ПЛЕБИСЦИТЪТ В РУСИЯ: САМО ПУТИН?

0
1219

22 поправки в Конституцията трябва да закрепят доверието на руснаците към президента Владимир Путин. Или да му осигурят заслон срещу падащия рейтинг.Президентът Владимир Путин явно няма намерение да повтори жеста на своя предшественик Борис Елцин, който се оттегли сам от президентския пост. Всъщност Елцин физически  не бе в състояние да изпълнява задълженията си, но все пак не прояви онази фанатична упоритост на съветските лидери, които умираха в безпомощност на поста си. Въпреки че го наричаха Цар Борис, Елцин намери сили да остави царството на мира от безкрайните си запои, странни кадрови рокади и объркани обяснения за постъпките си. „Той ще спаси Русия“, каза пророчески Елцин за своя приемник Владимир Путин. Спаси ли Путин Русия, се питат с противоречиви оценки сега анализаторите. От кого и от какво? Факт е, че Путин спря разпада на страната, прекрати произвола на губернаторите и разпасалите се олигарси, спря войната в Чечения и само веднъж от 2000 г. насам отстъпи президентския пост на най-доверения си човек – Дмитрий Медведев. Като държеше обаче пръста си на спусъка като премиер на федерацията. След като се върна на президентския пост в Кремъл, Владимир Путин предприе мерки за незаменяемост на поста. Всщност той отдавна вече е незаменим с четирите си президентски мандата. Ще стане ли обаче вечен или пожизнен?

Спомням си интервюто с него през 2003 г. преди визитата му в България. Това беше човек, който внимателно претегляше думите и действията си. Какво отличава ранния Путин от късния Путин? Ранният Путин мислеше повече за държавата, а късният мисли повече за себе си. Какво ще стане след него? Може ли да разчита на толерантност към себе си, след като с радикални мерки прибра властта изцяло под себе си и отстрани доста от старите вълци във властта? В една от поправките на Конституцията, предложени сега за формално одобрение, се гарантира неприкосновеност на президента, който може да стане и пожизнен сенатор в горната палата на руския парламент – Съвета на федерацията.

Поправките вече са одобрени от долната камара – Държавната дума, и ще бъдат утвърдени от Съвета на федерацията след допитването, което започна от четвъртък, 25 юни и ще завърши на 1 юли 2020 г. Руснаците ще трябва да одобрят поправките в пакет. По нито една от тях не може да се гласува отделно. За да бъдат приети поправките, за тях трябва да гласуват 50 % от явилите се.

Ключовата поправка бе внесена от първата жена космонавт – Валентина Терешкова, депутат от управляващата партия „Единна Русия“. Поправката предвижда заличаване (нулиране) на досегашните четири мандата на президента Владимир Путин. Така той ще може през 2024 г. да се яви за поне още два мандата. От предишния параграф беще извадено и определението „поредни“. Така че следващите президенти няма да могат да се радват на дълголетие на поста като своя предшественик. Те няма да могат да заемат поста повече от два пъти.

Конституционните промени ще засилят още повече и без това силната президентска власт. Президентът вече ще може да председателства заседанията на правителството, ще направлява дейността му, а премиерът ще бъде нещо като организатор или координатор на поръченията на президента към правителството.

Президентът ще може да назначава и освобождава силовите министри – военния, на вътрешните работи, на извънредните ситуации, на външните работи. Останалите само ще предлага, но те ще се утвърждават от долната камара  на парламента – Държавната дума. Долната камара хем ще получи повече пълномощия, хем няма да може да ги използва. За силовите министри президентът ще се „съветва“ със Съвета на федерацията. Увеличава се и числото на сенаторите, които президентът ще може да назначава в Съвета на федерацията, като 7 от тях той може да назначи пожизнено. Това означава, че близкият му кръг може да бъде гарантиран с парламентарен имунитет. Самият президент може да бъде пожизнен сенатор.

Засилва се и контролът на президента над съдебната власт. Той ще може да предлага за освобождаване съдиите от Конституционния и Върховния съд, включително председателите и заместниците им. Досега той имаше право само да ги назначава, а Висшата квалификационна колегия следеше за работата им. При това съдиите от Конституционния съд от 19 са намалени на 11.

По инициатива на Владимир Путин или бъдещия президент, ще може да се денонсира решения на международни институции. Дава се приоритет на националното законодателство над международното право. Достатъчно е силно зависимият в бъдеще Конституционен съд да заяви, че решения на международни институции противоречат на Конституцията на страната.

Появява се нов орган на федералната власт – Държавен съвет. Той ще се формира от президента и ще се произнася по стратегическите въпроси на външната и международната политика. Сега той има съвещателни функцции, но според някои предположения може да се превърне и във влиятелен орган на централната власт, ако Путин реши да се оттегли.

Според поправките, Русия се явява приемник на бившия СССР и поема грижата не само да защитава териториалната цялост и суверинитета на страната, но и правата на руснаците зад граница.

Вяра в бога и семейните ценности, провъзгласяват поправките, в защита на „традицонните семейни ценности“, според които бракът е между мъж и жена.

Държавните чиновници, депутатите и съдиите трябва да бъдат руски граждани, не могат да имат чуждо гражданство или право на жителство в чужбина. Бъдещият президент не само няма да има право на чуждо гражданство, но и не трябва никога преди това да е имал такова.

И най-накрая. Държавните служители, депутатите, съдиите, прокурорите и губернаторите, ръководителите на републиките на федерацията, не могат да имат сметки и да съхраняват ценности в чужбина. Патриотично престарали се депутати от различни фракции предложиха даже да се забрани и притежаването на имущество в чужбина, но в последия момент тази поправка отпадна.

Допитването тече в доста свободен режим, съобщават от регионите. Дори песимистите са убедени, че то ще мине с успех. Такава е политическата му обреченост.

Валери ТОДОРОВ

 

 

Коментари

comments