СЕСТРИ ПАЛАВЕЕВИ. В бурята на историята

0
485

Спектакълът  по едноименния роман на Алек Попов на  пловдивския  драматичен театър гастролира на сцената на Сатирата
постановка:Елена Панайотова

Ако сте живели във времето на задължителните униформи в училище, преследвал ви е вечерният час, носили сте знамето на деветосептемврийските манифестации,  рецитирали  стихове за Партията на комсомолските събрания, а задължителната  ви литература е включвала  Митко Палаузов, но успеете да се забавлявате искрено на този спектакъл, значи сте надрасли себе си. Ако не ви е забавно, кой знае защо, още ви се носи   тениска с лика на Че Гевара.  Ако сте от поколенията, които помнят само скандиранията по площадите срещу червените бабички няма да повярвате, че преди да бъдат бабички, са били красиви девойки, млади,  палави, понякога  с манлихерки в ръка.

При всички случаи, спектакълът на пловдивския драматичен театър ще ви накара да препрочетете  историята по различен начин.BIG14412995341sestri-paleevi (1)
Защото преобръща с хастара познатите клишета. И ги разиграва с комиксова лекота .
Близначки-хубавици от богата фамилия избягват в Балкана в отряда на командира Медвед, пратен от великата страна на октомврийската революция, да разраства партизанското движение у нас. Без да обръщат внимание на  смута, който всяват с присъствието си сред народните бойци, хубавиците геройски се сражават. Нижат се абсурдни и гротескови истории за битки, победи, предателства и разгром, като постепенно очите се отварят за  бутафорията на възхваляваната и следвана сляпо идеология. Издъхващият Медвед, казва истината за тоталитарния затвор, в който се е превърнала страната-идеал. А близначките се оказват от двете страни на Желязната завеса.
Театрален партизански комикс-са нарекли спектакъла авторите, разбиващ всички шаблони, което само по себе си е  и кураж, и предизвикателство.  Защото да превърнеш в гротеска наивната вяра в  комунизма, вярата  във великия СССР в  комични случки, се иска  раздяла с    предразсъдъци, скрупули и наивитет.  Но тези, които смръщват носове и бърчат вежди ще попитаме, не се ли смеят  на сериала  „Ало, ало”? И не е ли най-здравословния начин за отърваване от кошмарите и илюзиите на миналото смехът?
Особено, когато е поднесен с елегантна и интелигентна игра, която  те вкарва в дискурса на комиксовата гротеска с лекота и намигване, което спомага да  използваш  дистанцираността, за нов поглед към тривиалното и шаблона. Защото може би това е верният път към осмисляне и оцеляване на истински стойностното.
Това, което смехът не може да убие, то оцелява.

Разбира се, добре е да сте чели и книгата на Алекс Попов, неговият  „Пъръв партизански роман, написан след края на комунизма“, за да допълвате със съдържание иначе ярко изградените образи и картини.

Младата режисьорка Елена Панаьотова, преподавател в Академията  за изуства в Утрехт, Холандия и в  Нов Български университет, като  изследовател на нови театрални форми и виждания, успешно е намерила  съответствие на ироничния текст в  пластично-образия, съвременен  актьорски език, като умело се възползва и от дигиталния език на мултимедията.
Драматицзация: Алек Попов, Деляна Манева
Сценография
 Петър Митев
Костюми Николина Костова-Богданова
Музика Асен Аврамов
Хореография Татяна Соколова
Видеодизайн Петко Танчев
Анимация Сотир Гелев
Фотографи Георги Вачев и Атанас Кънев

Участват Боряна Братоева, Мила Люцканова, Добрин Досев, Симеон Алексиев, Венелин Методиев, Елена Кабасакалова, Алексей Кожухаров, Ивайло Христов, Димитър Димитров, Красимир Василев, Троян Гогов, Димитър Банчев, Стилиян Стоянов, Петър Петров, Тихомир Кутев, Александър Секулов – Младши

 

BIG14412995342sestri-paleevi (2)

Коментари

comments