А ние много рано,сме  едни от първите в света: трети или четвърти, публикували  систематизация нашия опит. До дне днешен аз лекувам страшно много деца с локално приложение на бета блокери
В докладът ми  Индия това предизвика огромен интерес .Веднага ме поканиха на още една конференция.
Локалното приложение  с бета блокери  освен, че има  предимство, защото е достъпно, второ е лесно приложимо- все пак на едно петседмично бебе е о-лесно да го мамажеш, не даваш системен препарат.  Но, има случаи, в които е наложително. Нашето лечение не измества системното, то е за по- малки тумори, хванати рано.
Има  случаи, в които е наложително приложение на пропранолол   , бих искала да кажа, с оригиналния препарат . В Индия това предизвика огромен интерес, аз говоих и за системното, и за локалното..И е
хубаво е да видиш горещия отклик на аудиторията…
-В коя друг област можем да се похвалим?
-А, много трудно можем да се похвалим в областта на науката- погледнете бюджета за наука.  не можем да си позволим научни изследвания.
Има един въпрос, който аз винаги се чудя какво да отговоря на пациените, който е свързана с предишната ни тема, за акнето. При акнето преди пет шест години се появиха сведения навсякъде във всички източници, че съгласно съвременните условия, при които се произвеждат храните, при акнето трябва да има диета. Противно  на това, което говорехме по-рано на пациентите си, че нямат нужда от диета. И последните сведения са,че трябва да се избягва мляко, млечни продукти, т.н. джънк фууд, и шоколад. Дотук добре. Но, представете си, че в момента кажа на всички пациенти недейте да пиете прясно мляко,   те ме питат-а кисело ? Съжалявам, не знам. Нямам какво да кажа-българското  кисело мляко е уникално, а ние сме бедна държава, за да разберем, при тези процеси, при които се произвежда, дали всъщност се запазва това, от което се притесняваме, или не. Просто не знаем, нямаме пари за наука, за да го кажем на своите пациенти. Полето е толкова малко-само в България. Едва ли някой го интересува във Франция или Германия. Но това е  една област, която би трябвало да бъде проучена .
Разбира се,  аз не казвам, че целенасоченодържавата не  отпуска  пари, просто няма пари за пенсиите, че да искаме за изследвания на такива локални проблеми. Но е тъжно, че е трудно да се пробие мв науката когато си българин.
– Как да се възползваме от лятото, което предстои, за да се погрижим за кожата си по-добре?
 -Задължително добра хидратираща козметика за кожата, ако можем да си позволим, термални води за пръскане на плажа, лицето кожата се нуждае от огромно количество вода през лятото и е хубаво да и я дадем. Лятото не е време за  процедури, по-скоро  можем да си огледаме бенките и бръчките, да направим план  какво да направим есента.
Но, и да се порадваме  радваме на по-хубавия си външен вид, защото вярно е, че почерняването създава редица проблеми на дерматолозите, но пък и е вярно, че кожата със загар изглежда по-хубава.

Коментари

comments