СОФИЙСКАТА ФИЛХАРМОНИЯ ОТКРИВА НОВАТА 2019-А С „КРАЛЯ НА ВАЛСА“, ЙОХАН ЩРАУС- СИН

0
3460

Искрящата бляскава и виенска музика ще зазвучи на 10-и януари под палката на Дарио Салви в Зала България с концертно изпълнение на оперетата Die Blindekuh (Игра на криеница) от Йохан Щраус-син. Гостуващи солисти: млади оперни дарования от Виена.

„Кралят на валса” Йохан Щраус–син е превърнал широко популярните през 19 век танцувални жанрове в истински шедьоври на оркестровата музика. Той е оставил в наследство почти 500 произведения – валсове, мазурки, полки, кадрили, маршове и 15 оперети. Сред тях, наред с прочутите „Прилепът”, „Цигански барон”, „Една нощ във Венеция”, е и по-малко известната Die Blindekuh (Игра на криеница), по едноименната комедия на германския актьор, драматург и режисьор Рудолф Кнайзел (Blindekuh – в буквален превод „сляпа крава”, е детската игра, позната у нас като „сляпа баба”, разпространена от векове из цяла Европа, присъстваща в романа на Рабле „Гаргантюа и Пантагрюел”, в картини на Брьогел, Фрагонар и др.).

Увертюрата на Blindekuh един от шедьоврите, задържал се трайно в световния оркестров репертоар и до днес.

Премиерата на оперетата в България е по идея на маестро Дарио Салви, който има задълбочени интереси и  познания в Австрийската музика. Той е почетен член на Щраусовото общество във Великобритания и е организирал много премиери на не много популярни, но изключително стойностни творби на фамилията Щраус.

 

Любопитни факти за звездната династия, част от които засягат и България.

Йохан Щраус (баща), не е искал синът му да се занимава с музика. Той предвиждал за сина си бъдеще на държавен служител. Действително от 1841 Йохан учи счетоводство, но междувременно неговата майка Анна му позволява скришом от баща му да взема уроци по цигулка и теория на музиката. През октомври 1844 изнася своя първи концерт, който жъне огромен успех.

Йохан Щраус-баща пише „Радецки марш” (в чест на генерал Йозеф Радецки, който смазва революцията 1848 г.!, когато  републиканските настроения са пометени от имперските войски) Виена бойкотира концертите му и реакционните му маршове.
В размирните времена за империята Йохан Щраус-син обаче, застава на страната на революцията, композира въстанически песни и маршове, записва се в революционната Национална гвардия заедно със своя брат Йозеф.

След смъртта на баща си, застава начело на неговия оркестър и става диригент на „дворцовите балове“. През 1871 моли да напусне този пост, който е даден на брат му Едуард. До момента Щраус композира само бална музика, която му спечелва прякора „Кралят на валса“.

През 1864 среща Жак Офенбах, който го окуражава да композира оперети, които обаче Щраус нарича „смешни“. На 10 февруари 1871 във Виена е премиерата на първата му оперета (Indigo und die 40 Räuber). През 1874 представя тази, която ще стане най-известната му оперета – „Прилепът“ (Die Fledermaus). Тя влиза в репертоара на операта „Театр ан дер Вин“ и до днес е единствената оперета, която се изнася там. Следва цяла серия от нови оперети, сред които „Една нощ във Венеция“ (Eine Nacht in Venedig). През 1876 получава позволение да построи жилище във Виена и по случай 40-годишнината от своя дебют получава виенско гражданство. През 1885 представя „Цигански барон“ (Zigeunerbaron), Композира общо 18 оперети и 145 валса.

Щраус се жени 3 пъти, няма деца. Първата му жена умира през 1878 г. След няколко седмици се жени за певицата Ернестине Хенриете Ангелика Дитрих, която изоставя през 1882 г.
В католическа Австрия разводите не са позволени, заради което той се отказва от своето австрийско поданство и става поданик на Сакс-Кобургготското херцогство. През 1887 г. се жени в двореца „Кобург“ във Виена за Аделе Дойч.  В благодарност за  предоставеното му поданство, Щраус написва няколко произведения за членове на Сакс-Кобурггското семейство (вкл. на кралица Виктория), от които 2 са посветени на българската княжеска двойка:

(op. 452)Fest March-марш в чест на Фердинанд I, Княз български.

(op. 453), „Hochzeitsreigen“ – валс за княгиня Мария Луиза, негова съпруга.

„Festmarsch“ за пръв път е изпълнен в Търново, по време на коронясването на Фердинанд. Става химн на военните лекари. Ген. Тонев възкресява историята, а за откриването на партитурите допринася журналистът Любомир Пеевски, който ги издирва във Златния фонд на БНР. Тогава излиза наяве и второто произведение – валсът, посветен на Мария Луиза.

Щраус-син за написването на “ На хубавия син Дунав“ вероятно е бил вдъхновен от стиховете на австрийския поет Карл Исидор Бек или от проект за регулиране нивото на Дунав, който навремето привличал общественото внимание.

В оригиналната си версия творбата е написана за виенски мъжки хор.
Това става по време, когато на Австрия въобще не й било до валс – страната наскоро била загубила битката при Кьонигграц в Австро-пруската война и с това се изпарила мечтата й да доминира в Германската конфедереция.
Вследствие на това национално огорчение поетът Йозеф Вайл предложил текст за творбата, който е нещо средно между сатира и оплакване, представяйки унилата атмосфера в имперската столица, вместо прелестите на голямата река. Едва през 1889 г. творбата е снабдена с друг текст, с който е позната днес.

Щраус-син доживява до 73-годишна възраст и оставя огромно творческо наследство.

Най-малкият от династията Щраус – Едуард, е и най-дълголетен, той живее цели 81 години, до 1916 г. Успешно продължава семейната музикална традиция в посока предимно на валсове и полки.

В следващото поколение на знаменитата фамилия има още двама надарени музиканти. Йохан Щраус ттт (1866-1939), син на Едуард, който също е диригент и композитор. Той дирижира Щраус оркестръра при първите записи на творби, създадени от членове на прочутата му фамилия. Едуард Щраус тт (1910-1969) е внук на Едуард. Не е композирал, но е бил известен диригент и виден експерт по богатото музикално наследство на династията Щраус. Пътувал е по целия свят, включително в Токио. Той е и първият диригент на Виена Йохан Щраус оркестра.

Билетите за концерта са на цени от 12 до 25 лева и могат да  бъдат закупени от касата на зала „България, Ивентим, Тикетсбг и Ипей.
https://epaygo.bg/epaygo/buying-a-ticket

Коментари

comments