КРИЗАТА В БНР СЕ ЗАДЪЛБОЧАВА

0
603

Позиция на служители на програма „Радио София“ на БНР, публикувана по повод становището на непротестиращи колеги (и директори в БНР) след заседанието на Съвета за електронни медии от 16.05.15 г. ,   публикувана на сайта на БНР,  минути след това е  свалена. Позицията на непротестиращите обаче, продължава да е на сайта на радиото. Ето какво е цензурирало ръководството:

Уважаеми колеги,
Служители от програма „Радио София“ на Българското национално радио сме притеснени от случилото се на редовното заседание на СЕМ на 16.06.15 и неговата интерпретация на сайта на БНР. На това заседание трябваше да се изслуша позицията на непротестиращите журналисти от БНР. Вместо това, бяхме изненадани от поредната метаморфоза на нашия директор, който се появи в ролята на непротестиращ.
Припознаването на Митко Димитров в спора между протестиращи и непротестиращи провокира въпроса „Каква точно е последната позиция на директора и градивни ли са подобни публични изяви за имиджа на Радио София?“. Ние смятаме, че заемането на каквато и да е позиция от страна на Митко Димитров, в качеството му на директор, е предпоставка за формиране и влияние на мнение в редакцията на Радио София и направи невъзможен диалога, който търси ръководството. Явното отстояване на позиция е пристрастие, което влияе на работната среда.
Другата ситуация, която буди притеснението ни, са колегите, които беше взел Митко Димитров, за да представляват непротестиращите – Таня Казанджиева и Светлана Янчева. Питаме: Това ли е представителната извадка на Радио София? Кого точно представляват двете колежки, чийто статут в радиото е загадъчен? Светлана Янчева е „дежурен по програма редактор“, като основната й дейност, според обясненията на Димитров, е „да следи за грешки и нередности сайта на радио София“. Таня Казанджиева пък ни беше представена като „консултант“. Толерирането на хора с наясни професионални ангажименти ни обижда като част от екипа на Радио София.

Изненадани сме, че наши колеги, с видимо неудобство от тази ситуация, продължават да живеят в света на интригите, задкулисието и да стискат юмруци, като че ли всичко е наред. Питаме г-н Димитров, това ли е екипът му от защитници? Това ли са журналистите, които не протестират и подкрепят ръководството и как той балансира отношенията между хора, които имат принципни различия за управленската криза в БНР? Учудваме се на клишето „ние сме за диалог“, при положение, че когато ние подадохме ръка за такъв, срещнахме преграда. Диалогът е разговор между двама или повече събеседници и е обречен, когато позицията на едната страна е „аз така съм решил, защото съм директор“ или „на когото не му харесва, да си тръгва“. Г-н Димитров, в каква диктатура живеем и къде са демократичните принципи, които би трябвало да има ръководител на медия през 2015г.?

17.6.15 г. , София

С уважение, служители на „Радио София“, БНР

Коментари

comments