КОЙ ЩЕ СТАНЕ РОДЕН ЕЗИК НА БЕЛАРУСИТЕ?

0
1799

Станислав Шушкевич, бивш председател на Върховния съвет на Белорусия, предложи руският език да бъде лишен от статута на държавен език. Той може да остане като език за общуване и деловодство, но официален държавен език трябва да стане белоруският. У нас от години се извършва насилствена русификация, заяви той, като според него главен проводник на тази политика е сега дйстващият президент Александър Лукашенко. Руският език има статут на държавен от 1995 г. Той не е застрашен, твърди Шушкевич. А държавен език трябва да стане белоруският, защото той вече няма родина. Всъщност лишен от статут е белоруският език, посочва първия лидер на независима Беларус Станислав Шушкевич.

На референдума през 1995 г., когато руският стана държавен език, 83.3 % от белорусите подкрепиха конституционната норма за двуезичие в страната. При преброяването на населението през 2009 г., 70 % от белорусите  заявиха, че в къщи общуват на руски, а само 23 % се оказа че разговарят на белоруски.

Ние никога не сме били един срещу друг с руснаците, отбеляза Шушкевич. Никога не сме имали междунационални конфликти. Но ние винаи сме искали да бъдем беларуси. Изтласквайки нашия език, изтласкват и нашата култура, обясни позицията си той. Преминаването на белоруски като единствен държавен език обаче ще бъде сложно и дълго, признава Станислав Шушкевич.

Белоруският президент Александър Лукашенко обвини опозицията, че смята да въведе пълзяща забрана на руския език. Планират даже да въведат наказателна отговорност за обида на белоруския език, посочва той. Няма факти когато и да било ние да сме оскърбявали родния си език, подчертава Лукашенко.

Всъщност опозицията в Беларус, която продължава да протестира и да оспорва резултатите от президентските избори на 9 август т.г. досега не е издигала антируски лозунги. Някои от лидерите на опозицията, като например Валерий Цепкало и неговата съпруга Вероника, част от опозиционното „женско трио“, са в Москва.

Станислав Шушкевич беше председател на Върховния съвет на Беларус от 1991 до 1994 г. Той е опонент на сегашния президент Александър Лукашенко и го призова да си подаде оставката. Шушкевич е сред инициаторите за разпада на СССР. Както е известно, трима от лидерите на бившите съветски републики  на 7 и 8 декември 1991 г. в Беловежката пуща (Вискули) недалеч от Минск, решиха да обявят края на СССР, независимостта на своите републики и учредяването на Съюза на независимите републики (СНГ).

Това бяха  лидерите на Белорусия Станислав Шушкевич, на Украйна Леонид Кравчук и на Русия Борис Елцин (на снимката). По ирония на съдбата, решението им стигна по-бързо до Вашингтон и съветският президент Михаил Горбачов узна от Белия дом, че вече не е президент на СССР. Мълвата твърди, че храбростта им дошла от изпитото през двата дни. Шушкевич трябвало да уведоми Москва, а Елцин – Вашингтон. В САЩ узнали първи по две причини – дежурните по линията генерали от КГБ не се решили  да събудят Горбачов посред нощ, а от Белия дом веднага приели разговора. И досега този въпрос виси неизяснен в архивите.

Валери ТОДОРОВ

Коментари

comments