САЩ НАПУСКАТ ЮНЕСКО

0
550

От 31 декември 2018 г. САЩ официално прекратяват членството си в ЮНЕСКО – Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата. Това не е първото напускане на ЮНЕСКО от страна на САЩ. Всички досегашни излизания са били използвани като форва на натиск. Този път обаче нещата изглеждат по-сериозни на фона на заканите на американския президент Доналд Тръмп да преразгледа изцяло външната си политика и геополитическите  си  приоритети. САЩ ограничават участието си и в други международни организации, ревизираха виждането си относно ключови договори, засягащи международната стабилност. ЮНЕСКО през фокуса на Белия дом е организация, доминирана от Русия и антиизраелски настроени страни. Или по-точно е организация извън техен контрол. Предшествениците на Тръмп неведнъж обвиняваха световната организация и в разточителство.

Вашингтон ще запази статута си на наблюдател в организацията, но няма да плаща членски внос и така няма да може да предлага свои представители в Комитета по световното наследство. САЩ ще продължат да изпълняват Конвенцията за опазване на културното и природното наследство от 1972 г., като ще могат да предлагат и нови обекти от културното си наследство и ще продължат да участват в опазването на световното културно наследство, защитата на свободата на пресата, в съдействието на научното сътрудничество и образователния процес.Сред общо 23-те амарикански културни обекта под защита на ЮНЕСКО са Статуята на свобдата, Големият каньон, Йелостоунския парк и др.

Още през октомври 2017 г. Държавния департамент уведоми ЮНЕСКО, че излиза от организацията. Като причини бяха посочени дълговете й, които тогава възлизаха на над 500 млн. долара, неизвършените реформи и антиизраелската, според Вашингтон, линия на ЮНЕСКО. Недоволството на САЩ се подклаждаше от проекторезюлюциите на ЮНЕСКО за Ерусалим, където светите обекти в стария град бяха назовавани предимно с мюсюлманските им названия. Според САЩ връзката им с еврейските светини преднамерено е пренебрегвана.  Излизането си от организацията тогава обяви и Израел, след като през декември 2017 г. Генералната асамблея на ООН прие резолюция против признаването на Ерусалим за столица на Израел. Част от американския натиск беше и откриването на посолство в старата част на Ерусалим, което породи остри реакции сред някои арабски режими.

През 1984 г. по време на „студената война“ президентът Роналд Рейгън също предприе стъпки за излизане на САЩ от ЮНЕСКО с обвинението че тя е идеологически съюзник на СССР. Мотивите тогава бяха прекалената политизация и неразумното изразходване на средства. При Джордж Буш-младши през 2002 г. САЩ отново се присъединиха към ЮНЕСКО. През 2011 г. президентът Барак Обама съкрати членския внос в ЮНЕСКО с 80 млн. долара годишно, което беше 22 % от общия бюджет на организацията. Причина стана приемането на Палестина за пълноправен член на организацията.

Коментари

comments