БАЙДЪН СРЕЩУ КРЕМЪЛ И ЗАПЛАХИТЕ ОТ ИЗТОК

0
1063

Докато руският президент Владимир Путин се къпеше в ледените води край Москва, свежо избраният американски президент Джо Байдън под защитата на 25 000 командоси  от Националната гвардия се готви да поеме най-отговорния пост в света  в присъствието на трима от неговите предшественици – Джордж Буш, Бил Клинтън и Барак Обама, без последния – Доналд Тръмп. Още не е отшумяло вълнението от републиканския щурм на Капитолия, а в социалните мрежи се разпространява иронично медал с надпис на руски език – „За превземането на Капитолия“. В лагера на демократите даже се разпространява твърдение за разговор на Тръмп с Путин преди щурма. А неуморимата Нанси Пелоси обяви щурма за подарък  на Путин.

Докато Владимир Путин демонстрира физическа издръжливост и трупа политическа мощ, Джо Байдън тепърва ще трябва да убеди половината Америка, че е по-добър от своя  предшественик Доналд Тръмп и възрастта няма да му попречи за изпълни плана си от 2 трилиона долара за спасяване на Родината. Помирение, примирение, обединение? Политолозите гадаят какъв ще бъде пътят на разклатената демокрация в Америка. Макар че демократите контролират двете палати на американския конгрес, съмненията за изборни измами поддържа опасенията за нови бунтове и недоволства в страната. Конгресмените ще общуват помежду си в среден род, докато песимистите предричат нов тласък на джендър политиката под знамето на демократите. И това може да се окажат не последните останки от неолиберализма, а семената на нова либерална вълна…

Москва посреща без особен апломб встъпването в длъжност на новия американски президент. Симпатиите към предишния, демонстрирани прибързано в Държавната дума, не бяха от особена полза. Почти през цялто си президентство Тръмп трябваше да опровергава твърденията на демократите, че е бил в сговор с Москва и че Русия се е намесила в президентските избори. Той ще е първият американски президент, срещу когото са организирани два опита за импийчмънт. И първият, чийто профил в социалните мрежи бе поставен под забрана. Така цензурата в САЩ се завърна в лицето на две социални мрежи. Заплашена ли е свободата на словото и ще има ли продължение този страничен ефект на либерализма, предстои да узнаем. Тръмп остана в историята с оттеглянето на САЩ от Парижките споразумения за климата, от антиядрената сделка с Иран и с поредицата едностранни откази от международни споразумения от миналото, засягащи както ракетите с малък и среден обхват, така и  стратегическите оръжия, с оттеглянето от Сирия, нападките срещу Световната здравна организация, с арогантния тон и обидите към опонентите, които вече не му остават длъжни, търговските войни с Китай и пренебрежителното отношение към съюзниците от Европа, натискът за увеличаване на националните разходи за отбрана на страните от НАТО, насърчаването на британския БРЕКЗИТ. Тръмп искаше да превърне политиката в бизнес и вярваше, че двустранните сделки могат да заменят международните споразумения. Но за 72 млн. американци Доналд Тръмп остава добрият президент. За останалата част от САЩ той може би е най-скандалният президент.

Докато във Вашингтон течаха страстите и растеше безпокойството как ще мине церемонията по предаването на властта, в Москва от Германия кацна известният опонент на Кремъл Алексей Навални. Твърденията, че е бил отровен с „новичок“ по екзотичен начин – чрез бельото, досега не е защитено с нито едно доказателство. Никой не знае дали е жив или мъртъв и отровеният във Великобритания Сергей Скрипал, но Кремъл бе обвеян от Запада със славата на Медичите като главен отровител в света. Още от летището пристигналият от Германия Навални бе арестуван. Някога германските спецслужби в пломбиран вагон доставиха Владимир Улянов Ленин в Русия. Днес те доставят новия революционер по въздуха. Още от летището Алексей Навални бе арестуван най-напред за нарушаване на епидемиологичния режим заради липсата на тест за Ковид – 19 и закаран в полицейското управление в Химки – квартал на Москва  по пътя от Шереметиево-2. Видният опонент на Кремъл бе поставен под 14-дневна карантина сам в  килия за трима в предварителния арест в изолатора „Матроска тишина“, където са лежали най-известните опоненти на Кремъл. Съд ще реши дали е нарушил изискванията по условната си присъда от три години и половина. Цели шест пъти той не се е явявал  пред органите за проследяване на наказанието, а го чака и съдебен иск, заведен от близкия до Кремъл олигарха Пригожин. Едва ли Алексей Навални е Ленин на 21-ви век, защото сега Октомврийската революция зрее по-скоро във Вашингтон. Политолозите признават, че той не е е“електорален“ политик, защото зад него не стои партия или организирано движение, а уличните протести не събират нито много хора, нито политически дивидент, който да оспори властта.

Кремъл гледа невъзмутим на протестите в чужбина заради ареста на Навални. На въпроса дали Русия не трябва да се притеснява за имиджа си навън, руският министър на външните работи Сергей Лавров невъмутимо отговори, че страната му не е госпожица, която се готви за бал. Москва смята, че Навални е нарушил руските закони и това е вътрешен въпрос, а на въпроса дали президентът Путин се бои от опонента си, говорителят му Песков се усмихва иронично. Самият Владимир Путин умело избягва дори да спомене името на Навални. Предстоящите парламентарни избори едва ли биха могли да обезпокоят силно властта в Русия, защото партиите нямат особена роля в политическата битка, а 20 години управление на един и същи лидер – пряко или в сянка, не е окуражаващ фактор за опонентите му. Но Навални е събирателен образ на недоволството и дори да не е Иван Сусанин, не може да бъде подценяван. Той пък оприличава стопанина на Кремъл с Иван Грозни. Който обаче е бил силен владетел, но  може би незаслужено запомнен само с убийството на сина си.

Москва не очаква особени промени в двустранните отношения с Вашингтон с встъпването на Джон Байдън в длъжност.Той не е галеник на съдбата. Човек със скромен произход, трагични житейски обрати и  забележителна политическа кариера. Губи дъщеря си и жена си при катастрофа, а и син, починал от тумор на мозъка.

На 30 години е сенатор, а в Сената изкарва 36 години. Два мандата е вицепрезидент, след като през 2008 г. Барак Обама го покани в своя екип. 30 години пътува с влака от Вашингтон до дома си, а местната гара носи неговото име. Не е от вашингтонския елит, но е един от най-опитните политици в САЩ и най-възрастният президент в историята на страната. Името на сина му бе забъркано в скандал за корупция около Украйна, но може да се очаква, че демократите няма да отслабят санкциите срещу Москва. Те винаги са били особено активни във външната политика и вероятно може да се очаква демарш в някои от точките на света, където Доналд Тръмп отслаби американското влияние. Всъщност той ще остане в историята като първият американски президент, който не е водил войни. Иначе Америка обича мира, след военните си инвазии обаче.

Сега, когато бедните стават все по-бедни, а пандемията не отслабва, Джо Байдън трябва да покаже, че може да спаси Америка от чумата на 21-я век, да обедини нацията, да спре разширяващото се влияние на Русия и търговската инвазия на Китай по света. Всъщност Байдън има по-различни възгледи от Тръмп за отношенията с Китай, макар че линията на демократите е ясна – Русия е смъртоносен враг, а Китай е икономическа заплаха. Но и Путин не подценява заплахата от Америка. На въпроса на пресконфренция вярно ли е, че с оръжията си Русия може да унищожи САЩ за половин час, Путин с иронична усмивка коригира питащия – „по-малко“. Никой не е отменял битката за надмощие, а демократите в САЩ винаги са разпознавали Кремъл като основен враг.

Под тревогите от световната пандемия се появява ново съперничество – най-старият американски президент срещу най-дълго управлявалият световен лидер.

Валери ТОДОРОВ

Коментари

comments