ВЪЛШЕБНАТА ПЛАНИНА В КАЛИФОРНИЯ

0
1437

Обещано писмо от Мариана Тончева
„Здрасти от Мамутовите езера,
Mammooth lakes  в Калифорния са като Вълшебната планина. Местните имат поговорка: ако на някой не му харесва времето при нас, да изчака половин час. Е, трябваха 2 часа, за да изчезнат преспите пред къщата и да се стопят 20-те сантиметра сняг по шосето. Слънцето е толкова силно, че скоро сваляш якето, после пуловера и т,н. През юни карат сноубордовете по бански.

Мамутовите езера /Mammoth Lakes/ е може би най-популярният планински курорт в Калифорния. Търговската част на селото е с надморска височина от 2,464 метра / 8086’/. Първото езеро, Мери лейк е на 2758 метра. С лифта се изкачваме на 3,000м. Обаче тук започват и проблемите. От редкия въздух ти се вия свят, дишаш трудно и кашляш. Не е за всеки. Тук освен скиори, тренират елитни атлети от всички спортове. Има още едно предизвикателство : остри хребети , наречени „Минаретата“ , високи около 4,000 м.където през лятото се събират алпинистите..
Има и колеж, в който студентите се записват, за да карат ски всеки ден и да поотворят книга между другото. Но пък през лятото колежът е дом на множество фестивали, концерти и театрални спектакли и въобще, място за културни събития.
След  ските, замаяна от редкия въздух, отварям вашия сайт и попадам на видеото с Висоцки с катерачите в снега. От сутринта сме на склоновете и това видео направо ми беше пратено от съдбата. Очакваш всеки момент на екрана лавина, а навън се чуват гърмежи на всеки няколко минути. Разбиват лавините по склоновете, защото снощи падна пресен  сняг. В кафенето се сещам за филма „Форсмажор“, където предизвикваха изкуствена лавина пред ресторанта и бащата избяга, зарязвайки децата и жена си на терасата.

Пътищата до повечето езера са затворени, колите , които влизат в района , трябва да имат вериги , иначе патрулите ги връщат. Сутринта в осем беше за вериги/ поледица/. В девет шосетата са вече сухи. Сноубордистите вече са пистата, както и децата от ски училището. Не е евтино . За три часа обучение родителите плащат $145, което включва и ски под наем.

DSC09705DSC09727DSC09724DSC09728

До соленото езеро Моно едва ли ще успея да се добера , пътищата са непредвидими. Лятото  по тези места за мен е по- интересно, ама като си представиш че само на четири часа от плажа на Малибу, можеш да се спускаш по съвършено поддържани писти, вече е нещо незаменимо. Не че е уникално като идея. Нали и у нас на времето рекламираха плажуване и ски в същия ден, да не говорим, че на Големия остров това се прави до февруари, ама там докато обиколиш острова и стигнеш до Мауна Кея, денят е почти свършил. В 5:30 вече е тъмна нощ и караш поне три часа до океана.

Още веднъж, благодаря за песента.

П.С. За кой ли път чета „Вълшебната планина“. И понеже, освен всичко, си и кашлям сухо, все едно го живея романа. Всички въздишаме дълбоко, въздухът не ни достига, очите са зачервени, кожата суха, слънцето направо те изгаря. Почти няма UV защита в атмосферата. А, не можеш и да спиш. Сега ти е ясно защо пиша писма до полунощ .

Мариана Тончева

 

Коментари

comments