АНАЛОГОВОТО РАДИО: НАЧАЛОТО НА КРАЯ

0
2397

Норвегия е първата страна, която от новата година започва да спира FM честотното излъчване. В течение на 2017-а  постепенно в страната   познатото ни аналогово радио ще спре, заместено от DAB цифровото радио- digital audio broadcasting.
Много страни се готвят за този акт отдавна, ЕС даже предричаше дати като 2015-а, които да важат за всички, но идеята, макар и споделяна, не набра категорични привърженици и се забави, поради спорове какви дигитални формати да се унифицират за всички страни –членки  и най-вече, поради трудното убеждаване на гражданите да сменят старите приемници със не съвсем евтините нови дигитални апарати. Така досега  в борбата за налагане на новото цифрово излъчване на радиочестотите  надделяваха старите представи и старите радиоапарати. Което в нашенски вариант означава победа на ВЕФ-а. Поне що  се отнася до по-възрастното население. По-младите отдавна не слушат радиоприемник, имат си своите дигитални устройства и си слушат каквото искат. Интернет радиото дойде на мода.

Защо, обаче ЕС не се отказва от наземното цифрово радиоизлъчване, при положение, че широколентовият интернет обещава светли бъднини на радиото? Както дава пример Стивън Ахърн, от  radionfo.com.au :„Има три милиона хора в Мелбърн. Радиостанция като  FOX FM  има 800 000  слушатели на сутрешния си блок и ако тези осемстотин хиляди се опитат едновременно да слушат през интернет, това ще срине мрежата на цял Мелбърн.”
Дигиталното наземно излъчване е по-евтино, дава разширени  възможности за повече  радиооператори. Норвегия, например смята, че с въвеждането на новата система на излъчване и приемане, ще бъдат спестени 200 милиона  крони на година /19 милиона лири стерлинги/
Защо Норвегия обаче, е първа в това начинание, при положение че 2/3 от норвежците не са съгласни и само 16% са поддържници на идеята, като само  20% от колите са снабдени с нови приемници и могат да ловят  DAB честоти, а 7,9 милиона радиоапарати трябва да бъдат подменени. При това нов радиоприемник струва  около 1500 крони за кола.

Защото норвежкото правителство взело това решение, си е направило сметката. Причините са: остарялата  аналогова техника и оборудване /за да се поднови  би струвало повече/, и специфичният терен на страната-начупен с много планински масиви  и долини, които затрудняват аналоговото излъчване. Т.е, с новото дигитално излъчване страната ще бъде покрита с по-качествен  радиосигнал и по-разнообразно  съдържание.
Други страни все оше не са обявили дати за вземане на подобно решение, макар че специалистите прогнозират, че ще се задейства принципът на доминото. Великобритания , където дигитализацията е още по-напреднала  – близо 40% получават дигитален сигнал, а TV  излъчването е дигитално от  2012-а, вече обмисля 2020 година за краен срок.  Нищо чудно Швейцария обяче  да я изпревари.
По принцип във Великобритания, където има и мнения за отказ от DAB излъчването, като цяло се  смята, че макар и спорен, този процес е важен, особено за общественото радиоразпръскване.  ВВС e пионер в това отношение.  Радио 6 е експерименталната музикална  дигитална програма и тя по слушаемост  достига най-слушаните ефирни програми на институцията – има два милиона слушатели.
Absolute 80s, притежаван от  Bauer Media, привлича 1,45 млилиона.

Така или иначе, процесът в Европа е започнал и добре би било бъдещите политици да имат едно на ум.  Като начало, да изчистят проблемите с лицензирането на мултиплексите. Да припомним, че България беше подложена на наказателна мярка от ЕК. Но това е друга тема.

По материали на чуждестранните мрежи и
www.newscintist.com

 

 

 

Коментари

comments