ЗИМЕ – НА КАНАРСКИТЕ ОСТРОВИ?

0
520
dav

Къде да отидем на Нова година? През зимата – на Канарските острови. Как ви се струва? Казват че това е най-добрият сезон там. А  една от перлите на тази екзотична  дестинация е столицата на архипелага – Лас Палмас.

Тя е най-големият град на островите и е разположен на втория от тях по големина – Гран Канариан. Най-голям и най-гъсто населен е Тенерифе, останалите са  Фуертевентура, Лансероте, Ла Палма, Ла Гомера и Ел Йеро. Връзката между тях е фериботна и на местните жители преходът между всеки от тях им струва едва 5 – 10 евро.

Лас Палмас де Гран Канария  е основан през 1478 г. от испански отряд под ръководството на Хуан Рехон, който разполага военната си база на мястото на днешния град след разгром над местните жители – гуанчите. Казват, че от тях сега са останали едва 300 – 400 потомци  от близо 400-те хиляди жители на острова. Районът на старата испанска военна база, известен като Вегета (Vegueta), заедно с район Триана и Плаза Санта де Ана, днес са сред най- красивите кътчета на града, съчетал прекрасни плажове, модерна архитектура и забележителности от колониалната епоха. Лас Палмас в миналото е бил важна точка в търговията със захар между Северна и Южна Америка.

dav

Той е привличал пирати, авантюристи. През 1595 г. е отблъсната английската флота на сър Франсис Дрейк, но по-късно холандската флота опустошава града, който е и опожарен. Това  води до упадъка му през 18 век. Едва след век, когато е построено местното пристанище, градът и островът отново стават привлекателна търговска точка. Като туристическа дестинация обаче Канарските острови са открити едва през 60-те, 70-те години на миналия век от скандинавците, по-точно от шведите.

А уникалната местна архитектура, съчетаваща колониалния стил от 15-ти век с модернистичните строителни течения, се  дължи на известния архитект Нестор Мартин-Фернандес де ла Тор. Кварталите Триана и Плаза де Санта Ана са културният център на града.

ptr

Тук са театърът, галериите, бутиковите  магазинчета и ресторанти, както и малкият Музей – магазинче на парфюмерията, което е запазило историята на този занаят.

Две неща обаче не бива да се изпускат в колониалната част – Каса де Колон,  бившата резиденция на местния губернатор, където е отсядял Христофор Колумб преди да се отправи към Новия свят.

ptr

Той се е ползвал с покровителството на губернатора, с чиято помощ заредил флотилията си  и сега къщата е превърната в музей, където са възпроизведени капитанската каюта на мореплавателя, както и умален макет на кораба му.

 

Срещу красивата  къща е църквата, където великият мореплавател се е молил преди да тръгне на път.

 

 

В подземието на бившата губернаторска резиденция са сечива, инструменти от бита на гуанчите (Guanche), местните жители на острова (повече за тях можете да научите в Музея на Канарите на Плаза дел еспириту), както и находки от живота на коренните жители на Северна и Южна Америка – знаци за морската връзка през острова. Запазени са карти, графики, предмети от морския бит.

ptr

А другата забележителност, която трудно може да бъде подмината, е катедралата Санта /Света/ Ана. Започната след откриването на Северна и Южна Америка, тя е завършена едва четири века по-късно, като съчетава готически и неокласически стил. На площада между катедралата Санта  Ана, Епископския дворец от 16-ти век  и кметството ще забележите нещо необичайно – 8 бронзови скулптури на кучета.

Това е породата „кани“, които са дали името на острова – Гран Канариан. Те са изобразени на герба на града. Въпреки названието на града Лас Палмас, растителността е оскъдна, но на острова  е съхранено Драконовото дърво /драцена/.

Любителите на добрата храна трябва да знаят, че повечето ресторантчета са съсредоточени по протежение на  най-големия от трите плажа на острова – Плая де лас Кантерас, с дължина над  2.5 километра и обграден от живописен вулканичен риф на 300- 400 метра от брега, който пази залива от вълните.

 

 

 

При оттеглянето на морето можете да наблюдавате множество малки базалтови рифчета, парчета от лава, както и …рисунките и пясъчните скулптурипо пясъка на местни и гостуващи художници.

 

dav
dav

Невероятна екзотика е да наблюдавате как любителите на нощното гмуркане обикалят край рифа, снабдени с мощни фенери, монтирани на главата на гмуркачите. В ресторантчетата преобладава италианската и средиземноморската кухня. Един от местните специалитети, освен специално приготвеното свинско месо,  е необелен картоф, сварен в солена вода, който може да се поднася отделно или като гарнитура.

Голям гардероб на острова не ви е необходим. Такситата не са скъпи, сигурността ви е гарантирана.  Температурните колебания се измерват с няколко градуса между сезоните и през деня и нощта. Климатът е субтропичен, но коригиран от разположението на острова. През лятото духат ветрове от Северна Европа, а през зимата нахлува топъл въздух от Африка, която по права линия през Атлантически океан е на 210 километра. Температурите денем са между 23 – 26 градуса през различните сезони, а нощем – между 18 – 21 градуса. През деня и нощта термометърът не мърда от една температура. През ноември – 24 денем, нощем – 21 градуса. И така, цял месец. Зимният сезон, а и цялата година са богати на забавления и културни събития – театрални и кинофестивали, традиционният  местен карнавал трае три седмици, музикални празници, сред които тази година беше и световното годишно изложение на уърлд музика WOMEX18.

mde

На него за първи път имаше и българско участие – Културен клъстер България представи на изложението музикална продукция на БНР, на ансамбъл Българе, трио Българка – Джуниър, вокалната група Светоглас, кавалджията Теодоси Спасов, отделни фолклорни изпълнители. Със свой  щанд участва и Българската музикална асоциация.

В подстъпа към старата част на града се отбиваме в Музея на парфюмерията или Къщата на парфюмите  – малко магазинче за парфюмерия. На картата виждаме растенията, от които са се добивали парфюми, карта на видовете, запазена стара техника за дестилиране, съдове.

rpt

Момичето зад щанда първоначално отказва да го снимаме, както и да снимаме експонатите, но след това благоразположено пропуска очевидното игнориране на забраната. Като разбра, че сме от България, се оживи и започна да разказва за историята на парфюмерийната индустрия на Гран Канариан, за предпочитанията в миналото, показа ни розово масло от България. Оказа се, че е студентка, че парфюмерията е семеен бизнес, знаеше за България, за Долината на розите и обясни че нашето розово масло е високо ценено в парфюмерийната индустрия. Разделяме се сърдечно с подаръци за дома. Дори да не си суетен, приятно е толкова далеч от родината да срещнеш млад човек, който знае и се интересува от страната ни.

 

Впрочем невисоките цени на наемите и прекрасният климат и тази година ще привлекат наши сънародници. Срещу месечен наем от 300 – 500 евро можете да изкарате прекрасен месец през зимата в хотел или квартира. Като, разбира се, добавите 800 – 1000 евро за пътя и останалите разходи по пребиваването. Но, ако имате време и пари, преживяването си струва. Поне така твърдят наши сънародници, които по традиция почиват през зимата тук.

Валери ТОДОРОВ

Коментари

comments