УНИЖЕНИТЕ И НЕОСКЪРБЕНИТЕ

0
1030
автор:Ладислав Ладиславов

12 души, предани преторианци, занесоха в СЕМ подписка, която би трябвало да представя, според техните думи, подкрепата за ръководството на БНР на 700 души непротестиращи. Ако тази сметка и логика са верни, значи в радиото сега има 750 души, неподдали се на безскрупулния натиск на ръководството- простиращи и въздържали се. И следва тъжната равносметка – чашата на протеста изглежда полупразна, на контра протеста – полупълна, затова пък чашата на позора е пълна. Разделението между хората оттук нататък ще отнеме години. Мислите ли, че след всичко това, имате моралното право да искате това ръководство да остане, ако искрено го искате и не само за себе си?


Да видим най-напред обаче, кои са 12-те апостоли на контра протеста: Огнян Първулов – директор на Радио Видин, Антоанета Ковачка – главен продуцент на Радио България, Митко Димитров – доктор на всички науки, директор на Радио София, Светла Велкова – ръководител отдел „Счетоводство“, на практика главен счетоводител, назначена без необходимата квалификация за това от сегашното ръководство и т.н.. И да продължим. Кой от вас знае името на подписалата се журналистка Анелия Торошанова и кого всъщност представлява тя?
Закоравели колеги, преживели и видели достатъчно битки и подлости, се разплакаха, когато една сутрин пред камерите на Нова телевизия, срещу протестиращите пред оградата журналисти – лицата на БНР, застанаха шофьори и чистачки с прозвищата Киро Двувалката, Котето и други, и до тях вдигналият се чак от Видин директор Огнян Първулов, подкарал под строй свои колеги. Тези служители унижиха медия, която в трудни времена успя да запази достойнство и професионалните си инстинкти. Ако ги няма журналистите, кого ще возите, господа шофьори? На кого ще чистите, скъпи чистачки? Впрочем, повечето от журналистите имат книжки за водачи, други пък могат и да чистят. Вие тогава вземете микрофоните. Така и вие ще имате хонорари.
Дузина, които представляват неизвестен брой контра протестиращи  твърдят, че протестиращите използвали ефира за свои лични цели. Да ви е позната случайно тази теза? Чий интерес защитавате вие, господа директори, съветвани от най-нещастните двама юристи в БНР? Така беше представен и протестът през 2001 г., когато полицията влезе в радиото. А не използват ли ефира за лични цели тези директори които, в нарушение на закона, етиката и морала, водят предавания? Посочете ми една частна медия , в която се случва подобно нещо. Защо тогава такова безобразие е възможно в медия, поддържана с пари на данъкоплатците? И защо тези хора се държат, сякаш радиото им е лична собственост. С шофьорите и чистачките ли ще правите програми, господа управляващи БНР?
Във високомерна декларация, характерна за утвърдилия се стил на управление в БНР през последните две години, така наречените  „непротестиращи“ приканват недоволните „да не уронват престижа на медията“ с обяснението, че проблемът е „вътрешен“. Той не може да бъде „вътрешен“, скъпи съотечественици, защото медията е обществена и се издържа с пари на данъкоплатците. Следователно трябва да гарантира прозрачност, плурализъм и добро управление. Ако не знаете, последното е едно от основните права на гражданите, залегнали в базовите документи на Европейския парламент.
Гражданите, изнудили колегите си пред секретарки чрез подписа си върху готовия лист да декларират верността си, спекулират с естествения страх на всеки да не загуби работата си. Това може да бъде разбрано, даже в умерени граници и простено. Но неистините след това говорят за непростима загуба на честност и достойнство. Това ръководство било качило рейтинга на програмите. Че покажете ги най-сетне. Ако пък случайно е така, дали на вашия пълководски талант се дължи, или на онези, срещу които сте се изправили лице в лице? С поведението си вие унижихте и обиждате хора, на които радиото дължи златните си страници и фондове. Слезте от стената. Вие нямата конфликт с протестиращите. И няма как да имате. Те имат конфликт с вас. Проблемът не е вътрешен, а външен, защото накърнихте интересите на слушателите и обществения интерес. Били сте запазили високото ниво на доверие в медията?! Дори към медията да го бяхте написали, благодарение на вас, пак не е вярно. За твърдението ви за оптимизирането на структурите да не говорим. Да, бяха намерени по-добри места за близки на ръководството. Но това са фамилни оптимизации. Ако също така е вярно, че сте стабилизирали финансово медията, не биваше да я разлюлявате преди това, нито пък сега. Говорите за „единствения възможен вариант“. Вие и сега не можете да изберете единствения възможен вариант за решение – вашата оставка. Нима наистина си мислите, че можете да заблудите хората навън, че проблемът е в парите и алчните журналисти? Не, проблемът е във вас – най-некадърният екип, влизал в БНР досега, чужди хора, пришълци, дошли не да дадат, а да вземат.
Когато две години пирувахте върху 80-годишнината на БНР и арогантно присвоихте на медията званието „Властелинът на ефира“, не си ли помислихте че харчите не свои пари, че си присвоявате чужда слава? И че сега за 30 сребърника предадохте тази достойна история на  медията. И в края на краищата от чие име говорите?

Коментари

comments