„НЕ СТРЕЛЯЙТЕ В ПИАНИСТА“.

0
978

Не убивайте редактора
Една случка от родния тивибранш забавляваше тия дни много  фейсбук аудиторията: гост на едната телевизия, случайно попада в студиото на другата. Събеседниците често могат да се объркат, но явно и от телевизията са се объркали, което ни навежда на мисълта, че не са запитали предварително госта как се казва, не са знаели как изглежда, а и вероятно – не са му звъннали по телефона, за да се уточнят къде да се чакат.
Поучителна история за  медийни и кандидат медийни  началници които мислят, че  качеството зависи само от лицата на екрана, а всичко друго е обслужващ персонал.

Диалогът в ефир бе горе-долу такъв:
„Здравйте, доц. Иванов и добре дошъл!“ С тези думи водещият поздравява бодро събеседника си и му дава знак с ръка да заеме мястото си. Както ще стане ясно по-късно, водещият, на свой ред също не познава доц. Иванов и дори не е отворил „Гугъл“, за да види как изглежда. Гостът се двоуми и пристъпва неуверено. Водещият пак го подканва с жест и думи, и когато той най-накрая застава пред камерата, става ясно, че не е доц. Иванов, а да речем експертът Христо Попов. Водещият, явно, още не е разбрал в какво се е забъркал и поглежда, за да си опресни паметта към сценария. Няколко секунди неловко мълчание в ефир, през което става ясно, че да – той не чака гражданина Попов, а доц. Иванов. Пълен конфуз! Явно в апаратната вече са се усетили каква е работата и за да не продължава да бере водещият срам, му подсказват в слушалката да пита „За коя телевизия сте“. Следва развръзка – гостът е за друга телевизия.

Посрещането на гостите е една от задачите на редактора , дори и в по-малките частни телевизии, какъвто е случаят. (В ефирните канали това най-често прави т.нар. „организатор“ или „директор на ТВ продукция“).  И даже, ако тече ефир, редакторът в кабеларка, с риск да стане гаф, например, с надписите или да бъде пуснато грешното видео,  трябва да литне от апаратната и да посрещне госта, който закъснява или е за „втората част“ на предаването. Ако не иска да спринтира, може да покани всички гости едновременно и да ги остави да чакат в студиото. Но това не винаги е възможно. Разбира се, може да се използва стажантски труд за икономии, но предвид, че стажовете у нас не са платени, подобна стратегия не е много надеждна. Не знаем как се е получил гафът, може да е дело на стажант или на неопитен редактор  особено, ако е нов, не знае какво точно трябва да направи, а и няма кой да му обясни, затова, надяваме се ръководството на телевизията ,  да не уволни редактора, дето вместо единия експерт посрещнал и завел за „една пудричка“ друг експерт и после го въдворил в грешното студио.
По-лошо, ако някой си мисли, че „редактор“ е работа, която може да се върши за без пари през куп за грош, или, изобщо да се мине без нея. Да си спомним ли филма „Телевизионна мрежа”- доказателство за това, че от  качествения  редактор зависи рейтингът и редакторът е този,  който създава  и съдържанието, и водещите.
Така че, не стреляйте в пианиста”. А го отглеждайте грижливо.
Виргния Захариева

 

Коментари

comments