ОПЕРАТА В ПЛОВДИВ ВЕЧЕ Е МОДА

0
906

Доц. Нина Найденова, директор на Опера Пловдив за летния фестивал Opera Open

Нина Найденова е един от водещите оперни режисьори в България. Нейни постановки се играят с успех в оперните театри в страната и в задгранични гастроли в Испания, Португалия, Италия, Германия, Франция, Швейцария, Австрия, Холандия и САЩ. Специализира оперна режисура в операта LA SCALA, Милано. Доцент е в Нов Български Университет, където преподава оперна режисура, актьорско майсторство и семиотика на изкуствата. Нина Найденова има над 50 постановки като режисьор в оперите в Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе, Музикален театър – София, Македонска опера и балет. От октомври 2013 г., доц. Нина Найденова е директор на Държавна опера – Пловдив. Развива културна стратегия за дейността на институцията, като само за 3 години я извежда като водещ оперен театър в страната. Създател и творчески директор на фестивала  OPERA OPEN провеждащ се на Античен театър Пловдив, на който гостуват едни от най-големите оперни певци със световна кариера и се създават постановки с национално значение и висок европейски имидж. Активно участва в подготовката на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019.

Доц. Найденова, Опера Пловдив е сред институциите със съществен принос в програмата на Пловдив като Европейска столица на културата. Кои са акцентите, които вие бихте подчертали специално?

Естествен фон на културната програма  на Европейската столица на културата 2019 е фестивалът Opera Open в Античния театър. Той е  мултижанрова платформа,  в която са събрани  опера, оперета, мюзикъл, класически балет, съвременен танц. Фестивалът е с над 35 годишна традиция и  ще премине със силно международно участие. Заложили сме на изключителни имена от световната оперна и балетна сцена. Бих препоръчала непремeнно да видите мащабния премиерен спектакъл на Стефано Пода – „Орфей и Евридика“  на Глук.  Пода е универсален и гениален артист, който изгражда единна зрелищна  концепция на спектакъла, вдъхновен от езическите ритуали, културата на древна Тракия и легендите за земята на Орфей с режисурата, сценографията, костюмите, хореографията, осветлението. Над 100 доброволци ще обединят на сцената разнообразието на хора и раси, класическа музика с античното наследство, тракийската митология, етносите и съвременния пулс на многоликия Пловдив. Фестивалът ще представи и още една  постановка  на Стефано Пода – „Силата на съдбата“ – международна копродукция с Театро Реджо Ди Парма (Италия).

През знаковата за Пловдив 2019 година  акад. Пламен Карталов – директор на Софийската опера и балет и един от големите  наши оперни режисьори,  ще  постави на OPERA OPEN  в Античния театър една от обичаните от публиката творби на Верди – „ Риголето“.

Благодарна съм, че след тригодишни преговори знаменитият тенор Хосе Кура (Аржентина) прие поканата  да изпее една от най-популярните си роли – на Отело в едноименната опера, която поставям. Бих отбелязала неговото присъствие като знаков акцент на фестивала тази година. Знаете, че  Метрополитън опера титулува  Хосе Кура като  „четвърти тенор в света” след Павароти, Доминго и Карерас. Оригиналните му оперни интерпретации и хипнотизиращото присъствие на сцената ще бъдат подарък за нашата публика.

Ще видите нова постановка на касическия балет „Лебедово езеро“ с участието на солисти от Болшой театър.  Хореографията е на  Константин Уралски – дългогодишен солист в Болшой театър, по-късно художествен ръководител на Балета на Айова (САЩ).

Както вече ви казах, съчетаването на жанрове е една от характерните черти на фестивала. Заедно с оркестъра на Опера Пловдив, на античната сцена ще се появи една от звездите на големия джаз  – Lizz Wright (САЩ).

За първи път OPERA OPEN ще продължи и през август с Международната балетна гала със солисти от Куба, Германия, Русия и България.

Opera Open събира всяка година увеличаващ се брой чуждестранни гости. Какви са очакванията Ви тази година, когато Пловдив е Европейска столица на културата? 

Пловдив вече може да се похвали с оперния си туризъм.  Повече от една трета от публиката на фестивала  Opera Open в Пловдив е от чужбина.  Имаме сключени договори с 9 големи туроператори,  с фирми за продажби на билети, а 30% от билетите за заглавията във фестивала „Opera Open” вече са резервирани от агенциите за чужди туристи. Преди 5 години ние се радвахме на около 5000 зрители, а тази година се очаква  само за един месец над 20000 зрители да дойдат на опера в Пловдив.

Опера Пловдив имаше силни гостувания през този сезон и в София с оперите  „Катерина Измайлова“, „Така правят всички“ и „Мария от Буенос Айрес“. Но какво ще предложите на пловдивската публика през лятото?

Танго операта „Мария от Буенос Айрес“ на Астор Пиацола – ярък и визуално мощен спектакъл, режисиран от Веселка Кунчева, в главната роля с Люси Дяковска, наистина събра рекорден интерес. Помислили сме публиката не само в Пловдив, но и в други наши градове да види тази прекрасна постановка, която ще присъства в лятната ни програма. Знаково събитие от нашия репертоар е премиерният мюзикъл „Евита“ на Андрю Лойд Уебър през месец май. Новия оперен сезон в края на септември ще посрещнем с премиера на „Фалстаф“ от Верди, под музикалното ръководство на диригента Павел Балев – ръководител на Филхармонията в Баден – Баден и с участието на един от най-предпочитаните изпълнители в света – баритона Кирил Манолов.

Ще се стараем да поддържаме оперния афиш в Пловдив все така активен, разнообразен, различен, с конкурентни събития. Вярвам, че нашият град с наша помощ ще успее да докаже признанието Европейска столица на културата 2019. Операта е начин на живот, на мислене, на отношение. Операта в Пловдив вече е мода.

 

 

Коментари

comments