КАК ДА УПРАВЛЯВАМЕ ДЪЛГОВЕТЕ СИ?

0
1151

Днес ще поговорим за дълговете, ако имаме такива и как да се справим с тях по най-добрия начин. За да може да го направим, ще разгледаме някои от основните проблеми, с които голяма част от хората се сблъскват.

Трябва ли да заделяме ако имаме кредити или други дългове?

Една от големите заблуди, които съществуват сред обществото е, че когато хората имат дълг те не трябва да заделят. Но ако имаме приходи над 0 лв, то трябва да заделяме поне по 10% колкото и да е тежко.  Ако искаме да подобрим финансите си, то трябва да работим в тази посока :

Все едно да седя на стол в стаята и да трябва да изляза през вратата, това означава , че първо трябва да повярвам , че ще изляза, след това да стана. Заделянето на 10% колкото и да е трудно е ставането от стола, сега не трябва да мисля за отключването на ключалката, а само за това как да стана от стола.

Добре,а как да заделям като имам ниски доходи, високи задължения и едвам оцелявам?

Първата стъпка на ФП (финансов план) е да започна да заделям част от прихода , колкото и малък да е той, ако не започна няма да мога  да вървя по стъпките на ФП и да разреша проблемите си.

Чисто психологически е необходимо да се заделя част от прихода, защото  човек не може да живее и работи, за да връща всичко на другите. Той не може да съществува с мисълта, че до края на живота си е обречен да връща. Тогава той започва да се демотивира,  спада  му дохода и се разболява повече .Не вижда смисъл от живота. За да може един човек да подобри финансите си той трябва първо да види плодовете от своя труд –  че от текущия месец нещо се натрупва, че неговата работа има смисъл. Колкото повече средства се натрупват, толкова по-мотивиран става да продължи да го прави и обикновено тогава започва да изкарва повече пари, защото започва да вижда ефекта от ФП.

Коя е основната причина хората да влизат в последващи заеми?

 

Опитват се да решат един проблем с друг, чрез прехвърляне на отговорност. Ако човек вземе решение, че отговорността за това къде се намира в момента е изцяло негова той ще започне да работи в посока на това да се справи със ситуацията с действия, за които изцяло той е отговорен. А не от друга гледна точка бягайки от отговорност.

Ако човек с едни действия, един приход и един стандарт е имал месец с финансова дупка, втори, трети, четвърти и т.н.  това означава, че има някакъв проблем в живота си –  приходите му не отговарят на разходите и автоматично тази дупка няма как да се оправи. Когато  взимаме заем, за да погасим някой друг ние отново се натоварваме със задължение , за което  трябва да плащаме някаква допълнителна лихва , всеки следващ път копаем по-голяма дупка. И в даден момент стигаме до точка ,в която няма решение.  Човек, който трябва да мисли за връщане на кредити не може да мисли за изкарване на повече пари, а за да изкарва повече пари е необходимо да спре да разсъждава за проблема си и да си повиши квалификацията чрез учене, повече действия ,повече ефективност, което няма как да стане ако той ходи постоянно да търси кредити и заеми и да се обяснява. Което означава, че първата стъпка, която трябва да направи един човек когато има финансови проблеми е да си ги признае, като той може дори да каже, че е фалирал.

Може да обяви фалит, да се обади на всички и да каже:

„Аз няма да връщам , защото съм в състояние на фалит. Първо ще си заделям 10% за мен, защото ако аз не съществувам няма да има кой да връща парите и така никой няма да си ги получи обратно!  Между всички мои кредитори ще разпределям по равно 20 % от прихода си“

Когато човек или институция дават заем без обезпечение трябва да броят тези пари за изгубени, а ако заемополучателя ги върне да броят тези пари като допълнителен приход.

Кредиторът, изхождайки от тази точка вижда, че така или иначе до момента не връщаме и ни е трудно, но се ангажираме във времето да оправдаем гласуваното ни доверие, дори да връщаме по 10 лв на месец, но системно, ние ще спечелим уважението му, защото той вижда човек, който въпреки трудностите се бори и е постоянен, това дори ще го накара да види в нас много по-надежден човек отколкото са повечето хора в обществото , защото ще види колко важно за нас е да изпълним ангажимента си независимо от трудностите

Хората не искат да си признаят затрудненията си, защото така ще станат те виновни за собствената си съдба, срам ги е и се страхуват, че ще бъдат отхвърлени от приятелите си. А истината е ,че когато са задлъжнели така или иначе са отхвърлени от околните и близките си, Все едно са болни от заразна болест и са поставени под карантина.

Друга важен аспект в личните ни финанс е стилът на живот  който водим – той включва разходи, които не са само за текущият месец, обаче не плащаме днес. Например дрехата не се амортизира веднага, но след година-две пак ще трябва да си купим дреха и поради тази причина когато не си направим правилно бюджетирането и сметката колко средно на месец харчим и какъв е стилът ни на живот, може да останем в заблуда, че уж се справяме, но на практика да затъваме. Трябва да имаме такъв начин на живот, че след като отделим 10% (за себе си) и 20% (за дългове) с останалите 70%  да можем да си покриваме стандарта на живот, а не само да си плащаме сметките (двете неща са много различни – стандарт и месечни сметки).

Каква е основната причина един човек да харчи повече отколкото изкарва? – иска да получи уважението и празинанието на околните.

Първото нещо, което трябва да знаем  е, че когато сме с по-хубави дрехи или други вещи от някой това няма да го накара да ни уважава, а напротив може да ни завижда.

Често разходите свързани с услуги или вещи демонстриращи положение са свързани с неосъзнатите ни нужди  да се харесаме на някой – може за нас да е нормално да имаме автомобил, да живеем в определен квартал по определен начин – в собствено жилище или самостоятелно под наем, а в действителност да не може да си го позволим . Може ние да сме  подведени от околната среда около нас според, която определени неща са нормални, макар ние да не можем да си ги позволим.

Например:
Човекът може да изкарва 1000 лв, но да живее стандарт 2000 лв, но да не го осъзнава. Когато дойде моментът  да го осъзнае вече ще е твърде късно.

Поради тази причина е добре да направим  ревизия на стандарта ни на живот и разхододите и НАЙ-ВАЖНОТО Е ДА ПРИЕМЕМ, ЧЕ НИЕ В МОМЕНТА НЕ МОЖЕМ ДА СИ ПОЗВОЛИМ ТОЗИ СТАНДАРТ, НО СЛЕД ВРЕМЕ НИЕ ЩЕ МОЖЕМ!

Защо е важно да си признаем какво можем да си позволим?

Когато например идваме в големия град (ще вземем за пример София) , за да се развиваме ние не можем да се сравняваме с хората, които са от София и имат собствено жилище, трябва да си признаем какви са нашите възможности и да ги приемем. Когато човек не може да си признае, че не може да си позволи определни неща той избира да се заблуждава и започва да излиза от рамките на това което е и тръгва в размките на това което иска да бъде, само че това което искам да бъда струва повече разход и с какво започвам да го запълвам? – с повече заеми, ангажименти или дори да не взимам заеми трябва да работя повече, което отнема възможността ми да чета

Какво да направя, за да стана по-добре финансово?

Първо трябва да започна да чета. Когато съм в положение, в което нямам достатъчно финанси да живея живота, който искам, означава, че трябва да мина на по-високо интелектуално ниво, за да реша проблема. Което означава, че трябва да чета. Във времето , в което другите отиват на заведение, почивка и други развлечения, аз трябва да чета , защото по някакъв начин трябва да наваксам пропуснатите знания. Не трябва да се срявнявам с другите, а първото нещо,  което трябва да направя е, да оценя какво е моето състояние и да разбера какво трябва да направя, за да изляза от него. И най-важното нещо, с което трябва да започна е, да чета и да се образовам. За да знам какво е нужно да изградя като професионални умения, за да имам по-високо заплащане и как да си организирам финансите, за да преодолея дупката и да продължа да се развивам.

Първата книга, която е подходяща да прочетем е „Парите или живота“, защото тази книга е основата, тя ни задава целта е целият гръбнак на ФП, след това останалите книги са надграждащи, с които да добавяме знания и колкото по-големи са знанията ни толкова по-добър ще бъде стандарта ни на живот.

Ако някой има иска да задеде своите въпроси или желае да изкоментираме конкретен казус може да го направи чрез коментар под статията или да се свърже с мен чрез електронна поща на адрес  ivan.belchev@together.bg

Следва 5-та статия :
Между дохода и богатството има пряка зависимост, но по-големият доход означава ли по-голямо богатство?

 

Коментари

comments