ОТИДЕ СИ МИРЕЛА ФРЕНИ, СПЪТНИЦА И ТВОРЧЕСКИ ПАРТНЬОР НА НИКОЛАЙ ГЯУРОВ

0
1162

На 84 години в Италия почина Мирела Френи, една от световните оперни звезди, спътница на Николай Гяуров, който си отиде на 74 години през 2004 г. също в Модена.

Мирела Френи дебютира още на 19 години на оперната сцена в родния си град Модена в ролята на Микаела в „Кармен“ от Бизе. Дългогодишен сценичен  партньор на Лучано Павароти, като двамата се смятат за едни от най-добрите изпълнители в „Бохеми“. Тя е една от любимите оперни прими на диригента Херберт фон Караян. Изпълнява главни роли в опери на Моцарт, Верди, Доницети, Пучини, партнира си с най-големите оперни имена на най-големите оперни сцени – Ла скала, Метрополитън опера, Британската кралска опера,  Нидерландската опера. Участва във филма „Мадам Бътерфлай“ с Пласидо Доминго.

През 1981 г. се омъжва за големия български оперен бас Николай Гяуров.  Двамата съдействат за учредяването на  центъра Centro Universale del Bel Canto във Виньола, където започват да водят майсторски класове през 2002 г. След смъртта на Гяуров през 2004 г. Френи продължава общото им дело за поддържане на традицията на бел кантото, обучава млади певци от цял свят.

Мирела Френи прекрати  професионалната си кариера на сцената на Вашингтонската национална опера с ролята на Йоана в операта (Жана Д’Арк). „Орлеанската дева“  на 11 април 2005 г.

Имах удоволствието да се срещна с тази прекрасна жена и великолепна певица по време на едно от гостуванията им с Николай Гяуров в Москва. Гяуров  е учил в Московското консерватория и е пял няколко сезона в Болшой театър.

На снимката:  Мое интервю като кореспондент на БНТ с Николай Гяуров по време на съвместното им гостуване с Мирела Френи в руската столица.

Коментари

comments