РУСИЯ НЕ НИ Е ВРАГ

0
221

Русия никога не е била и няма да бъде враг на България, заяви руският посланик Анатолий Макаров на среща в Съюза на българските журналисти. Визитата на руския президент Владимир Путин у нас едва ли ще се състои през март 2018 г.,  каквато покана бе направена от българския президент Румен Радев, защото на 18 март догодина са президентските избори в Русия. Който и да бъде избран за президент обаче, поканата остава в сила и по нея ще се работи, обясни пред журналистите извънредният и пълномощен посланик на Руската федерация у нас Анатолий Макаров. Всички предричат еднозначно победа за Владимир Путин, но все пак в Русия никога не се знае до последно. Визити на такова равнище през десет години обаче изглеждат ритуални, ако не са напълнени със съдържание, поясни Макаров, като напомни че последната визита на руски президент у нас е през 2008 г.
Ние имаме привличане един към друг, общата ни история е от най-висока проба, аз самият съм израснал със спомена за българските плодове и зеленчуци. България е много красива, има всичко – морски,  ски курорти, балнеоцентрове и руснаците идват с охота тук. Проблем с визите няма, но отмяна или облекчаване на визовия режим сега не е възможно. Все пак България въведе ограниченията, тя поддържа санкциите на Европейския съюз, а едностранни облекчения от руска страна едва ли са приемливи, поясни Анатолий Макаров в отговор на въпрос от български журналист. Войната с паметниците е еднакво обидна и за двете страни, посочи руският посланик. На въпроса му кое българско ведомство отговаря за паметника на Съветската армия, не е получил ясен отговор. В Русия също имаше подобна война с паметниците от миналото, но тя вече премина. Аз не съм за санкции или глоби, но подобно отношение накърнява памет. Русия два пъти е идвала с армия на Балканите, но не като окупатор, посочи Макаров.
Руският посланик заяви, че може да се обсъжда възможност за откриване на фериботна връзка между Новоросийск и Бургас, защото предишната фериботна връзка между двете страни Варна – Иличовск, вече е с Украйна. Анатолий Макаров подчерта, че се чувства комфортно у нас, че е добре приет като посланик от българите. Все още не е уточнявана визита на руския патриарх Кирил в България, но това едва ли ще стане едновременно с посещението на руския президент. През май догодина предстоят дни на българската култура в Русия с гостуване на Софийската опера и балет, но посланик Макаров смята, че е напълно възможно да се осъществи и гостуване на Народния театър „Иван Вазов“, да се разменят гостувания на театрални трупи.
Относно новите доставки на природен газ за България, те ще се осъществяват през Турция, поясни Макаров, а бъдещето на газовия хъб ще зависи от това доколко България ще съумее да убеди Европейския съюз, че той е необходим. Да не се окаже отново че той не е приоритет за България.

Коментари

comments