БЕЛАРУС – ПОЛША: ТУРСКИ ГАМБИТ

0
686
Польские военные и мигранты около перехода Кужница

АВТОР ФОТО,POLISH DEFENCE MINISTRY/REUTERS

Полша и Литва въведоха извънредно положение по границата си с Беларус и усилиха присъствието на военни и полиция. Двете страни са разтревожени от ръста на бежанци от Близкия Изток и Северна Африка, като през последната година опити за нелегално проникване са направили над 30 000 души. В Полша оценяват сегашния мигрантския натиск по границата с Беларус като най-мащабният опит за силово проникване през границата на страната. 20 души загинаха досега от двете страни на границата. Русия настоява за разследване  на причините. Полските сили за сигурност използваха сълзотворен газ, за да предотвратят нахлуване през мрежата на струпалите се около два гранични пункта над 1700 бежанци (според някои оценки те са  около 4000). Полша обяви мерки за „твърда защита“ , като съсредоточи по границата  над 12 000 военни, полиция и обяви бойна готовност на силите за териториална отбрана. Полският министър на отбраната Мариуш Блащак заяви, че става дума за „хибридна атака“ срещу ЕС. Няколко групи емигранти са се опитали да атакуват границата едновременно в различни места. Край населените пунктове Бяловежи и Крънки е предприет силов щурм през мрежата, като според някои данни емигранти са успели да проникнат на полска територия и се издирват. Доналд Туск, лидер на опозиционната „Гражданска платформа“ в Полша заяви, че има предпоставки за прилагане на чл. 4 от Устава на НАТО – свикване на консултации, когато една от страните – членки е застрашена.

Беларуският лидер Александър Лукашенко разпореди да се усилят частите на ПВО на север и северозапад. Той твърди, че няма нито сили, нито средства, за да спре бежанците, а според него това е само началото на голям поток. От миналата година беларуският лидер е отслабил контрола върху бежанците и наркотрафика, твърдят властите в Полша и Литва. Според разпространените данни, струпалите се мигранти са от Сирия, Ирак и Турция, като преобладават кюрдите. Бежанците съобщават, че сред тях има деца, жени в напреднала бременност и нямат нито храна и вода, нито топли дрехи. Крайната им цел е Германия. В отговор на призивите за съдействие от НАТО, Лукашенко предупреди, че подобни действия могат да бъдат разчетени като заплаха и да се задейства Договорът за колективна отбрана на държавите от Общността на независимите държави (ОНД). Сега 6 от държавите от държавите – Русия, Беларус, Армения, Киргизия, Казахстан, Таджикистан извършват учения край Казан, столицата на Татарстан (Русия), като отработват действия за организиране и провеждане на миротворчески операции, съвместни мерки за организиране и защита на бежански лагери, съпровождане на конвои с хуманитарна помощ, организиране на блок-постове. Беларус подписа преди седмица и поредните документите от процеса по създаване на съюзна държава с Русия. Затова Лукашенко не пропусна да отбележи, че въоръжен конфликт може да застраши сигурността на „най-голямата ядрена държава“.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи ситуацията по беларуско-полската граница като „сложна“ и „тревожна“, предизвикваща загриженост заради рисковете от хуманитарна катастрофа и растящото напрежение. Наблюдатели смятат, че е достатъчен един изстрел, за да се премине към въоръжен конфликт. Полша предупреди, че може да закрие изцяло границата с Беларус и вече закри един от контролно- пропускателните пунктове. Външното министерство на Литва настоява за реакция на ЕС и за санкции срещу беларуските летища. Бежанците проникват на беларуска територия с полети от Анкара, Истанбул, Дубай, Багдад.

Германският канцлер Ангела Меркел, в  иницииран от нея разговор с руския президент Владимир Путин призова бежанците да не се използват като инструмент за натиск. Путин е предложил да посредничи между ЕС и Лукашенко. От лятото Брюксел бави въвеждането на петия пореден пакет от санкции срещу Беларус, като обаче прекрати облекчения визов режим засега само на държавните служители. На 15 ноември предстои среща на външните министри на ЕС, на която се очаква вече да е готов и да бъде гласуван пакетът от санкции срещу Беларус. Вероятно това е и една от целите на президента Лукашенко – да използва ситуацията с бежанците за отлагане на санкциите и дори за помощ от страна на ЕС за бежанския проблем. На 22 ноември т.г.  по предложение на новия австрийски канцлер Александър Шаленберг ще се проведе и международна конференция по ситуацията в Беларус.

Наблюдатели разглеждат двете крайни точки в плана на Александър Лукашенко край мигрантската криза  – програма минимум: да си отмъсти на съседите за подкрепата за опозицията, програма максимум: преговори с Европа, обаче на поставени от него условия – не за вътрешнополитическата ситуация, а за мигрантите. Вероятно той смята за слабост или нерешителност забавянето на санкциите от Европа и се опитва да се възползва, предполагат някои от наблюдателите, като обаче виждат само два варианта пред Брюксел – „демократичен изстрел“ в крака с непредсказуеми последствия или диалог с Лукашенко.

На призивите за засилване на военното присъствие в региона, Москва отговори с намек,  като вдигна над района два стратегически бомбардировача ТУ-22М3. В Съвета на федерацията не видяха в това драма или опит на Русия да реагира на ситуацията на беларуско-полската граница. Това са планови полети, те са над територията на съюзна държава и общо пространство, отбелязаха депутати, като направиха аналогия и с полетите на американски бомбардировачи над територия на държави от НАТО. Междувременно руският външен министър Сергей Лавров нарече възмутителни действията на ООН, след като разбра, че доброволни вноски на Русия за правозащитни проекти в Беларус са били използвани като хонорари на адвокати на участници в несанкционирани действия.

След като Полша и Литва въведоха извънредно положение по границите си с Беларус, явно напрежението ще нараства. А обяснението на Лукашенко, че няма нито пари, нито сили да се справи, копира в нюанси поведението на друг по-умел играч с бежанските кризи – турският президент Реджеп Ердоган. Играта му  с ЕС и Кремъл пък напомня вица за рекета на заяка, който събирал пари от животните във влака  с лъва зад гърба.

Вероятно напрежението на полско-беларуската граница ще влезе и в дневния ред на предстоящата конферентна среща между американския президент Джо Байдън и руския президент Владимир Путин. Кремъл и Белият дом потвърдиха, че за началото на следващата година се готви и лична среща между двамата лидери.

Коментари

comments