ЩЕ СЕ ИЗВЪРШИ ЛИ НАЙ-СЕТНЕ РОТАЦИЯ В СЕМ?

0
2523

Не разбирам протестиращите пред БНТ, които борят следствието, а не причините и причинителите.

Гледах една сутрин по БНТ едно безпомощно интервю с председателката на СЕМ Бетина Жотева. Чудя се кой беше по-безпомощен – Водещата, която неотдавна се обърна с послание протестиращите да не закачат любимия й генерален директор, или Председателката. Речникът от думи само илюстрираше постното състояние на обслужващата медийна среда. Интервюто явно трябваше да спаси съвсем увяхналия имидж на медийния регулатор. Резултатът от поливането – удавяне на цветето в скромен запас от думи. А и цвете на припек не се полива. Та цветето се опита да покаже колко е обективно и как следи отблизо със загриженост посегателствата срещу журналистите. Само че не чухме гласа на СЕМ, когато безпардонно от водещи медии бяха уволнени или по-точно изгонени знакови журналисти. Досещате ли се защо – защото тези медийни съветнички, наричани „петимата от РЕМС“, са назначени от същите тези хора, които отдавна кадруват и върлуват в обществените медии. Спомняте ли си как един следобед СЕМ обяви конкурс за избор на генерален директор на БНТ, а на следваща сутрин единодушно го отмени. Даже Народното събрание даде принос в медийните  свободи, като с еднократна поправка удължи мандата на един от удобните генерални директори на БНТ. Но депутатите бяха забравили Управителния съвет, та гласуваха и още една поправка. След което този генерален дирктор от обществената отпътува на сходен пост в търговска медия. И никой не запита нищо.

Колкото до Онзи отложен конкурс за БНТ. Оказа се, че един от кандидатите за генерален директор не можел да събере навреме небходимите документи. И готово – конкурсът се отложи.  После Въпросният  обяви, че ще отиде в САЩ, където учил преди 20 години, за да …му сложат печат на дипломата!? Виждали ли сте американска диплома? Никой така и не видя дипломата му, а в посочения от него университет името му не бе намерено сред училите и завършилите, но се появи по-късно. Добри хора има навсякъде. В крайна сметка бе избран набързо друг генерален директор, докато Истинският си оправи дипломата и стажа. Когато това стана, с  едър скандал за корупция и шумно обявяване на отдавна известния фалит на БНТ, бе направен  Верният избор. Най-сетне очакваното стана видимо във вид на Емил Кошлуков за генерален директор. Знаем кой стои зад това. А правилото  е политици да не участват в управителни органи на обществени медии. Но и това правило бе спокойно подритнато. Даже набързо бяха подработени поправки в Закона за радиото и телевизията, които да увеличат мандатите на генералните директори на БНР и БНТ от 3 на 5 години. По-точно на Тези генерални директори. Причините за спешност са ясни – на единия отвън протесетиращите му искат оставката, а на другия – трима от недопуснатите и явилите се на бутафорния конкурс, на който бе избран. Впрочем, увеличаването на мандатите по принцип е правилно, но само за правилните хора. Най-малкото защото по времето на управлението на ГЕРБ (патриотите и ДПС) мандатът на медийният регулатор бе увеличен от 4 на 6 години, а съставът му бе намален от 9 на 5 души. Така управляващите и техните съдружници получиха непробиваемо мнозинство в медийния регулатор, който избира и утвърждавауправителните органи на обществените медии. То бе подсилено със забавена смяна на изтичащите мандати на най-удобните съветнички. При това, въпреки изричното изискване на ЗРТ и становището на административната прокуратура, ротациите в СЕМ бяха замразени. По ирония на съдбата, именно един от членовете на СЕМ поиска становище на върховната административна прокуратура относно ротацията на членовете на СЕМ. По закон на 2 години трябва да се ротира парламентарната квота, а на 3 години – президентската. Междувремнно мандатите на генералните директори на БНР и БНТ си останаха 3 години. Каквито няма никъде. Честите смени почистиха от кадри двете обществени медии. Каквото винаги е било желанието на новопоявяващите се политици и присъдружието им.

Според Конституционния съд, СЕМ не може да бъде обществен регулатор, защото се формира с политически квоти – 2-ма от членовете се посочват от президента, а 3-ма от парламента. Този орган носи всички пороци на медийната среда. Той регулира най-регулираните – БНР и БНТ. Обезличаването на обществените медии и подчиняванет им на частни интереси стана именно през СЕМ. Това породи друга порочна практика. Докато мандатите на удобните в регулатора бяха протакани и това позволи  например един и същи човек във вид на богоугоден „медиен експерт“да заема почти 6 години поста председател на СЕМ, единственият представител на опозициата в регулатора бе сменен в деня, в който му изтече мандата. А президентската квота бе използвана така, че нейният представител (сега и председател на СЕМ) бе назначен в края на мандата на предишня президент. Казано иначе, съотношение в полза на управляващите в СЕМ в момента е 4:1. Към Управляващите причислявам и една от  партиите, която се прави на опозиция. Затова пък нейното присъствие в СЕМ и Управителните съвета на БНР не буди съмнение.

Така се стигна до серията скандали с изборите не само на последните генерални директори на БНТ, но и на последните  4 (четири) генерални директори на БНР. Журналисти, музиканти, кой ли не от БНР не пя и скандира пред оградата на медията, пред Министерския съвет, на площадите в центъра. СЕМ доведоха до конфронтация журналистите и част от шофьорите и администрацията. Следващият избран от СЕМ генерален директор докара БНР за първи път с  5.5 млн. дефицит и с още някой друг милион необявени. Избраният следващ генрален директор от СЕМ още на втория месец от управлението си спря… сигнала на водещата програма „Хоризонт“ и се зае да сваля поръчаните журналисти. Междувременно един от членовете на УС на БНР с помощта на СЕМ се премести в УС на БНТ. За сведение – той никога не е работил нито на едното, нито на другото място. Момче за всичко. Част от задкулисието. Не е тайна, че една от политическите сили свободно кадрува в управителните съвети на двете медии. Не тайна също, че отдавна частният бизнес назначава свои хора в управителните съвета на БНР и БНТ, за да контролира интересите си. Не си мислете, че всичко винаги става по волята на управляващата партия. След серията  скандали около избора на Емил Кошлуков за генерален директор на БНТ, последва още един „американски“ ход. СЕМ надмина себе си в избора на съвършено неподготвен човек за генерален директор на БНР. Бивш стажант и младши сътрудник в БНР, работил 20 години на митични длъжности в САЩ. Въпреки смущаващите факти, че има фирма на свое име, което законът забранява, с уж загубена трудова книжка и неясен трудов стаж, което вероятно съдът ще потвърди, както и липсващи референции от фирмите, за които е работил в САЩ. Два от първите си пет месеца управление той изкара в Америка. Останалите – в карантина. Обещанията за екип, реформи, потънаха във времето. И по-добре, ако се съди по т.нар. концепция за развитие, която повтаря отдавна случили се в медията неща. Но откъде да знае нещастният СЕМ, където никой не е припарвал нито в радио, нито в Радиото. А съвети подават заинтересовани от оцеляването си в медията лица.

Разбираемо е защо трима от участниците и в конкурса обжалват процедурата по избора. И това не се беше случвало. Още на първото съдебно дело, на което стана ясно какво се е случило с избора, Избраният притича в американското посолство, за да изпере съмненията кой и как го е избрал. Американската посланичка хладнокръвно го прие, след това посети СЕМ, без да стане ясно какво си е говорила с…независимия обществен регулатор. Излиза че демократичмните правила в САЩ са едни, а у нас – други. Друг е въпросът що ще генерален директор на незавикима обществена медия в чуждо посолство. Да очакваме ли да посети и руското?

За съжаление, в СЕМ няма нито един човек с мениджърски опит от медиите. Когато четете бутафорните биографии, ще разберете как човек с диплома 3.84 и бакалавърска степен стана член на СЕМ и как председател, която бе уличена в заплахи срещу колега, днес говори за защита на журналистите, отразяващи антиправителствените протести. Изглежда тази власт страда от тежко комплексарство, слд като и петимата в СЕМ са жени.  Едва ли има друг регулаторен орган със 100 % женско присъствие! Изглежда с жените е по-лесно.

Но да се върнем на въпроса: Кога най-сетне ще бъде извършена ротация в СЕМ и в обществения регулатор ще се появи гражданска квота. Но не от присъдружните медии и асоциации.

PS. След като излезе с декларация срещу „намесата“ на президента в програмната политика на БНТ, при очевидното му неглижиране в събития с обществена значимост, общественият медиен регулатор СЕМ извърши мониторинг и доказа, че тя е много обективна медия. Много и обективна обаче след протестите и то благодарение на журналистите, а не на управлението.

Коментари

comments