МУЗЕЯТ КАТО ПРЕЖИВЯВАНЕ. Четиво, подходящо за кандидат-меценати и общинари, отговарящи за култура

0
862

У нас репликата :„ Да отидем в музея”  трудно би събудила  въодушевление и нагласа  за семейно прежвяване. Музеят сякаш е антипод на живия  живот и идеята да си прекараш времето там  предизвиква  предимно прозявка и чувство на отегчение.  А ето как  американците, вероятно поради липсата на  достатъчно своя история, скъсяват дистанцията с чуждата, като я превръщат в забавление и интимно преживяване.
Става дума за  Гети център*,   дело на прочутия архитект Ричард Майер, сам по себе си произведение на изкуството.
Писмо от Мариана.

Getty garden„Гети ни е като семейна ливада. Ходим често в неделя сутрин. Там IMG_1701хората денем си правят пикници, вечер на ливадата правят театър, за лекциите им билетите хвърчат. Имат сграда за детски забавления с миниатюрно легло на Луи X IV, на което децата играят и четат книжки, кът за копиране на детайли от манускрипти, кътче за украсяване на маски по скандалната картина на белгиеца Джеймс Eнсор: “ Влизането на Христос  в Брюксел“.**

hristos v briussel

 

Въобще, забавления за цялото семейство. В техния институт се реставрират най-ценните ръкописи, картини и статуи от света на елитните музеи. Намира се недалеч от аеропорта на върха на една планина, която мистър Гети е купил навремето,през която минава електрическо влакче, с което посетителите стигат до върха. Пол Гети, най-богатият човек на планетата  в началото на миналия век, построява музея, а след него и вила, с условието всичко да бъде безплатно и достъпно за всекиго. Градските власти обаче, веднага поставят условие паркингът да се плаща и парите да отиват за хазната на Л.А. В момента се плащат $15 за паркинг, обаче ако някой професор се обади, че студентите му имат за  домашно да посетят музея, таксата се опрощава.

Getty train

Getty- posterКолекцията на музея е разпределена в четири сгради- от средновековието до наши дни с Getty - view from aboveнай-различни временни изложби. Например миналата година след Лувъра, Сет дойде и при нас. А една година окачиха 11 стъклописа от Кентърбери, които от 12 век насам за пръв и последен път напускат катедралата.

А, нали  сега сме по време на сушата, водата в музея е спряна навсякъде. Няма ги водните лабиринти, реките и поточетата, много „чужди’ растения са заменени с местни, с огромни тераси с кактуси. Не че не могат да си платят за водата, но показват висок морал в сравнение с парвенютата със зелените ливади.“
Мариана ТончеваIMG_1724
Виж ти, освен че нямат табелки „Не пипай“,  нямати   ходна такса, изхитрили са се да възпитават култура на отношението към природата и на всичкото отгоре  морални поуки дават. А у нас, в скоро време като нищо и за сядане на пейка в градинка такса могат да измислят, за цените на музеите да не говорим. Скоро аз самата се отказах да вляза в прехваления „Музейко“, заради високата цена на билета. Ако семейството е многодетно, музейната култура така и ще си остане тера инкогнита.

* Гети център, защото  има и Гети вила, реплика на доста запазена вила от разкопките  на Помпей​. Там са събрани древните гърци и римляни.  И в двата музея има винаги временни изложби, гастролиращи шедьоври от цял свят. Миналата седмица бях във вилата. Тя е в Малибу, пак на един баир, откъдето се вижда океана. От баира на Гети център се вижда на върха на  отсрещната планина колежът  Монт Сент Мери , основан от католически монахини само за момичета, предимно емигрантки и от бедни семейства. Дават им стипендии и добро образование.  Центърът приютява произведения на изкуството от преди 20-и век, ренесанс, импресионисти, приложни изкуства, притежава безценна библиотека с над 1 милион книги за изобразителното изкуство.
**Дж Енсор, белгийски художник,предвестник на експресионизма и сюрреализма, рисувал гротескни персонажи-чес карнавални маски и скелети,  изобличавайки човешката глупост, суета и самодоволсво. Картините му са гостуваи у нас в галерията на Сибанк.

Коментари

comments