ПО-ДОБРИЯТ ЖИВОТ Е НА 10% СПЕСТЕНИ ПАРИ  РАЗСТОЯНИЕ

0
935

В седмичната си рубрика  „БЕДНОСТТА Е БОЛЕСТ“ финансовият консултант Иван Белчев ни дава „жокер“, как да се учим да управляваме парите колкото и да са те така, че да ни стигат и остават по-малко за да имаме повече следващия път.
„Кои са първите стъпки, които човек трябва да предприеме, за да си изгради личен финасов план?“

Както вече казахме в предходните статии, личният финансов план е система за изграждане на навици и фундаментални знания, които ни позволяват независимо от промените в света и икономиката да се адаптираме и да бъдем свободни и независими.

Какво е необходимо, за да стартираме нашия ФП?

На първо място трябва да вземем категорично решение, че искаме да променим посоката на нашия живот и истински да повярваме, че е възможно ние да бъдем господари на живота си, а не да се носим по течението като жертви. Това е необходимо, тъй като при всяко ново нещо е нормално да срещнем трудности и при сблъскването с тях ако не сме взели категорично решение няма да вярваме безрезервно в себе си ще се пречупим

Второто необходимо нещо е да определим ясна финансова цел,  а как да го направим? – човек трябва да помисли как иска да живее и какво иска да има – дом, семейство, кола , хоби, колко време иска да работи, пътувания, храна, дрехи, спорт, каузите и идеите , в които вярва и иска да подпомогне и т.н. Като съберем цената на всичко, което искаме,  ще разберем колко пари са ни необходими всеки месец. Финансовият план ще ни позволи да разполагаме с тях и в даден момент дори да ги имаме пасивно и да не нарушаваме нашият начин на живот когато спрем или вече нямаме възможност да работим и активните ни приходи секнат или намалеят.

Третото нещо, което е необходимо да направим, е ясна равносметка какъв е резултатът от действията ни до тук и ако продължим със същите действия дали и кога ще постигнем живота, който сме описали в предходната точка. Необходимо е да изчислим нашата нетна стойност – реалното ни нетно финансово състояние, което е отправна точка за нашият ФП. Книгата „Парите или живота“ е прекрасен наръчник за определяне на цел, изчисляване на нетна стойност и разбиране на това колко и какво всъщност ни е необходимо, за да се чувстваме щастливи и свободни. В нея ще открием и безценни знания за един основополагащ навик – воденето на отчетност на нашите средства.

Четвъртото нещо, което трябва да направим е да започнем да водим отчетност на всички приходи и разходи в нашия живот, записвайки всяко движение на парите ни, било то и за 20 стотинки. В книгата „Парите или живота“ може да откриете точни насоки и инструкции за това, както и примери и въпроси за осмисляне на важността на това действие, за да не го чувстваме като тежест.

Петото необходимо нещо е да започнем да заделяме част от прихода си още когато го получим. Между 10 и 30% са парите, които е хубаво да заделим и да не харчим сега, а да ги насочим към подсигуряване на утрешният ден и нашето здраве. Процентът, който заделяме всеки месец, е жизненоважен за нашите финанси и удовлетворение от живота поради две причини:

1.Засява семето на дървото на нашето богатство и колкото по-дълго заделяме и управляваме този процент, толкова повече ще расте нашето дърво и ще се доближаваме до момента, в който ще берем плодове от него.

2.Като хора ние имаме потребност да виждаме смисъл в нашият живот и да знаем, че градим и създаваме нещо и времето ни не изтича безцелно. Когато заделяме процент от всеки наш приход още когато го получим, ще започнем да виждаме как нашето богатство нараства, ще  виждаме как нещо в нашия живот се развива и се случва, а това освен спокойствие ни носи и огромно удовлетворение.  В книгата „Най-богатият човек във Вавилон“ можем да научим колко важно е заделянето на поне 10% от прихода, както и как на пръв поглед малките и незначителни суми в  началото в даден момент се превръщат в значителна сума, която може сама да произвежда още пари и така да нараства още по-бързо и самостоятелно. Това е книга, която съдържа основни принципи за работа с парите и ако човек спазва стъпките изложени в нея само за 3-4 години тотално ще преобрази финансовото си състояние независимо от какво положение е тръгнал, било то дори от големи дългове.

Тук се поражда въпросът: Добре, аз взимам 600 лв и едвам оцелявам, не мога да заделя 60 лв. Всъщност все още не съм видял някой да е пострадал от това, да намали стандарта си на живот с 10 %, или в примера от 600 лв на 540 лв. Тук е важно твърдото решение да променим живота си в посоката, в която желаем и вярата в себе си и в системата от действия, независимо дали можем да видим ефекта веднага или не. Както казахме, ФП е система за изграждане на навици, а  четенето, отчетността  и заделянето на поне 10% от прихода, са основополагащи навици и няма никакво значение с какъв приход разполагаме: 100, 600, 2000 или 10000 лв на месец.

ИВАН БЕЛЧЕВ

ОЧАКВАЙТЕ:КАК ДА УПРАВЛЯВАМЕ ДЪЛГОВЕТЕ СИ-  Конкретни казуси на хора, които имат кредити и други дългове.

Коментари

comments