БЕЛАРУС И ШИВАШКИЯТ МЕТЪР НА АЛЕКСАНДЪР ЛУКАШЕНКО

0
1675

Най-голям пророк за резултата от изборите в Беларус се оказа…спечелилият за шести пореден път президент Александър Лукашенко. Резултатът от тях беше отбелязан с остри сблъсъци в центъра на столцата Минск между полицията и протестиращите. 65-годишният бивш председател на совхоз неизменно печели всички досегашни президентски избори от обявяваненто на независимостта на страната през 1994 г. досега. „Мъж ще победи“, предсказа той, въпреки видимите си притеснения. Те бяха заради женското трио, което спечели най-силни симпатии сред опонентите му. Сред него се откроява 37-годишната учителка по английски език Светлана Тихановска, съпруга на арестуван блогер, който е най-непримиримият противник на несменяемия президент. Лукашенко, който управлява страната вече 26 години, няма намерение да отстъпва властта. В тона на речите му заплахите към опонентите преливат в нови обещания към беларуския народ. Ако спечелят „лошите“, край на добруването. Те не могат и не знаят да управляват, обяснява разпалено Лукашенко. За всеки случай, двама от най-силните претенденти не получиха регистрация от ЦИК. Банкерът Виктор Бабарико бе изпратен в следствения арест с обвинение за укриване на данъци и пране на пари, а бившият дипломат и директор на Парка за високи технологии Валерий Цепкало предпочете да избяга с децата си  в Русия, след като бе предупреден, че ще го арестуват.

Другите претенденти за поста бяха 39-годишният председател на гражданското движение „Кажи истината“ Андрей Дмитриев, бивш депутат от долната камара на парламента, 43-годишната Анна Канопацка и Сергей Черечен, председател на партията „Беларуска социалдемократическа общност“,

Светлана Тихановска привлече в обединения щаб на опозицията съпругата на Цепкало – Вероника и ръководителката на предизборния щаб на Бабарико Мария Колесникова. Преди деня на изборите Вероника Цепкало напусна Беларус и заяви, че ще гласува в Москва. Останалите от „женското трио“ се отнесоха с разбиране към решението й. Тихановска също призна, че е изпратила в чужбина двете си деца – 10-годишен син и 5-годишна дъщеря, предполагаемо в европейска страна, но заяви, че няма намерение да напуска страната. „Защо? Аз съм в родината си“, подчерта тя, като  заяви, че се е уморила да се страхува, да търпи и да мълчи. Съпругът й – блогерът Сергей Тихановски, който имаше намерение да се кандидатира за изборите, бе арестуван през май т.г.  с обвинение, че е нападнал полицай. Преди седмица той получи ново обвинение за опит за организиране на масови безредици, заедно с 33-ма руски военни наемници от небезизвестната военна компания „Вагнер“.

Тихановска заяви, че ако победи на изборите, ще освободи  политическите затворници, ще свика референдум за ограничаване на президентските мандати и ще прекрати съюзния договор с Русия. Тя акцентира върху това, че нейната цел не е властта, а промени и ще се оттегли след шест месеца от поста. Президентът Лукашенко я обвини, че не знае къде е попаднала и какво да прави, че иска след нечестни избори да пусне на свобода политически, икономически, криминални престъпници и наркомани.

На изборите Светлана Тихановска получава, според предварителните данни, над 10 % от гласовете. Останалите кандидати – Анна Конопацка, Андрей Дмитриев и Сергей Черечен получиха общо около 2 % от гласовете. Против всички гласуваха 9.2 % от избирателите. Активността на избирателите, според предварителните данни е 84 %, по-ниска в сравнение с предишните избори.

Резултатите от изборите предизвикаха бурни протести и сблъсъци с полицията в Минск и други градове на страната. Твърди се за един загинал или тежко пострадал. Арестувани са 120 души, като се появи списък на 91 от тях. Обвиненията, които може да им бъдат предявени, предвиждат затвор до 15 години. Тихановская напомни на армията и полицията, че те също са част от народа.

Полицията арестува в навечерието на изборите прессекретаря на Тихановска – Анна Красулина и ръководителя на щаба й Мария Мороз, както и двама от ръководителите на предизборните щабове на други двама претенденти от опозицията. Арестувани са и трима души от екипа на независимата руска телевизия „Дождь“. Хората от обединения щаб на опозицията и журналистите се оплакаха от затруднена връзка с редакциите и колегите си, като интернет връзките отначало бяха затруднени, а след това и въобще невъзможни за връзка. Властите обясниха проблема с кибератака отвън.

„Ние сме готови на всякакви варианти“, заяви Лукашенко, като това включва и вероятността от външни санкции след изборите. Всъщност той играе сложна и противоречива игра между Съединените щати, Европа и Русия, като не забравя и съседна Украйна, търговията с която е от особено значение за беларуската икономика. Той обтяга отношенията с Русия, когато трябва да изнуди Кремъл за поредни отстъпки и с противоречащи си обяснения отново се връща в лоното на приятелските чувства.

Вероятно предмет на търг с Москва и Киев след изборите ще бъде съдбата на задържаните 33-та наемници от групата „Вагнер“. Девет от тях неотдавна са получи руски паспорти. Ако Лукашенко ги предаде на Украйна, там ги чакат дълги години затвор. Русия твърди, че наемниците са минавали транзит през Беларус за Латинска Америка. Киев настоява да й бъдат предадени онези от тях, които са воювали на страната на сепаратистите в Донбаска област. Според Москва, в цялата история с наемниците са замесени украинските тайни служби. В интервю за украински журналист Александър Лукашенко нарече руски президент Владимир Путин „по-голям брат“, но призна че отношенията между тях понякога са напрегнати.

Историята с наемниците вероятно ще бъде една от картите, с които Лукашенко ще играе между Вашингтон, Брюксел, Москва и Киев. За разговори по случая вече са поканени генералните прокурори на Русия и Украйна Игор Краснов и Ирина Венедиктова. „Политизиране няма  да има. На нас не ни трябват никакви спектакли – нито политически, нито икономически“, заяви преди изборите беларуският президент. Но все пак нито американците, нито натовците са изпратили тези 33-ма души, поясни той. „Тече хибридна война срещу Беларус и ние трябва да очакваме пакости от всички  страни“, обясни Лукашенко. Той е леко разочарован, че когато уличат някого в нарушение на закона с американски паспорти, често, по неговите думи, женени за американки от Държавния департамент, Русия енергично ги защитава. Беларуският президент има съмнения, че понякога Кремъл и Белият дом действат съгласувано срещу него.

Сега избраният с над 80 % от гласовете за шести път за президент Александър Лукашенко, обаче ще трябва като шивач много точно да отмери преди да отреже по случая с наемниците. Москва е раздразнена, че той е дал имената и адресите на хората от „Вагнер“ на Киев, но ако беларуският президент откаже пък на украинския президент Владимир Зеленски да ги предаде, Украйна едва ли ще отмине с лека ръка обидата.

Заради нарастващото напрежене около външните граници на Русия, Кремъл едва ли би рискувал да си развали отношенията си с Беларус. Особено на фона на увеличаващото се военно присъствие на САЩ в Полша и Прибалтика. В Беларус има руски военни бази за оперативно реагиране.

Играта между Сцила и Харибда на беларуския президент Александър Лукашенко, според сполучливото определение на колега в стила на руските поговорки изглежда така: А бе денят да мине, през нощта ще му мислим.

Коментари

comments