НАЗАД В 70-те

0
460

Мариана ни връща във времето на хипитата.

Рано сутрин в Градината  за медитация в Пасифик Палисейдс.


FullSizeRenderЛебеди и лилии. Разположена е на десет акра земя с естествено езеро, край което е построена автентична реплика на холандска вятърна мелница от 16-ти век, беседка за медитация, малък храм за молитви и будиски кът, където се съхранява част от праха на Махатма Ганди. Навсякъде цветя, бамбук и борове.Сред тях, статуи на с християнски и будистки мотиви. Петте основни религии- будизъм, християнство, ислям, хиндуизъм и джудаизъм/ еврейската религия/ съжителстват хармонично в духовното учение на Свами Йогананда. Градината е отворена за всички oт 1950 насам. Започвам с мемориала на Махатма Ганди, Будистка структура и мелницата​, на снимката с водопада, табела с цитат на Ганди.

FullSizeRender[3]FullSizeRender[1]

FullSizeRender[2]IMG_3726 (2)

Вятърната мелница отсреща са я получили заедно със земята и в първите години там са медитирали, обучавали и въобще е била място за духовния живот в градината. След време я разширяват, за да поемат множеството последователи на идеята за обединяваме на човечеството.  Комплексът е посветен на всички религии.  „Трябва да има световно братство, за да сме в състояние да осъществим истинското изкуство на живота“ е било мотото на Парамаханса Йогананда.
Тук винаги е пълно с хора, затова е най-добре да се идва сутрин рано или през седмицата. Паркингът е безплатен, но недостатъчен, а на шосето не може да се паркира. Тихо е, прохладно даже в жегите. И много красиво. Ако е отворен ашрама на върха на баира, може да се види от там  океана на запад и градината на изток.

IMG_3739 (2)

 

След медитация, отидохме с една приятелка до Топенга каньон,  в селото на хипитата. The New Age книжарница и бутици, даже магазина за втора употреба е декориран със спиричуалните символи от 70-те – задължителният Буда, ретро коли, палта от животни, дори от леопард и всичко е заспало в този период. Най-сетние стигнах и до страноприемницата на седмия лъч. Това всъщност е книжарница за езотерична и New Age литература, обаче парите се правят от сувенири и ресторанта. Много лилаво- цвета на седмата чакра. Бели шатри край една рекичка, масички сред бамбукови горички, въобще идилия за сватби и романтични вечери. Но мястото определено има някакво особено излъчване. Успокоява и умироворява.

IMG_3734

После през трафика до  музея на Арманд Хамър . Той също е безплатен, а паркинга струва $3 за 3 часа. За тази част на Л.А.това е символична сума. За музея, после. Много е интересен. Там всеки четвъртък по обяд има безплатни сесии по медитация. Последният път когато бях там, медитирахме с едн жена – лама. Днес например имаше танц с жива музика в една от залите за фотография.  След Хамър, паркирахме срещу кампуса на UCLA , обожавам библиотеката им. След обяд пред централната читалня репетираше хорът за песнопения. Акомпанираше им само един тромпет. Студентите си четяха, кой полегнал на диванче, кой на фотьойл. Отвън на стълбите седнали с компютрите и телефоните, облечени скромно, съсредоточени, заети.

FullSizeRender (2)
….две мраморни статуи на Куан Юин, богинята на милосърдието, китайската представа за Бог. Каменното сандъче всъщност е саркофаг, в който е поставена метална кутия с праха на великия индиец. Арката на златния лотос символизира храм ,отворен към небесата. Петте лотуса са изработени от позлатени медни сплави. В Индия лотусът е символ на пробуждането на духа за неговите безкрайни възможности. Моделът на арката е бил изработен от самия Йогананда. Край езерото на върха водопада е статуята на Христос, а зад мемориала на Ганди, на малък хълм с течаща вода и цветя е статуята на Кришна,  танцуващ и свирещ на флейта. Хиндуизмът е представен със санскритския знак за Ом, а ислямът- с полумесец и звезда.

П.С. Въобде, районът от Малибу към каньона е средище на другомислещите. Толкова символи на източни религии, няма къде другаде да видиш. Влизам в кафенето в едно от селата, Буда те гледа от всички стени. В магазинчето -свещи с пачули и лавандула, на стените завеси с какво друго…. Буда, Шива, Кришна. Аз след този интензивен клас мога да ги разпозная , обаче за туристите си е просто екзотика.

Коментари

comments