КОЯ Е БИЛА 16-ТА СЪВЕТСКА РЕПУБЛИКА?

0
1311

Не, не е България. 16-та съветска република действително е съществувала от 31 март 1940 г. до 16 юли 1956 г. Това е Карело-Финската република. След войната между СССР и Финландия, в съответствие с Московския мирен договор, в Карелската автономна съветска социалистическа република са създадени 7 нови района с част от присъединените финландски земи. Това е дивидентът от не особено успешната за Сталин „зимна война“. Новата съветска република е създадена за поддържане на мита за освобождаването на финландския народ от тежестите на капитализма. Столица остава Петрозаводск.

През 1954 г. на Общосъюзната изложба за постиженията на народното стопанство   (ВДНХ) се открива павилион и на Карелско-Финската република. Следа от тази република е празното място сред гербовете на фасадата на Главния павилион на ВДНХ, както и 16-те скулптури на девойки, които украсяват „Фонтана на дружбата“. Всяка от скулптурите тях символизира плодородието и 16-те република на СССР.

Защо изчезва 16-та република, чието място явно е искал Тодор Живков за България? Всъщност карелците, вепсите и финландците през повечето време са били малцинство по тези земи. Тяхното число се увеличава по времето на Втората световна война, когато територията е завзета от финландската армия. През 1944 г. обаче това население намалява, тъй като много от жителите се евакуират в централните райони на  Финландия и повече не се връщат.

През 1954 г. създадените някога райони се реорганизират и закриват. По същото време отношениата между СССР и Финландия силно се затоплят. След смъртта на Сталин, наследилият го Никита Хрушчов решава да върне Поркала и да успокои националистите във Финландия. Затова и републиката се преименува на 16 юли 1956 г. и е възстановена на картата със старото си име – Карелска АССР. От една страна това е знак, че Съветският съюз повече няма да посяга на независимостта на Финландия, а от друга – промененият състав на населението обезсмисля предишното название. Славянското население вече преобладава, а същестуването на отделна република за малобройното местно население губи смисъл. От значение е и икономическата изостаналост на републиката, която я поставя в неравностойно положение спрямо останалите.

Така и от съветския герб изчезва 16-та лентичка. Гербът на разформированата 16-та република от фасадата на ВДНХ също е заличен, но 16-те скулптури на девойки са запазени и до днес.

 

Коментари

comments