НАЙ-ГОЛЕМИЯТ СИМФОНИЧЕН ОРКЕСТЪР НА OPERA OPEN В ПЛОВДИВ

0
1431

Над 170 артисти участват в мултимедийния гала концерт  “Огънят / Празникът”, с който ще бъде открит фестивалът OPERA OPEN 2019 в Античния театър 2019 в събота на 8 юни. Това е най-големият оркестър в историята на фестивала, който ще дирижира маестро Диан Чобанов. Интерактивният мапинг е разработка на пловдивското студио Сенслаб. Музикални фойерверки ще „избухваг“ и „пламтят“, пренесани върху бялото „платно” от каменни редове на Античния театър.

Творческият екип на „Огънят / Празникът” –  доц. Нина Найденова, Драгомир Йосифов и Георги Динев, превежда публиката през музикално-светлинни картини, които рязко сменят своята динамика и водят до естествена кулминация – от „Заклинанието на огъня” из операта „Валкюра” на Вагнер и  „Прометей” на Скрябин, през космическите „Пет родопски песни” от Димитър Ненов и Иван Спасов, до мащабния финал на Симфония №9 от Бетовен.

Интерактивният мапинг ще реагира на живо, като анализира характеристиките на звука от оркестъра и изпълнителите. Дизайнът на ефектите е на Петко Танчев, който преди дни бе удостоен с награда „Пловдив” за аудио-визуално творчество. Публиката, която ще наблюдава уникарната светлинно-музикална фантазия ще бъде настанена на самата сцена на Античния театър.

В музикалната програма, ръководена от маестро Диан Чобанов, ще участват всички солисти и хористи на Опера Пловдив, гост-пианистите Дора Делийска и Димитър Наков, Академичният фолклорен хор при АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев” с диригент проф. Бураджиев. На сцената ще пеят Вера Гиргинова, Евгения Ралчева, Елена Чавдарова, Марияна Панова, Светлана Иванова, Станислава Момекова, Валерия Мирчева, Александър Баранов, Александър Носиков, Георги Султанов, Евгений Арабаджиев, Ивайло Джуров, Марк Фаулър, Михаил Пулиев, Момчил Караиванов и Свилен Николов.

Поради късния залез през месец юни, началото на “Огънят / Празникът”е обявено за 21:30 часа, тъй като е необходима пълна тъмнина за ефекта от мултимедийното оформление. Публиката ще се настанява на сцената на Античния театър като влиза само от вход „Юг” ( Тунела / Митрополията).

Билети за OPERA OPEN се продават на касата на Операта, на Главната улица и в мрежата на Ивентим.

Коментари

comments