„ТАКА ПРАВЯТ ВСИЧКИ“…

0
1494

Знаменитото произведение на  Моцарт, постановка на Опера Пловдив, е на сцената на Музикалния театър – София на 12 март 2019 г.

Поредицата от гастроли на Опера Пловдив  под мотото „Пловдив 2019 гостува в София”  представя най-гледаните и най-мащабните продукции в афиша на трупата. Комичната опера „Така правят всички” е  от най-известните заглавия от творчеството на Моцарт. Постановката е дело на  диригента Лучано Ди Мартино, на театралния режисьор Елена Панайотова,  художника Николина Костова – Богданова и хореографа Татяна Соколова. Творческият подход на екипа е реверанс  към Моцартовата музика и епоха, но носи иронията и на днешния ден.

Либретото „Така правят всички (жени), или Школа за влюбени” е написано по истинска придворна случка  във Виена. Операта разказва за двама млади войници, които, убедени, че жените, които обожават, няма никога да им изневерят, приемат рискован облог. След като излъгват, че заминават на война, и двамата се връщат дегизирани и всеки се опитва да прелъсти любимата на приятеля си. Ако в началото двете млади жени устояват на чара на двамата „чужденци“, накрая те се влюбват в тях. Чак в края на операта войниците разкриват истинската си самоличност и четиримата герои вземат решение, което навярно ще промени живота им.  „И в цялата тази въртележка от емоции и характери подвластни на непрестанна промяна, всички разбират, че любовта движи света и за да я опазят е важно да помнят изменчивата си човешка природа и да прощават несъвършенствата си. Единственият враг на любовта е съмнението, което би разрушило основата на живота”, коментира режисьорът Елена Панайотова.

„Така правят всички“ е последната от трите опери, резултат от плодотворното сътрудничество между Волфганг Амадеус Моцарт и либретиста Лоренцо да Понте. Музиката на операта е наситена с толкова красота, грация, задушевност и непосредственост, че може спокойно да се причисли към най-ценното от всичко, създадено от гениалния майстор.

Ролите са поверени на Светлана Иванова, Цветелина Коцева, Свилен Николов, Марк Фаулър, Благовеста Костадинова и Евгений Арабаджиев.  Театралният режисьор Елена Панайотова  е позната с новаторски спектакли като „Домът на Бернарда Алба” в работилница Сфумато, „Сестри Палавееви” в Пловдивския театър, „Женитба” в Театър София. Хормайстор е Драгомир Йосифов, а първа цигулка на оркестъра е Виеслав Новак. Постановката е еднакво интересна на почитателите на драматичното и оперното изкуство.

БИЛЕТИ – На касата на Музикален театър и онлайн на https://musictheatre.bg/programa/

Коментари

comments