CABO SAN LUCAS-КРАЯТ НА ЗЕМЯТА, КЪДЕТО МОРЕТО И ОКЕАНЪТ СЕ СЛИВАТ

0
6334

Между януари и март китовете се преселват от ледовете на Аляска към топлите води на Тихия океан да родят и отгледат „бебчетата“ си. Това е и сезонът на т.н. snow birds, когато пенсионерите от северозападните райони на САЩ и Канада се преселват на юг, а туристи от цял свят пристигат да се радват на гигантските бозайници и да снимат игрите им.


На някои ширини, като на остров Мауи например, човек може да ги чуе как си „говорят“ като си потопи главата във водата – толкова са близо до брега- говорът им наподобява звуците на радиопредавател на къси вълни. Но тъй като Хаваите са доста далече, най-удобно и достъпно за повечето хора от северо-американския континент е да дойдат на полуостров Баха, Калифорния. Той започва от Тихуана, мексиканската граница на САЩ, и завършва със скалите на Кабо сан Лукас, наречени още Land’s End / Краят на земята/.

Тук се сливат водите на Пасифика с  морето на Кортес. В скалите има дупки, най-голямата от които е известна като „прозореца“, защото откъм страната на морето през дупката се виждат големите вълни на океана. Предупреждение! Всеки лодкар ще ви предложи разходка срещу 10-тина долара на човек, обаче повечето от тях не вярват в спасителните жилетки и  каквито и да било предпазни мерки за пътниците. Наближавайки океана, вълните стават много високи и подхвърлят лодката като черупка. Аз на два пъти подскочих високо във въздуха и с луд късмет не изхвръкнах зад борда, ама успях да направя снимки и се отървах само с натъртване и синини. Та проверявайте екипировката, преди да платите и да потеглите.
Полуостровът е дълъг 1,623 км и ако решите да пътувате по суша, може само със собствената си кола, ама да е доста стара и очукана, за да не ви я откраднат по пътя. От Щатите никоя компания за коли под наем няма да ви разреши да преминете границата на съседите с тяхна кола. Ние пътувахме със самолет и междуградски автобуси. Състоянието на пътищата  зависи от това коя партия е в местната власт на съответната отсечка на магистралата, предстоят ли скоро избори и кои са собственици на плажните парцели. Понякога шосетата са идеално поддържани, по-често с дупки и без пътни знаци, но пък живописни и с много изненади. Този път избрахме за база градчето Кабо сан Лукас. Наблизо, върху скалите край океана са си построили „къщи“ знаменитости от Холивуд и богаташи от цял свят.

Ей така си живеят хората, които могат да си го позволят.

 

 


На този баир са къщите на холивудчани.

Приятелските семейства на Джордж Клуни Синди Кроуфърд са съседи, на баира са се настанили и Дъгласови, там е и Дженифър Анистън и въобще, всеки, който е някой в листата на богаташите, кацва с имот на скалите. Най-голямото предизвикателство за градската управа е да построи „нов път в тези канари“, канализация с питейни и отточни води и инфраструктура с всички удобства.

Luxury Avenue

Кабо е задължителна спирка на огромните пътнически кораби, които акостират откъм страната на морето и с малки корабчета изсипват стотици алкохолни„пътешественици“ пред кръчмите на плажа.

На кораба една бира е $6, а на брега кофа с 6 бири е $13. За да поощрят консумацията, към обяд келнерите правят шоу с танци, песни и зумба, а летуващите се забавляват, танцувайки с тях, и пийвайки повечко. За разлика от нашия Слънчак, тук след 8-9 часа става тихо на брега, няма шум от дискотеки, само тук-там оркестри около ресторантите.

Доста безопасно е денем. Въоръжена охрана ще видите около банкоматите, банките и бужутерските магазини.

Пристанището на Кабо е с всички удобства за яхтсмените, много от които прекарват с месеци във воднати си къщи. Един например си беше паркирал и хеликоптера на яхтата. Снимка с яхта и с luxury avenue и със знака на Кабо пред мола.

Пред пристанището е входът на мексиканския „Родео Драйв“ с най-скъпите световни дизайнерски марки, а до него е молът за простолюдието – с множество сувенирни магазинчета, текила, бански костюми и…мотори Харли Дейвидсън.

Най-привлекателното на Кабо е морският плаж Медано. Водата е топла, бистра и не много дълбока. И тъй като плажовете в Мексико са федерална собственост, може да си постелите хавлийката пред най-луксозните хотели, без някой да ви накара да си наемете чадър, или да консумирате в ресторанта им. От време на време се спират любезни продавачи на шапки, сувенири, бижута и какво ли не още /включително трева и масаж/, но не са натрапчиви и бързо те оставят на мира. Както вече казах, пътувахме навсякъде с автобус. Цената на билета в града е 13 песос, около 65 цента, за пенсионерите има 50% намаление. До аеропорта, който е на един час с автобус, билетът е между $2 и $4 , в зависимост от автобусната фирма. С такси същият маршрут е между  $60 и $80  щатски пари, а специалните микробуси искат $21 на човек. В този град всички работят; не видяхме бездомни или просещи хора. Повечето мексиканци, с които се заприказвах, бяха преселници от вътрешността на страната, дошли, защото тук намират добре платена работа. Понякога младите майки си гледат децата ето така:

Разбира се, и тук, както и на много места в Мексико, има голяма американска колония, издават си местен вестник, Gringo, където споделят помежду си всякакви проблеми като таксови облекчения, лекарски услуги и недвижими имоти. Кабо става все по-предпочитана дестинация за отдих, приключения и пътешествия. Освен, че се изживяват като Моби Дик, търсейки китовете в океана, туристите летят с делтаплани, яздят коне из саваната, могат да наемат яхта и да обикалят островите в Мексиканския залив, или в океана, на риболов за дълбоководни риби, като героя на Хемингуей, даже могат да се заселят в колонията на сърфистите по пътя за Тодос Сантос. И всичко това – само на два часа полет от Лос Анжелес.

Тази вечер по националното радио предупреждават: очакват се минус 43С на нашия полуостров и минус 55С в Минесота. Е, поне сме заобиколени от вода, та се чувстваме почти като преди десет дена само че с амплитуда от 70 градуса, което също си е едно приключение, нали.
Мариана Тончева

Коментари

comments