БНТ НАЗНАЧАВА РЕДАКТОРИ ЗАД ПАРАВАНА НА АНОНИМНОСТТА

0
910

 

Конкурсите в БНТ и те „под прикритие”.
Препатил кандидат разказва:

По почина на една частна национална телевизия и БНТ нахлузи бурка,  за да проведе конкурс за международни редактори в новините. Приликите между двете медии не свършват до тук – мероприятието, организирано от обществената телевизия приличаше на един от риалити форматите на друга. А несъответствието между предмета – конкурс за международни редактори и изпълнението, остави трайни спомени за фарс в съзнанието на част от потърпевшите. Заслужава да споменем три неща: анонимна комисия препита кандидатите, камера записа отговорите, а зададените въпроси спокойно може да се използват и за интервю за секретарки, не е задължително само в БНТ.
Но, както казват в „По света и у нас“ – започваме по ред.
Конкурс на запис

По неясни причини, конкурсът беше заснет с камера в студиото на сутрешния блок на Канал 1. И както става често при липса на информация: плъзнаха слухове. Едната хипотеза, е, че интервюиращите искат да видят как стои кандидатът пред камера, а другата – че  записът е направен като доказателство, ако някой от участниците оспори конкурса, което подсказва, че по замисъл нещо не е на ред, поне според очакванията на организаторите.
За какво им е да оценяват поведението пред камера на международник ( както на професионален жаргон наричат редактора „външна информация“), след като работата му е предимно „зад кадър“. Може да го командироват да отразява събитие в държава, където БНТ няма кореспондент, но предвид на бюджетните неволи в обществената телевизия, това се случва рядко.
Ако поведението пред обектива е част от конкурса все пак, не е ясно защо участниците не са уведомени, че ще бъдат снимани и че няма да бъдат гримирани на място, та да се напудрят сами.
Изглежда формално, но гримът е задължително условие заради осветлението в студиото, освен, ако целенасочено не искат да приличаш на плашило. И в БНТ го знаят добре.

Една част от кандидатите бяха без грим, а друга част – с грим, т.е. или са били на ясно, или са се гримирали случайно. Гримът, обаче е козметичен въпрос в този конкурс.

От БНТ дори не вземат съгласието на кандидат-редакторите да ги снимат, което трябва да е в писмена форма. А без съгласие, могат да ви „интервюират“ на запис само органите на реда и следствието.

Комисия зад параван

Изненадите в този конкурс не свършват с камерата, обаче. Следващият сюрприз е, че журито е в апаратната, а не в студиото. Интервюиращите виждат кандидата, но той тях – не. Участникът е в неведение с кого разговаря. През цялото време комисията от три дами не се представя. Не е ясно каква е целта на анонимността.
При всички случаи – не може да се обясни с липса на място, микрофони, столове. Какво тогава? Липса на съобразителност или друга причина, защото комисията би могла да се представи на  кандидатите, преди да се качи в апаратната.

Дали пък, наистина търсят редактори, или ново вдъхновение за продукцията „Под прикрите“, чиито сюжет зацикли напоследък?

От журналистическата практика се сещаме за няколко най-често срещани причини, когато някой крие лицето и името си: 1) Прави нещо нередно или не казва истината. Веднага възниква въпросът: „Какво крие?“; 2) Страхува се. Питаме: „От кого?“; 3) Не иска да носи отговорност.  „За какво и защо?“

Убедени сме, че на всички поставени въпроси има логични отговори и се надяваме от БНТ да ги дадат.

На този етап, може да кажем, че колективната анонимна отговорност е еквивалент на липса на такава. И още, че по конспиративния начин, по който беше организиран конкурсът за международен редактор в БНТ,  не протича даже изборът на генерален директор на обществената телевизия, какъвто предстои до месеци.

Заслужава да се отбележи, че по време на интервютата, не липсваха и технически проблеми с озвучаването. На моменти въпросите на интервюиращите се чуваха накъсано, което затруднява възприемането. За повече удобство, докато тече събеседването, студийните работници разместват нещо из интериора. Освен шума, който неминуемо произвеждат, често забравят и вратата на студиото отворена. По такъв начин, останалите участници в конкурса чуват отговорите на препитвания, което както и да се погледне – не е редно.

Наивни въпроси

Неусетно стигнахме до последния „гвоздей на програмата“, наречена интервю за международен редактор в БНТ и това е същината или така наречените въпроси, на базата на които мистериозното жури на трите призрачни дами решава кой/кои са техните хора. И о, Ужас!

„Защо искате да работите в телевизия?А защо точно в БНТ, а не другаде?“

Ако трябва да отговоря честно, което аз естествено не направих по време на интервюто, най-много ми се иска да работя в другата телевизия, онази частната, с бурката и риалитито. Но за да работя там трябва преди това да съм работила в една друга частна ефирна телевизия, в която аз не бих работила. Просто такива са правилата – двете телевизии взаимно си крадат служителите и това е част от конкуренцията между тях. Така че, като изключим тази схема, остава БНТ, защото в кабеларките нямат международни редактори, а някои и въобще нямат никакви радактори, но това е друга тема.

„Кой материал си харесвате най-много?“ подканваш въпрос: „От публикациите, с които участвате в конкурса.“

От една страна, ако кажа, че си харесвам един материал повече, излиза че останалите харесвам по-малко или не харесвам, което не е в мой интерес. От друга страна – какво значи да харесваш материал? Всеки новинар трябва да пише точно, ясно и най-вече максимално правдиво какво се е случило. Няма място за емоционална оценка или субективно пристрастие. Има и едно противоречие – не харесвам голяма част от събитията, за които пиша – бежански кризи, офшорки, военни конфликти, но стоя с името си зад всеки свой текст и харесвам работата си.

„Коя валута е по-силна – доларът или еврото?“

Този въпрос можеха и да го пропуснат, защото и на едно дете на 5 години да го бяха задали, щеше да им даде правилен отговор. Не знам въобще за какво го зададоха, освен за да убием 5-6 секунди  от времето.

Имаше и още няколко твърде общи въпроси, на базата на които и получената информация от всеки кандидат, ще е много трудно да отсеят професионалистите, защото чисто и просто нямаше въпроси от професионален характер.

Вероятно решението ще бъде взето от субективна гледна точка – този/тази ми е симапатичен/а, бих си пила кафето с него/нея и обратното. И може би това обяснява преднамерено неочаквания видеозапис и анонимността на журито, която в случая ще свърши работа на смокинов лист.

Епилог

Ако всичко това, все пак се случи в някоя нормална държава, ще има две последствия:

1) Конкурсът ще бъде анулиран и проведен отново.

2) На организаторите ще бъде потърсена сметка.

 

Бел. Редакцията публикува текста без изменения. Тъй като конкурсът не е приключил, авторът пожела да бъде анонимен.

Коментари

comments