КУЛТУРА НА ЗДРАВЕТО: НОВОСТИ В ДЕРМАТОЛОГИЯТА И ГРИЖИ ЗА КОЖАТА В КРАЯ НА ЗИМАТА

0
1515

Специалистът-дерматолог, доц. Жана Казанджиева, член на борда на Европейската Академия по Дерматология и Венерология, на Българското Дерматологично Дружество, на Фондация „Екзема“, председател на секцията по Дерматоалергология към БДД.
Като човек, отдаден на науката, тя запалено говори за новостите и иновациите в областта на дерматологията, за голямото откритие – микробиома, този защитен механизъм от бактерии по нашето тяло – близо 1.4кг, който, ако бъде нарушен, започват здравните проблеми. От нея ще научим:

– От  какви грижи  и от каква диета се нуждае кожата в края на зимата?
– Напредъкът в дерматологията като наука, какви шансове дава на труднолечимите заболявания на кожата?
– Каква роля играе връзката пациент-лекар за справянето с болестните проблеми?

Доц. Казанджиева:
– Това, по което в момента цялата световна наука работи, е как се променя микробиомът при определени кожни болести и сега знаем, че той много сериозно е променен при атопичния дерматит. Сложно е, трудно е да се регистрира микробиомът дори като общо понятие. Изводът за всеки един от нас конкретно,  е, че трябва да използваме възможно най-добрите продукти, които отговарят съответно на нашата кожа. И още, нещо, което винаги казвам,  че когато човек има алергично кожно заболяване, когато има възпалително кожно заболяване, когато има проблем с кожата си, той трябва да спазва т.нар. „кожна диета”. Точно, както когато имаш проблеми с стомаха и червата, с черния дроб – спазваш диети. Така и когато имаш проблеми с кожата, ти трябва кожна диета. Разбира се, тя е различна, в зависимост от различните кожни заболявания. Така например за акнето трябва да ограничим консумацията на прясно мляко и млечни продукти, на шоколад и junk food. Това доказаха едни от световните достижения в нашата област през последните години. А стресът е вездесъщ.
Следващото, което можем да дискутираме като кожно заболяване и съответно диета,  е за хората, които са алергични на никел и правят обриви. При една голяма част от тях се налага да ограничим никела  и в храната. Къде го има? Много изненадващо, има го в броколи, в шоколада, в ядките, в консервираните храни. Такива хора не бива да си готвят в т.нар. съдове от неръждаема стомана, защото всичко това води до реакция.
Има много бели петна още в нашата наука – например пациентите с псориазис ме питат каква диета да спазват.  Има много, но нито една не е намерила потвърждение. Но, в контекста на микробиома, който знаем, че е променен при псориазиса, трябва да се използват специфични продукти със соли от мъртво море, тоест, специални продукти, които да успокоят кожата. По същия начин, даже още повече, трябва да успокоим кожата, която има т.н полиалергии, която има алергии към ароматите, към консервантите – тогава кожната диета можем да я наречем, че е „бяла” – защото включва козметични средства, които трябва да са без цвят без мирис и без консерванти.

П.Н.: Сега е много модно да се подлагаш на ароматерапия, да се заместват скъпи козметични продукти с ароматни масла.Да внимаваме ли с тях?

доц. Казанджиева:
– Добре, ако не сте алергични, но ако сте, това може да доведе до тежки обриви по цялото тяло. След масаж, след басейн, след сауна- кожата е особено предразположена да реагира на алергените. Разбира се, не ограничавам тези процедури, но да внимават всички, които са имали кожни реакции.

П.Н. : Тежката студена зима, вирусите, замърсеният въздух-   как влияят върху кожата и нейната защитна способност, върху кожните заболявания?

-Разбира се зле. Зимата влияе  предимно на  сухата кожа. Тука роля имат климатиците, радиаторите, които  променят влажността на въздуха в затворените помещения и той силно се изсушава. Така че, цяла зима ние  наблюдавахме пациенти с атопични дерматити, които се влошаваха страшно много. С екземи-също. Причината беше изключително сухият въздух. И не на последно място на дразненето на вълнените дрехи, които носим. Естествено, хората със студови алергии също бяха в много лоша позиция. Спасението е само едно-мазане три, четири пъти с емолиенти. /овлажняващи и хидратиращи продукти – поддържат водно-липидната мантия на кожата. Б.а/
Ако се появят възпалителни процеси, трябва да се намеси дерматологът. Трябва да се включат лекарства -противовъзпалително лечение и нещо, което много от нашите пациенти пропускат. Те обикновено като идват, казват- „аз се  мажа  достатъчно”. Но когато попитам – с какво се къпят, изведнъж се оказва, че сапуните, които ползват, са от рафта на супермаркета. Което е недопустимо при една суха кожа с кожно заболяване. Трябва да се ползват специфични измивни средства, не сапуни, а  т.н. синдети /  сапуни без сапун, синтетични сапуни/.
Новата мода, която аз много харесвам, това са олиата, не душ гел, а душ олио, който не оставя кожата суха, а запазва отгоре водно-липидната мантия на кожата, така че да се чувстваме комфортно в една свръх суха среда, какъвто е въздухът през зимата.

П.Н.:А в навечерието на пролетта, какви мерки бихте препръчли за възстановяване на защитната бариера на кожата?

доц. Казанджиева:
-За жените, които държат на добрия вид, препоръчвам  малко козметични процедури, които ще направят кожата по-чиста, по-хубава, по млада.
Химически пилинги, които да махнат това, което се е натрупало отгоре, като резултат от зимата.
След това бих препоръчала фотозащита при  първото излагане на слънце, което веднага може да причини пигментация. Бих препоръчала малко по-лека текстура на кремовете, отивайки към пролетта, повече хидратация на кожата, за се приспособи към по-топлото време и, разбира се, най-вече бих препоръчала преглед от дерматолог, който да каже кое е най-подходящо за кожата.
Естествено, ако отидем в графата удоволствия, сега е времето за всички СПА процедури за всички хубави маски, които си слагаме но, пак казвам, това трябва да бъде консултирано с личния дерматолог. Пролетта е най-опасният сезон за хората, склонни към пигментации. Те трябва да помнят при първото по-силно слънце фотозащитата трябва да е 50 +.
Пролетта е много добра за псориазиса, за атопичния дерматит, защото това е времето, в което кожата започва да се чувства по- добре в този сезон. Но пък има заболявания, като едно Рейно, като Лупуса, които се влошават и при които отоново трябва да се вземат не само фотозащтитни кремове, но и специфични медикаменти, които намаляват чувствитлността към слънцето.
Иначе, пролетта като цяло е един много приятен сезон тя иска по-лека, по хидратираща козметика-можем да си позволим малко козметични процедури, да се поглезим..
П.Н.
П.Н. : Пролетта обаче, отключва алергиите.
– Що  се отнася до кожата, сега големият проблем е с гел и шел лаковете, особено сред маникюристките . Те дават тежки професионални алергични реакции. И ако много ви сърби лицето, а си правите гел лак, трябва да го имате предвид. При маникюристките е по ръцете, но при потребителите един лек обрив по лицето, по клепачите може да означава, че имаме алергия, защото когато се гримираме си докосваме клепачите. Там е най-тънката кожа .
Татуировките също могат да причинят тежка алергия, заради от парафенилендиамина в по-голямаконцентрация, липсата на неутрализатор, младата кожа ,която е по-тънка – все са катализатор на алергии..
П.Н.: Вие сте учен, който се занимава с най-напредничавите области в дерматологията, какви са новите тенденции?

Доц.Казанджиева:
– Науката работи в много посоки, но ако трябва да говорим за нещо, което направи революция не в дерматологията, а и в цялата медицина, това е появата преди десет години на така наречените *биологични средства. Те наистина измениха виждането ни за много заболявания. В дерматологията това на първо място е псориазисът. Биологичните средства направиха възможно лекуването на тежките му форми. С което увеличиха качеството на живот на тези пациенти. Защото освен кожните промени, те спряха т.н. псориатичен артрит. За съжаление са много скъпи. Системата за тях е: отпускане чрез комисии, след одобрение се отпускат от здравната каса.
Но са голямо достижение и навлизат навсякъде. Чакаме биологични средства за ортикария, чакаме за атопичен дерматит, появиха се  за acne inversa. С една дума, биологичните средства тръгват по пътя на антибиотиците: първо е имало само пеницилин, после стрептомицин, сега идват биологичните средства. Не искам да пропусна биологичните средства в онкологията, макар това да не е моята специалност. И там има изключителни достижения: увеличаване на живота, излекуване с биологични средства.Това наистина е едно от големите достижения на науката в последното деситилетие.
Ако се върнем в частност в дерматологията, през последните десет години тя много напредна в областта на наследствените и вродени заболявания. Защото в голяма част от тях се откриха гените, които ги предизвикват. Тоест, знаем коя генетична мутация предизвиква дадено нарушение, включително в сферата на атопичния дерматит беше установено, че там има нарушена кожна бариера най-вече поради нарушение на филагрина, на мутациите, които предизвикват непълен синтез на филагрин.
Друго много голямо достижение през последните пет-шест години, това е лечението на детските хемогиоми. Много се надявам, че Касата ще одобри това лечение, за да имат българските деца достъп до него. Защото то е одобрено и от Европейската и от Американската агенция по лекарствата. Това е едно от щастливите случайни открития.
Историята е интересна.  Лекува се едно детенце със хемогиом с костикостероиди и детето прави сърдечно усложнение, включва се пропранолол и изведнъж се оказва, че той влияе благоприятно.
П.Н.: Понеже още сме в месеца на любовта, се сещам, че вие някъде казвате, че няма единствено алергия към любовта. В преносен смисъл искам да ви попитам човешката топлота, доброто отношение към хората,  добрите взаимоотношения лекар-пациент, как влияят на лечението?

– На всички бих препоръчала една книга, която скоро излезе на покойния проф. Шипковенски, един от най-великите психиатри не само в Българя. Книгата е издадена през 1969 година на немски. Съвсем скоро Мариана Шипковенска, неговата дъщеря, направи премиера на превода й на български.
Тази книга предизвика голям професионален интерес, защото засяга това, за което става дума. Отношението към пациента, отношението лекар-пациент. И трябва да ви кажа, че когато на премиерата се наредих да си я купя на щанда, се оказа, че е свършила. За пръв път виждам такова нещо, да свърши медицинска книга! Все пак това не е Хари Потър а „Ятрогения, или освобождаваща психотерапия!”
И днес е много актуална.
Безспорно отношението пациент – лекар е определящо. Както е казал Хипократ, това е половината от излекуването . А сентенцията, която ние повтаряме на болния е: „Ако вие се съюзите с мене, ние сме двама срещу болестта, но ако вие се съюзите с болестта, аз съм един срещу двама ви.”

П.Н. Вярвате ли,обаче и  в оздравяването на здравната система, че научните достижения, за които говорихте, ще станат достъпни за хората Ще се заздрави ли връзката лекар – пациент?

Доц. Казанджиева:
-Ще завърша с това, с което завършва Граф Монте Кристо: „Чакай и е надявай”

–––––––––––––––––––––––––––––––––

*”Биологичните средства са реално биологични терапевтични продукти.    Те включват молекули, създадени по начин различен от този, по който се правят традиционните  химични субстанции. Биологичните средства са основно протеини, моноклонални антитела, генетично модифицирани продукти, стволови клетки.Всички тези средства, за разлика от обикновените лекарства, се създават не от химията, а от биологията, затова ги наричаме и биологични средства. Създават се с генна модификация на ДНК, която води до продуцирането на съответния белтък, който ние използваме за производството на биологичен медикамент.”д-р Джон Милн

Коментари

comments